2

Zupa z boczniakami




Dziś typowo jesienny przepis. Zupa z boczniakami. 
Jeśli macie dostęp do grzybów leśnych, to możecie dodać je zamiast boczniaków. 
Kurki, podgrzybki czy maślaki również idealnie się tu sprawdzą. 

Polecam też przygotować ją dzień wcześniej, ponieważ to właśnie na drugi dzień smakuje najlepiej :)

Składniki:
  • 250 - 350 g boczniaków 
  • 3 ziemniaki
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 niewielkiego pora 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18 lub 30% (według preferencji)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Cebulę oraz pora kroimy w kostkę i (w garnku, w którym będzie gotować się zupa) podsmażamy na maśle razem z drobno posiekanym czosnkiem. 
Do podsmażonych warzyw dodajemy pokrojone boczniaki i podsmażamy je chwilkę. 
Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz seler. 
Całość zalewamy wodą, dodajemy sól oraz pieprz i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. 

Wody początkowo nie powinno być bardzo dużo. Jeśli po ugotowaniu warzyw i dodaniu śmietanki stwierdzicie, że zupa jest za gęsta, wówczas dodajcie więcej wody.
Ja tej zupy nie chciałam zagęszczać mąką, ale chciałam też by była gęsta, więc wodę dodawałam stopniowo. 

Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy śmietankę i zupę ponownie zagotowujemy. 
Na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.

Smacznego! 

Opublikowano: 25 września 2019
Tagi: boczniaki
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
MB
MB
26.09.2019 20:38 odpowiedz
Pani Kasiu, jest Pani dla mnie MISTRZYNIĄ. To kolejny z przepisów, który wykorzystuję w swojej kuchni. Co prawda nie z boczniakow, a z grzybów leśnych. Co za smak! Uwielbiam. A myślałam, że nic nie przebije pieczarkowej z Pani przepisu ;-) Pozdrawiam serdecznie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.09.2019 21:30 odpowiedz
Takie komentarze lubię najbardziej ;) 
Cieszę się, że smakuje!