
Dzisiejszy przepis zadowoli zapewne tych wielbicieli bobu, którzy szukają oryginalnego sposobu na wykorzystanie go jako element dania, a nie traktują jedynie jako przekąskę.
Delikatna i kremowa zupa z duszonych porów, z dodatkiem młodych ziemniaków, aromatycznego czosnku i bobu.
Całość podbita odrobiną słodkiej śmietanki i doprawiona sporą garścią świeżych ziół.
Składniki:
* 2 litry delikatnego bulionu drobiowego*
* 2 niewielkie pory
* ok. 700 g bobu
* 10 niewielkich, młodych ziemniaków
* 3 duże ząbki czosnku
* 1 pęczek kopru
* 1 pęczek dymki
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki
* 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% lub 36%
* BULION - przygotowałam z 1 marchewki, 1/2 pietruszki, niewielkiego kawałka selera i 1 dużego filetu z kurczaka (Zarówno warzywa jak i mięso pokroiłam na mniejsze kawałki). Do gotowania dodałam tylko soli do smaku.
Bób gotujemy w osolonej wodzie, a następnie zdejmujemy z niego skórki. (Bób nie powinien być zbyt długo gotowany, ponieważ rozpadnie się w zupie - powinien pozostać jędrny).
W dużym garnku podsmażamy na maśle cienko pokrojonego pora oraz drobno posiekany czosnek (nie przeciśnięty przez praskę). Kiedy por zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość smażymy jeszcze kilka minut. Następnie do garnka wlewamy bulion. Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie, po czym dodajemy obrany wcześniej bób oraz drobno posiekaną dymkę i koper.
Mąkę łączymy z 100 ml wody i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę i tak powstałą miksturę wlewamy przez sitko do gotującej się zupy.
Kiedy zupa ponownie się zagotuje zdejmujemy ją z palnika. Doprawiamy do smaku solą, jeśli bulion nie był wystarczająco słony.
Smacznego :)
Opublikowano: 30 czerwca 2017
Kategoria:
Zupy