
Lekka, kremowa i aromatyczna zupa z cukinii i selera naciowego z dodatkiem serka topionego.
Idealna na pierwsze, wiosenne dni.
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 2 ziemniaki
- 1 mała pietruszka
- 1 mała cebula
- 1/2 pora
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 g serka topionego
- sól i pieprz
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek umieszczamy w garnku i podsmażamy je na maśle. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pietruszkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Do garnka dodajemy pokrojonego w krążki pora oraz seler naciowy. Smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i ponownie smażymy kilka minut.
Podsmażone warzywa zalewamy litrem gorącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dodajemy drobno pokrojony serek topiony i podgrzewamy zupę na wolnym ogniu do czasu, aż całkowicie się rozpuści.
Smacznego!
Opublikowano: 11 marca 2020
Kategoria:
Zupy