24

Zupa pieczarkowa - przepis




Dziś mam dla Was przepis na klasyczną zupę pieczarkową. Często przygotowuję ją z makaronem typu łazanki, ale ponieważ ostatnio udało mi się znaleźć idealne dla mnie proporcje składników na lane ciasto, postanowiłam przygotować je do tej zupy, aby podzielić się z Wami przepisem. 

Ponieważ Grzegorz uwielbia zupę pieczarkową ostrzegam, że z podanych proporcji wychodzi spora porcja, która 3-4 osobowej rodzinie powinna wystarczyć na 2 dni. No chyba, że podobnie jak mojemu małżonkowi bardzo Wam posmakuje :)               

              

Składniki:

* 750 g pieczarek

* 1 większa cebula

* 1 pełna łyżka masła

* 2 litry wody

* 300 g kwaśnej śmietany 18%

* 100 ml słodkiej śmietanki 30%

* 1 łyżeczka soli

* 2 spore szczypty pieprzu

* 1 pęczek natki pietruszki

Lane ciasto:

* 2 jajka (rozmiar L)

* 100 g mąki

* 3 łyżki zimnej wody

* szczypta soli

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do chwili aż będzie miękka i szklista. Oczyszczone pieczarki kroimy i dodajemy do cebuli razem z łyżeczką soli oraz pieprzem. Dość często mieszając dusimy około 7-8 minut, a następnie dolewamy 2 litry gorącej wody. Gotujemy przez około 15 minut po czym dodajemy drobno posiekaną natkę. 

Obie śmietany łączymy ze sobą, dodajemy szczyptę soli i ok. 100 ml gorącego wywaru, a następnie przelewamy do garnka i doprowadzamy zupę do wrzenia.

Składniki lanego ciasta łączymy ze sobą i energicznie mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki. Cieniutkim strumieniem wlewamy ciasto na gotującą się zupę odgarniając łyżką powstałe już kluseczki. Od chwili wlania ciasta zupę gotujemy jeszcze 2-3 minuty. 

Naszym zdaniem zupa najlepsza jest na drugi dzień, albo co najmniej kilka godzin po ugotowaniu :) 

Smacznego!


Opublikowano: 10 października 2013
Tagi: pieczarki
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
ecuk
15.03.2016 12:55 odpowiedz
Świetny przepis, pieczarkowa wyszła smakowita
Matthew
Matthew
15.12.2015 19:08 odpowiedz
Zupka wyszła super!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.09.2015 12:25 odpowiedz
Przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam (i nawet nie jadłam) zupy pieczarkowej z ziemniakami, ale myślę że około 600-700 g ziemniaków (waga już po obraniu) powinno być odpowiednie. Proszę je pokroić w małą kosteczkę.
m_grzywka
09.09.2015 10:25 odpowiedz
Chciałabym zamiast kluseczek dodać ziemniaki - ile (mniej więcej) ich potrzeba, żeby zupa wyszła dość gęsta? Pozdrawiam serdecznie :)
Monika
Monika
18.06.2015 15:57 odpowiedz
A mnie nie wyszlo.. Zwazylam smietanke ;(
Gość
Gość
23.03.2015 21:03 odpowiedz
Pieczarkowa w garnku czeka na jutrzejszy obiad - w koncu, wedlug przepisy, a raczej gustu specjalistów - najlepsza jest na następny dzien Pyszniutka!
swiezak
swiezak
01.05.2014 10:19 odpowiedz
wlasnie zrobilam swoja pierwsza zupe pieczarkowa i wyszla niezla! dzieki za przepis:))
nata
nata
12.03.2014 15:44 odpowiedz
Dzisiaj ją zrobiłam, wszystko tak jak w przepisie i jak dla mnie - Rewelacja!!!
Musiałam tylko na filmiku zobaczyć jak zrobić te lane kluski bo za bardzo nie mogłam sobie tego wyobrazić, że tak normalnie wlać do zupy - a jednak hehe
Dziękuję za przepis:)
Zupka pyszna:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2014 07:32 odpowiedz
Miło mi, że smakowała :)
Gość
Gość
04.02.2014 15:07 odpowiedz
Witaj.To moja pierwsza zupa w życiu i dla kogoś takiego jak ja to bomba dawno nie jadłam czegoś tak pysznego:) pozdrawiam :)
Ada 1
Ada 1
20.01.2014 09:22 odpowiedz
Zastanawialam sie czy pieczarki podsmazyc,lecz Ty upewnilas mnie ze tak.wobec tego zabieram sie do zupy w/g Twego tutaj zapisu.
Cheri
Cheri
16.01.2014 19:50 odpowiedz
Zrobiłam! Tylko ze uprzednio w wodzie rozpuscilam kostke bulionu grzybowego knorr. Zupa wyszla niesamowicie pyszna. Najlepsza jaka dotad robilam, a na potwierdzenie dodam, ze moja mama, najwiekszy krytyk, zjadla dwa talerze i nie wierzyla, ze udalo mi sie tak swietnie wydobyc smak pieczarek nie uzywajac zupy w proszku!

Dziekuje za super przepis i pozdrawiam!
www.wenus-lifestyle.pl
28.12.2013 22:33 odpowiedz
Troszkę inaczej gotuję zupę pieczarkową, będę musiała wypróbować Twój przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.12.2013 20:02 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Gość
Gość
28.12.2013 19:29 odpowiedz
Szybka i pyyyyszna! Właśnie ugotowałąm i konsumuję:) Uwielbiam zupy. Pieczarkową robiłam podobnie, ale zwykle z ziemniakami. Ta wersja jest boska:)
Izabela
03.12.2013 19:08 odpowiedz
Dzięki za przepis:) Właśnie robię zupkę, to co wydaje się najprostsze jest najtrudniejsze:) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.11.2013 13:41 odpowiedz
Jolu cieszę się, ze moja wersja Wam posmakowała :) Ja zawsze podsmażam pieczarki. To zupełne inny smak zupy :)
jolantaszyndlarewicz
21.11.2013 13:31 odpowiedz
Kasiu zawsze robiłam pieczarkową dając do bulionu surowe pieczarki. dziś zrobiłam taką z podsmażonych na maśle. Niebo,a ziemia przyznam szczerze:). Od dziś tak właśnie będę robić pieczarkową:). Ja wprawdzie zrobiłam z ziemniakami, a nie z lanymi kluseczkami, ale to głównie z lenistwa:) .... jest pyszna:) buziaki
jolantaszyndlarewicz
21.10.2013 15:54 odpowiedz
Ja też uwielbiam zupe pieczarkową, a mój Synek lane kluseczki:) .... ja zawsze robię je na oko akurat ... ale spróbuję Twoich proporcji:)
vegazone
10.10.2013 18:47 odpowiedz
Jedna z moich ulubionych :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.10.2013 14:33 odpowiedz
To się nie wydaje proste - to jest proste :)
kaatje32
10.10.2013 13:31 odpowiedz
Ty tak te przepisy konstruujesz Kasia, ze wydaja sie dziecinnie proste:)
słodki kompromis
10.10.2013 12:56 odpowiedz
Jak zwykle przepięknie to wszystko wygląda ;) pozdrawiam ciepło
izaa_a
10.10.2013 10:01 odpowiedz
ja tez uwielbiam ;)) Twoją wersję zapiszę i również skorzystam