5

Zupa porowo pieczarkowa z klopsami z indyka



Por i pieczarki to jedno z moich ulubionych połączeń. 
Fascynacja ta ma swój początek w obłędnej tarcie porowo pieczarkowej, która pojawiła się na blogu już 10 lat temu (znajdziecie ją TUTAJ).

Tym razem duet ten wykorzystałam w zupie. 
I również w tym przypdku połączenie to nie zawiodło :)


Klopsy:
  • 400 g mięsa mielonego z filetu z indyka
  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Składniki:
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 g serka topionego
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
  • natka pietruszki
 
Wszystkie składniki klopsów łączymy ze sobą, a następnie masę mięsną dzielimy na 12 części i formujemy z nich klopsy, które wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około 15 minut.

Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pora. Kiedy zmiękną zdejmijemy je z patelni.

Poszatkowane na cienkie plasterki pieczarki podsmażamy na drugiej łyżce masła.

Klopsy wyjmujemy z wywaru i dodajemy do niego serek. Mieszamy energicznie rózgą do czasu, aż całkowicie się rozpuści, a następnie wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku.

Do wywaru ponownie dodajemy klopsy oraz wcześniej podsmażone warzywa. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.

Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Opublikowano: 17 maja 2019
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
ebw
ebw
25.05.2019 13:15 odpowiedz
Dziś będę ją gotować i wprawia mnie ta myśl o gotowaniu w niesamowitą radochę. A ja z gotowaniem mocno na bakier????????????????
ola
ola
22.05.2019 12:56 odpowiedz
Bardzo, bardzo pyszna zupa!
kasiutka-online
kasiutka-online
22.05.2019 08:22 odpowiedz
ugotowalam. fantastyczna , inna wersja zupy serowo porowej z mielonym miesem. bede ja czesciej gotowac. dziekuje kasiu :)
Nina
Nina
17.05.2019 22:00 odpowiedz
Wygląda apetycznie! A proszę powiedzieć, ile powinno być wody na tą ilość składników?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.05.2019 22:23 odpowiedz
Około półtora litra. 
Jeśli okaże się, że jest jej za mało, to później można dolać jeszcze szklankę :)