
Na ten weekend zostawiam Was z szarlotką. Taką najprawdziwszą, babciną, z pysznym ciastem i prażonymi na maśle jabłkami. Wykończoną odrobiną lukru. Im starszą, tym lepszą. Z naszych, młodych, cudownie pachnących jabłek.
Ciasto:
* 350 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
* 160 g miękkiego masła
* 4 łyżki mleka
* 2 jajka
* 1/2 szklanki cukru
* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
Masa jabłkowa:
* 2,5 kg jabłek (waga przed obraniem)
* 1/2 szklanki cukru (jeśli jabłka będą kwaśne, trzeba dodać więcej)
* 4 łyżki wody
* 2 cukry wanilinowe (po 32 g)
* 1 łyżeczka cynamonu
* 70 g masła
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w średniej wielkości kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę, masło, cukier zwykły oraz wanilinowy i masło. Dusimy do chwili aż jabłka zmiękną (ale nie powinny się rozpaść). Do miękkich jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze minutę.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodajemy do niej jajka, mleko i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Ciasto będzie dość miękkie, ale nie należy dodawać więcej mąki, aby po upieczeniu nie było twarde.
Formę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich wkładamy do zamrażarki a drugą wykładamy spód formy. Ponieważ ciasto jest miękkie i ciężko byłoby je wałkować, najlepiej rozprowadzić je w foremce dłońmi. Nakłute widelcem ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka i przykrywamy je schłodzonym, rozwałkowanym na podsypanej mąką stolnicy ciastem. Ciasto pieczemy kolejne 30-35 minut a następnie odstawiamy na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce, aby masa jabłkowa stężała.
Zimne ciasto polewamy lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru oraz 4-5 łyżek wody.
Smacznego :)
Opublikowano: 23 sierpnia 2014
Tagi:
jabłka
....wiele pytań :)