43

Adwokatowe Cupcakes




Trochę słońca na te mroźne, śnieżne dni :) 

Jeśli lubicie smak ajerkoniaku, to koniecznie skuście się na te pyszne babeczki. Są cudownie wilgotne, ale też mocno czuć w nich procenty ;) Smak ajerkoniaku jest dominujący, a dzięki jego sporej dawce ciasto ma też piękny, żółty kolor. Ja dodatkowo udekorowałam je czapą kremu na bazie mascarpone i kremówki, który idealnie do nich pasuje. 

Przepis na nie otrzymałam od mojej niezawodnej czytelniczki Dominiki :)




Składniki:

* 2 szklanki mąki

* 2/3 szklanki cukru

* 1 szklanka Adwokata

* 100 g stopionego masła

* 2 duże jajka

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 szczypta soli

Krem:

* 350 ml kremówki (36%)

* 250 g mascarpone

* 1 kopiata łyżka cukru pudru

W jednej miseczce łączymy suche składniki, w drugiej składniki mokre. Następnie do suchych wlewamy mokre i mieszamy łyżką, tylko do chwili połączenia się składników pozostawiając ciasto odrobinę grudkowate. 

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (około 20 min nie przepiekając ich, by nie straciły wilgoci).

Kiedy babeczki przestygną wszystkie składniki kremu miksujemy ze sobą do chwili aż powstanie gęsta masa (gęściejsza niż bita śmietana), którą pózniej nakładamy szprycą na wierzch.  

Smacznego :)

(PS. Są idealne na Święta Wielkanocne, więc pamiętajcie o nich za 2 miesiące :) )


 
"When you share a cupcake, yoy share love."

Eggnog Cupcakes


Ingredients:

* 2 cups flour

* 2/3 cup sugar

* 1 cup eggnog

* 100 g melted and cooled butter

* 2 large eggs

* 1,5 teaspoon baking powder

* 1 pinch salt

Mascarpone frosting:

* 350 ml heavy cream 

* 250 g mascarpone cheese

* 1 spoonful icing sugar

In one bowl combine all dry ingredients and then wet ingredients in a second one. Pour wet ingredients into dry ones and mix with a spoon just for a while. 

Spoon the batter into the muffin cups (placed in a muffin tray), filling each no more than three - fourths full. Bake in 180C for about20 minutes (until springy to the touch, and a toothpick inserted into the center comes out clean). DO NOT overbake. Set aside to cool down. 

When muffins are cooled down mix all frosting ingredients until fluffy and whipped (as a whipping cream). Decorate tops of the muffins.

Share with someone you love :)

Opublikowano: 25 stycznia 2013
Tagi: mascarpone
Kategoria: Muffinki, Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (43)
ewka
ewka
01.04.2013 13:15 odpowiedz
Pyszne! Upieklam w sobote, a dzis (poniedzialek) są nadal dobre i wilgotne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.02.2013 22:10 odpowiedz
Patera kupiona około rok temu w TK Maxx
Gość
Gość
01.02.2013 14:51 odpowiedz
witam bardzo przypadły mi twoje wypieki do gustu mam jeszcze jedno pytanie gdzie moge dostać taką patere mój adres tadgro3@wp.pl
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.01.2013 07:37 odpowiedz
Gdybym miała wybrać ulubione... Nie wiem, czy moje ulubione nie są jeszcze przede mną ;)
Ale na pewni bardzo mi smakują te adwokatowe, lubię tez te z prince polo gotowaniecieszy.blox.pl/2011/11/Muffinki-z-Prince-Polo.html i mega czekoladowe gotowaniecieszy.blox.pl/2011/08/Mega-czekoladowe-muffinki.html . W lecie dość często piekę gotowaniecieszy.blox.pl/2012/08/Niesamowite-muffiny-cukiniowo-Nutellowe.html i gotowaniecieszy.blox.pl/2011/06/Muffiny-jagodowe-z-rocotta.html.
mary
mary
28.01.2013 23:47 odpowiedz
Pani Kasiu. Kolejna pyszność, którą muszę pochwalić. Upieczone... i prawie od ręki zjedzone. Rewelacja ! A tak na marginesie gdyby miała Pani wybrać swoje ulubione muffiny lub cupcakes, to które by to były ? Wypróbowałam już kilka z Pani przepisów, ale zastanawiam się czy te najpyszniejsze są jeszcze przede mną :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.01.2013 21:53 odpowiedz
Aniu myślę, ze Adwokat smakowy będzie tak samo się nadawał, jak ten klasyczny :)
Annak81
Annak81
28.01.2013 21:41 odpowiedz
Przepis wypróbowany. Stwierdzam, że bardzo mi smakowały....nie są puszyste ale w końcu to nie muffinki tylko cupcakes...zaraz po upieczeniu zdecydowanie mocno wyczuwalny adwokat i jego procenty ...na drugi dzień już pozostaje niezwykły smak procenty chyba się ulatniają...ja zdecydowanie zrobię je jeszcze wielokrotnie....zastanawiam się czy dobre by były z adwokatem smakowym...widziałam, że jest adwokat tiramisu, caffe latte i chyba jeszcze jakiś był. POLECAM niezdecydowanym i dziękuję za przepis.
Alina
27.01.2013 11:17 odpowiedz
Urocze to mało powiedziane! Są prześliczne! Zjadłabym z przyjemnością kilka :) I jeszcze stojak bardzo mi się podoba, muszę zaopatrzyć się w jakiś równie ładny. Pozdrawiam!
cezarycholuj
26.01.2013 15:30 odpowiedz
Wygląda nie źle .Musi być pyszne :)
JustinDorothy
25.01.2013 21:45 odpowiedz
Pięknie wyglądają :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2013 20:36 odpowiedz
Ewciu dziękuję Ci za wsparcie.
Nie mnie oceniać czy wygrać powinnam. O tym zadecydują Czytelnicy. Ale oczywiście miło byłoby wiedzieć, ze komuś podoba się mój blog.
restauracjadomowa
25.01.2013 20:10 odpowiedz
Kasiu, Twoje wahania podyktowane były skromnością i śpieszę Ci donieść, że moim zdaniem pojęłaś idealną decyzję. Kiedy czytam zaproszenia autorów do głosowania na ich blogi a po chwili okazuje się, że prowadzą je zaledwie rok czasu, mają niechlujną szatę graficzną, zdjęcia i opierają się na przepisach innych blogerów to gratuluję im tupetu i naiwności. A Tobie życzę zwycięstwa w tej kategorii. Zagłosuję i pozdrawiam ciepło:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2013 14:56 odpowiedz
Nic się nie dzieje, usunęłam te powtarzające się :)
charlotta
charlotta
25.01.2013 14:42 odpowiedz
przepraszam za ilość komentarzy, ale troszkę sfisiował mój komputer.
charlotta
charlotta
25.01.2013 14:34 odpowiedz
w almie sprzedają philo:)
jolantaszyndlarewicz
25.01.2013 14:10 odpowiedz
Kasiu cudowne babeczki:). Na szczęście procenty ulatniają się podczas pieczenia, wiec nawet i ja mogłasbym sie delektować ich smakiem:). Buziolek
1joanna28
1joanna28
25.01.2013 13:51 odpowiedz
Sms wysłany. Powodzenia.
kuchennefascynacje
25.01.2013 13:43 odpowiedz
A ja właśnie myślałam dziś o tych muffinach. Mój Adwokat czeka na wykorzystanie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2013 13:30 odpowiedz
Pięknie Wam dziękuję :) Szukałam jakiś czas temu philo w Almie i nie znalazłam. Może chwilowo nie było.
bebak21
25.01.2013 13:23 odpowiedz
Kasiu, ja też jestem z Krakowa i mogę podpowiedzieć, że ciasto philo kupuję w Almie. Ostatnio w Galerii Kazimierz :) Leży koło ciasta francuskiego :)
aniolekidiabelwjednym
25.01.2013 12:48 odpowiedz
Jeszcze tutaj znalazłam http://www.arabskie.pl/pl/p/Ciasto-fillo,-baza-do-dan,-Mamuleri,-480-g/553" rel="nofollow">www.arabskie.pl/pl/p/Ciasto-fillo,-baza-do-dan,-Mamuleri,-480-g/553
aniolekidiabelwjednym
25.01.2013 12:46 odpowiedz
A 'kapkejki' cudne... Czuć wiosnę, mimo iż za oknem sroga zima :) Szkoda tylko, że nie ma zdjęcia przekroju 'kapkejki' :)
aniolekidiabelwjednym
25.01.2013 12:45 odpowiedz
Kasiu a może przez internet zamówisz sobie ciasto filo? Widzę, że Alma w Krakowie jest i w internetowym sklepie ma :) http://alma24.pl/produkt/100722733/ciasto-filo-7days" rel="nofollow">alma24.pl/produkt/100722733/ciasto-filo-7days Pozdrawiam, Aga
dogsonx
25.01.2013 12:21 odpowiedz
Boskie są!!! Aż sie cieplutko i milutko robi patrząc na nie :)
chobotdesign
25.01.2013 12:03 odpowiedz
z tym kwiatkiem na górze wyglądają slicznie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2013 11:58 odpowiedz
Marzą mi się greckie wypieki z ciastem philo, ale ja nie mam gdzie go dostać. Hipermarkety w Krakowie nie sprzedają go, nad czym ja bardzo, bardzo ubolewam.
charlotta
charlotta
25.01.2013 11:46 odpowiedz
PS a ja jeszcze poproszę o jakiś przepis z ciastem philo.....
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2013 11:36 odpowiedz
Dziękuję ;)
veggie
25.01.2013 11:35 odpowiedz
oprócz tego, że są piękne i jeszcze raz piękne, nie mam nic do dodania ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2013 10:16 odpowiedz
Pięknie dziękuję :)
charlotta
charlotta
25.01.2013 10:03 odpowiedz
smsek wysłany, tytuł najlepszego bloga należy się temu blogowi jak żadnemu innemu. trzymam kciuki przez co piec i gotować nie mogę:):):)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2013 09:04 odpowiedz
Ja tez bym już chciała :)
jelka1969
25.01.2013 08:57 odpowiedz
Czy to już wiosna :) ? Tak bym chciała!
mikimama
25.01.2013 08:21 odpowiedz
Doprawione alkoholem i ..... łąką... to lubię...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2013 08:10 odpowiedz
Niestety nie widać ilości głosów.
vegazone
25.01.2013 08:06 odpowiedz
Wiem, wiem - bardziej chodziło mi, żeby śledzić ilość głosów, bo to chyba gdzieś tam widać z tego co pamiętam, ale spoko - zaraz sobie odnajdę :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2013 07:57 odpowiedz
Kamilo to dla męża czy domowników taki sam sms - na ten sam numer, bo faktycznie z jednego numeru można wysłać tylko jednego smsa.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2013 07:52 odpowiedz
Kamilo, jak mogłabym Cię olać? :) Nie w każdej kwestii potrafię pomóc, ale jeśli mam taką możliwość, to dlaczego miałabym tego nie zrobić? :)
vegazone
25.01.2013 07:47 odpowiedz
sesemes poszedł - wrzuć jeszcze proszę link do tego przedsięwzięcia, abyśmy widzieli jak Ci idzie i mogli wesprzeć dodatkowymi głosami z komórek mężów lub innych domowników.
vegazone
25.01.2013 07:42 odpowiedz
Widzę Kasiu, że też Cię ostatnio bardziej kręci pieczenie, niż gotowanie dań wytrawnych? :) Mam tak samo. Nie wiem czy to z chęci poprawienia sobie nastroju w te zimowe dni, czy dlatego, że słodycze tak pięknie prezentują się na zdjęciach, ale ostatnio najwięcej wrzucam przepisów słodkich. A na blog roku chętnie oddam głos. Po pierwsze dlatego, że uważam, że to robisz jest urzekające, ale również dlatego, że tez mi kiedyś pomogłaś, choć mogłaś mnie olać. ;) Pozdrawiam serdecznie i ciepło przede wszystkim :)
Aneta
25.01.2013 07:23 odpowiedz
jakie one śliczne! :)
karmel-itka
25.01.2013 06:55 odpowiedz
bardzo ładna aranżacja :]
Inspirowane Smakiem
25.01.2013 06:43 odpowiedz
Ale piękne, zachwyciłam się:)