
Por i pieczarki to jedno z moich ulubionych połączeń.
Fascynacja ta ma swój początek w obłędnej tarcie porowo pieczarkowej, która pojawiła się na blogu już 10 lat temu (znajdziecie ją TUTAJ).
Tym razem duet ten wykorzystałam w zupie.
I również w tym przypdku połączenie to nie zawiodło :)
Klopsy:
- 400 g mięsa mielonego z filetu z indyka
- 1 jajko
- 2 pełne łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
Składniki:
- 1 por
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 g serka topionego
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- natka pietruszki
Wszystkie składniki klopsów łączymy ze sobą, a następnie masę mięsną dzielimy na 12 części i formujemy z nich klopsy, które wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około 15 minut.
Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pora. Kiedy zmiękną zdejmijemy je z patelni.
Poszatkowane na cienkie plasterki pieczarki podsmażamy na drugiej łyżce masła.
Klopsy wyjmujemy z wywaru i dodajemy do niego serek. Mieszamy energicznie rózgą do czasu, aż całkowicie się rozpuści, a następnie wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku.
Do wywaru ponownie dodajemy klopsy oraz wcześniej podsmażone warzywa. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Opublikowano: 17 maja 2019
Kategoria:
Zupy
Jeśli okaże się, że jest jej za mało, to później można dolać jeszcze szklankę :)