Grzanki z jajkami

Grzanki z jajkami

Generalnie do przepisu są potrzebne raczej wysokie bułki, żeby jajko się nie wylało. My innych nie mieliśmy, ale udało się na styk :) Składniki: 3 bułki 6 jajek 200 g tartej mozarelli masło sól pieprz Bułki ...

Czytaj dalej
Razowe bułeczki z ziarnami

Razowe bułeczki z ziarnami

Składniki: 400 g mąki razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 14 g suchych drożdży 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłęj wody pół szklanki pestek dyni ćwierć szklanki ziaren słonecznika Mąkę mieszamy w ...

Czytaj dalej
Krokiety z masą jajeczną na sosie pieczarkowym

Krokiety z masą jajeczną na sosie pieczarkowym

Jako że uwielbiamy naleśniki od czasu do czasu eksperymentuję z farszami. Dziś farsz jajeczny. Składniki na naleśniki: Mąka Mleko Woda gazowana Sól Odrobina cukru Jajko Składniki na farsz: 10 jajek 2 łyżki ...

Czytaj dalej
Kurczak w parmezanie z sosem z gorgonzoli i szpinaku

Kurczak w parmezanie z sosem z gorgonzoli i szpinaku

Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szklanka tartego parmezanu ew. pół szklanki bułki tartej 2 jajka 200 g gorgonzoli ¾ szklanki mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku gałka muszkatałowa 1 szklanka śmietanki 18 % ...

Czytaj dalej
Łosoś z sosem koperkowym

Łosoś z sosem koperkowym

Generalnie nie przepadam za rybami. Zasadniczo moje rybne upodobania obejmują owoce morza. Ale łososia, zwłaszcza grilowanego zawsze chętnie przyrządzam :) Składniki: kilka dzwonków z łososia oliwa sól pieprz ...

Czytaj dalej
Sernik z mascarpone i owocami

Sernik z mascarpone i owocami

Bardzo kremowy co z pewnością jest zasługą tłustego mascarpone. Letni dzięki owocom. Dosyć słodki, dla miłośników łakoci :) Składniki: 250 g herbatników czekoladowych 120 g masła 500 g sera białego ...

Czytaj dalej
Pleśniak

Pleśniak

Chyba nastała na niego jakaś moda, bo pojawia się wszędzie, gdzie zajrzę :) Mnie przypomina on smak dzieciństwa, kiedy babcia przydządzała go ze świeżo zerwanych porzeczek z działki. A to mój pleśniakowy ...

Czytaj dalej
Egipskie grilowane kotleciki i ryż

Egipskie grilowane kotleciki i ryż

Poznaliśmy ich smak podczas ubiegłorocznych wakacji w Egipcie. Maja typowo arabski smak ze względu na przyprawy, ale na główną uwagę zasługuje ich sposób przyrządzania ryżu. Jest sypki, nie klei się i ...

Czytaj dalej
Burrrito

Burrrito

Składniki: 4 tortille 500 g piersi z kurczaka ½ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula 1 łyżeczka mąki czerwona papryka, chili, czosnek granulowany, sól, pieprz cayenne, kurkuma – ...

Czytaj dalej
Ptasie mleczko z galaretką

Ptasie mleczko z galaretką

Zacznę od tego, że od wczoraj mamy remont w kuchni i w związku z tym może mnie tu nie być do wtorku. Dziś wrzucamzrobione tydzień temu ptasie mleczko,a bardzo możliwe, że następny przepis dopiero we wtorek. ...

Czytaj dalej
Tuńczykowe Farfalle

Tuńczykowe Farfalle

Pierwsza ugotowana samodzielnie potrawa ok. 12 lat temu (tak, miałam wtedy 13 lat :)). Co jakiś czas powracam do niej, kiedy zostaje mi makaron z poprzedniego dnia a nie mam czasu na przygotowywanie czegoś ...

Czytaj dalej
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Klasyka :) Ciasto: 1 kg mąki 1 jajko 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Farsz: 1 kg dobrego sera białego 700 g ugotowanych ziemniaków 2 duże cebule 120 g masła sól pieprz Z wszystkich ...

Czytaj dalej
1 ... 122  123  124  125  126 ... 129