
Kremowa, delikatna, z rozpływającym się w ustach łososiem.
Wcale nie musicie lubić zup rybnych, by pokochać tę.
Bo to jest po prostu zupa idealna.
Jej przygotowanie zajmie Wam około 30 minut, a jeśli dodacie do niej odrobinę więcej kaszy oraz łososia, pomimo iż jest bardzo lekka, świetnie sprawdzi się jako sycący, jednodaniowy obiad.
Składniki:
* 350-400 g filetu z łososia (im grubszy, tym lepiej)
* 1 średniej wielkości por (tylko biała część)
* 1 cebula
* 2 większe ziemniaki
* 3 pełne łyżki kaszy jęczmiennej
* 200 ml słodkiej śmietanki (30%)
* 1 pęczek koperku
* 2 łyżki masła
* 1 mała kulka ziela angielskiego
* 1/2 liścia laurowego
Z łososia zdejmujemy skórę, kroimy go w kostkę i przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.
Pokrojonego w talarki pora oraz drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości (warzywa nie powinny się przyrumienić), a następnie dodajemy do nich pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki. Całość zalewamy 6 szklankami wody (ok. 1,5 litra), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy oraz ziele angielskie. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć gotujemy na niewielkim płomieniu przez około 10 minut, a następnie dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy kasza jest już miękka dodajemy łososia i gotujemy kolejne 6-7 minut. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę oraz dodajemy koper. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Opublikowano: 29 września 2016
Kategoria:
Zupy
W jaki sposób je Pani dodaje? Przez opcję strony WWW i wklejanie linka? U mnie ten sposób zawsze się sprawdza.
Zamiast łososia może być inny filet (najlepiej ze świeżej) ryby. Dorsz, miruna, pstrąg, halibut.