
Przepis na taką wersję zupy ogórkowej otrzymałam od starszej kucharki, która przygotowuje ją w taki sposób od wielu, wielu lat.
Dla mnie natomiast była to zupełna nowość i nigdy wcześniej nie miałam okazji jeść tego rodzaju zupu z tartymi jajkami.
Nie zmienia to jednak faktu, że wersja ta od razu przypadła mi do gustu.
I również dlatego, za zgodą autorki przepisu, dzielę się nim z Wami :)
Składniki:
- 1 litr domowego bulionu warzywnego lub drobiowo warzywnego
- 750 ml wody z kiszonych ogórków
- 500 g ziemniaków
- 500 g ogórków kiszonych
- 6-7 ugotowanych na twardo jajek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 pełna łyżeczka mąki
- sól i pieprz do smaku
Na gotujący się bulion wrzucamy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle razem z drobno posiekanym czosnkiem. Kiedy cebula zmięknie dodajemy starte na grubych oczkach ogórki i smażymy je przez około 6-7 minut.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy podsmażone ogórki, wodę z ogórków i drobno posiekany koperek. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie wlewamy rozmieszaną z mąką śmietankę i dodajemy starte na grubych oczkach jajka.
Doprawiamy do smaku i ponownie zagotowujemy.
Zupa najlepiej smakuje po 3-4 godzinach, lub na drugi dzień.
Smacznego!
Opublikowano: 4 sierpnia 2020
Kategoria:
Zupy