2

Zupa ogórkowa




Przepis na taką wersję zupy ogórkowej otrzymałam od starszej kucharki, która przygotowuje ją w taki sposób od wielu, wielu lat. 
Dla mnie natomiast była to zupełna nowość i nigdy wcześniej nie miałam okazji jeść tego rodzaju zupu z tartymi jajkami.
Nie zmienia to jednak faktu, że wersja ta od razu przypadła mi do gustu.
I również dlatego, za zgodą autorki przepisu, dzielę się nim z Wami :) 


Składniki:
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego lub drobiowo warzywnego 
  • 750 ml wody z kiszonych ogórków
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 6-7 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 pełna łyżeczka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Na gotujący się bulion wrzucamy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle razem z drobno posiekanym czosnkiem. Kiedy cebula zmięknie dodajemy starte na grubych oczkach ogórki i smażymy je przez około 6-7 minut.

Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy podsmażone ogórki, wodę z ogórków i drobno posiekany koperek. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie wlewamy rozmieszaną z mąką śmietankę i dodajemy starte na grubych oczkach jajka. 

Doprawiamy do smaku i ponownie zagotowujemy.

Zupa najlepiej smakuje po 3-4 godzinach, lub na drugi dzień. 

Smacznego! 
 

Opublikowano: 4 sierpnia 2020
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Marzanna
Marzanna
04.08.2020 10:30 odpowiedz
To jedna z moich ulubionych zup. W takiej wersji jeszcze nie jadłam,ale chętnie wypróbuje ten przepis,bo brzmi bardzo smakowicie.U mnie to kminek robi cała robotę. Daje go w trakcie gotowania ziemniaków, podbija smak kiszonych ogórków,bo przypomina aromat dojrzałego kopru. I do tego natka obowiązkowo ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2020 16:31 odpowiedz
Nigdy nie jadłam zupy ogórkowej z kminkiem :)