2

Zupa krem z pora - przepis




Mniej więcej dwa tygodnie temu podzieliłam się z Wami przepisem na roladki drobiowe w boczku z oscypkiem i konfiturą z żurawiny (klik klik). Z wiadomości jakie otrzymałam od tamtej pory wynika, że kilkoro z Was już wpisało je na listę swoich stałych propozycji obiadowych, więc jest mi bardzo miło, że przepis przypadł Wam do gustu :)

Tak więc dziś kolejna propozycja z wykorzystaniem oscypka, tym razem jednak w formie zupy, a dokładniej kremu na bazie duszonego pora. 

Zupa jest bardzo lekka i świetnie sprawdzi się w okresie wiosennym. Dodatek oscypka oraz prażonych ziaren nadaje jej charakteru i sprawia, że całość tworzy oryginalne połączenie smakowe. 



Składniki:

* 1,75 l domowego bulionu warzywnego

* 100 ml słodkiej śmietanki 18 lub 30%

* 3 pory (część biała i jasnozielona)

* 1 cebula

* 4 ząbki czosnku

* 1 większy ziemniak

* 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku

* 2 pełne łyżki masła

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* oscypek

* 1/2 szklanki ziaren słonecznika

* 1/2 szklanki nasion dyni

Pory, cebulę oraz ziemniaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle - dość często mieszając - przez około 5 minut, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz lubczyk i smażymy kolejne 5 minut. 

Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę, a następnie zupę miksujemy na gładki krem. Na koniec, w razie potrzeby, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. 

Przed podaniem, każdą porcję zupy, posypujemy startym oscypkiem i uprażonymi na suchej patelni ziarnami. 

Smacznego :)

Inspiracja


Opublikowano: 2 marca 2017
Tagi: oscypek por
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.04.2017 08:38 odpowiedz
ok. 6-8 porcji
Janka
Janka
09.04.2017 22:26 odpowiedz
Ile porcji zupy wyjdzie z tej ilości składników?