3

Zupa z cukinii i selera naciowego




Lekka, kremowa i aromatyczna zupa z cukinii i selera naciowego z dodatkiem serka topionego.

Idealna na pierwsze, wiosenne dni. 


Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pora
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 g serka topionego
  • sól i pieprz
 
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek umieszczamy w garnku i podsmażamy je na maśle. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pietruszkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Do garnka dodajemy pokrojonego w krążki pora oraz seler naciowy. Smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i ponownie smażymy kilka minut.

Podsmażone warzywa zalewamy litrem gorącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

Na koniec dodajemy drobno pokrojony serek topiony i podgrzewamy zupę na wolnym ogniu do czasu, aż całkowicie się rozpuści.
 
Smacznego!

Opublikowano: 11 marca 2020
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Ada
Ada
12.03.2020 11:19 odpowiedz
Czy smak serka ma tutaj znaczenie? Jaki ty dodałaś?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2020 07:53 odpowiedz
Bezsmakowy, kremowy :)
AllY
AllY
11.03.2020 11:35 odpowiedz
Ile porcji wychodzi z podanego przepisu?