
Mniej więcej dwa tygodnie temu podzieliłam się z Wami przepisem na roladki drobiowe w boczku z oscypkiem i konfiturą z żurawiny (klik klik). Z wiadomości jakie otrzymałam od tamtej pory wynika, że kilkoro z Was już wpisało je na listę swoich stałych propozycji obiadowych, więc jest mi bardzo miło, że przepis przypadł Wam do gustu :)
Tak więc dziś kolejna propozycja z wykorzystaniem oscypka, tym razem jednak w formie zupy, a dokładniej kremu na bazie duszonego pora.
Zupa jest bardzo lekka i świetnie sprawdzi się w okresie wiosennym. Dodatek oscypka oraz prażonych ziaren nadaje jej charakteru i sprawia, że całość tworzy oryginalne połączenie smakowe.

Składniki:
* 1,75 l domowego bulionu warzywnego
* 100 ml słodkiej śmietanki 18 lub 30%
* 3 pory (część biała i jasnozielona)
* 1 cebula
* 4 ząbki czosnku
* 1 większy ziemniak
* 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
* 2 pełne łyżki masła
* sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
* oscypek
* 1/2 szklanki ziaren słonecznika
* 1/2 szklanki nasion dyni
Pory, cebulę oraz ziemniaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle - dość często mieszając - przez około 5 minut, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz lubczyk i smażymy kolejne 5 minut.
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę, a następnie zupę miksujemy na gładki krem. Na koniec, w razie potrzeby, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem, każdą porcję zupy, posypujemy startym oscypkiem i uprażonymi na suchej patelni ziarnami.
Smacznego :)
Inspiracja
Opublikowano: 2 marca 2017
Kategoria:
Zupy