16

Zupa łososiowa z porem




Kremowa, delikatna, z rozpływającym się w ustach łososiem.

Wcale nie musicie lubić zup rybnych, by pokochać tę.

Bo to jest po prostu zupa idealna.

Jej przygotowanie zajmie Wam około 30 minut, a jeśli dodacie do niej odrobinę więcej kaszy oraz łososia, pomimo iż jest bardzo lekka, świetnie sprawdzi się jako sycący, jednodaniowy obiad.

Składniki:

* 350-400 g filetu z łososia (im grubszy, tym lepiej)

* 1 średniej wielkości por (tylko biała część)

* 1 cebula

* 2 większe ziemniaki

* 3 pełne łyżki kaszy jęczmiennej

* 200 ml słodkiej śmietanki (30%)

* 1 pęczek koperku

* 2 łyżki masła

* 1 mała kulka ziela angielskiego

* 1/2 liścia laurowego

Z łososia zdejmujemy skórę, kroimy go w kostkę i przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.

Pokrojonego w talarki pora oraz drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości (warzywa nie powinny się przyrumienić), a następnie dodajemy do nich pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki. Całość zalewamy 6 szklankami wody (ok. 1,5 litra), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy oraz ziele angielskie. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć gotujemy na niewielkim płomieniu przez około 10 minut, a następnie dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kiedy kasza jest już miękka dodajemy łososia i gotujemy kolejne 6-7 minut. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę oraz dodajemy koper. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)


Opublikowano: 29 września 2016
Tagi: por ryba łosoś
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2018 08:23 odpowiedz
Myślę, że jest to około 4-5 porcji. Gdybym miała zrobić ją na 18 osób, to chyba zwiększyłabym składniki czterokrotnie.
aniam
aniam
06.03.2018 08:13 odpowiedz
Pani Kasiu, na ile porcji wychodzi zupa z tego przepisu? mniej wiecej oczywiscie. potrzebuje zrobic ja na 18 osob i nie wiem o ile powiekszyc ilosc skladników.
karrenn
19.11.2016 10:43 odpowiedz
Wypróbowałam zupę, pyszna! !! W sam raz dla moich gości, którzy nie jedza mięsa. Prosili o dokładkę, więc nic dodać, nic ująć polecam....I wpisuje na listę ulubionych
marta
marta
28.10.2016 19:18 odpowiedz
Dziś jedliśmy tą pyszną zupkę na obiad, wspaniały przepis. Zamieniłam tylko śmietanę na 18%. Bardzo smaczna!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.10.2016 23:57 odpowiedz
Ciężko mi powiedzieć. Ja bez problemu dodaję swoje przepisy do Pinteresta i nigdy nie miałam z tym problemu.
W jaki sposób je Pani dodaje? Przez opcję strony WWW i wklejanie linka? U mnie ten sposób zawsze się sprawdza.
Monia
Monia
20.10.2016 21:38 odpowiedz
A ja mam problem natury technicznej. Od jakiegoś czas nie da się zapisać Pani przepisów na Pintereście, co bardzo mnie martwi, bo właśnie tam przechowuję swoje ulubione przepisy. Nie wie Pani, co może być tego przyczyną?
Justyna
11.10.2016 15:42 odpowiedz
Ojej, zupa rybna - już sama nazwa mnie przeraża. Ale skoro piszesz, że jest smaczna to może trzeba będzie wytestować, bo wygląda pięknie. Mama zawsze powtarzała "nie marudź zanim nie spróbujesz" :-)
codojedzenia
01.10.2016 10:28 odpowiedz
Ryan dla mnie jest zawsze pyszna!
Olga
Olga
30.09.2016 15:24 odpowiedz
Ekspresowa i pysznia wyszła, uwielbiam:) dziękuję
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.09.2016 11:02 odpowiedz
Kaszę jęczmienną można zastąpić i ryżem i białą kaszą gryczaną, chociaż uważam, że jednak jęczmienna pasuje tu najbardziej.

Zamiast łososia może być inny filet (najlepiej ze świeżej) ryby. Dorsz, miruna, pstrąg, halibut.
adriana190
30.09.2016 10:49 odpowiedz
a coś za łososia?
kasiaaa24
kasiaaa24
30.09.2016 09:14 odpowiedz
Pani Kasiu, czy kaszę jęczmienną można zastąpić gryczaną białą lub ryżem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.09.2016 19:24 odpowiedz
Myślę, że świeża ryba byłaby tu lepsza.
karola
karola
29.09.2016 14:06 odpowiedz
Bardzo dziękuję za odpowiedź. A tak się jeszcze zastanawiam czy np. łosoś wędzony byłby ok?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.09.2016 14:05 odpowiedz
Myślę, że każdy filet z ulubionej ryby się sprawdzi. My bardzo lubimy łososia, ale filet z dorsza czy pstrąga też byłby super. Tylko należy pamiętać by sprawdzić, czy w rybie nie ma ości.
karola
karola
29.09.2016 13:27 odpowiedz
Pani Kasiu, a można łososia zastąpić jakąś inną rybą?