1

Zupa krem z pomidorów - przepis




Wrzesień nigdy nie był dla mnie łaskawy w kwestii czasu. I ten również nie jest. Mało. Za mało. Na wszystko.

Mam nadzieję, że jeszcze tydzień i wszystko się unormuje.

Że znów będę przychodzić do Was z okazałymi wypiekami i w końcu poszaleję sobie z dynią i gruszkami.

A póki co mam dla Was zupę. A w zasadzie krem. Z dodatkiem aromatycznych grzanek z czosnkiem i parmezanem.

Gotowy zaledwie w kwadrans. Bo może i Wam jakoś ten wrzesień przecieka przez palce.



Składniki na 3-4 porcje:

* 2 puszki włoskich pomidorów pelati

* 1 większa cebula

* 5 dużych ząbków czosnku

* ok. 20-25 świeżych liści bazylii

* 100 ml słodkiej śmietanki 30%

* 1 pełna łyżka cukru

* 3 łyżki oliwy

* sól i pieprz do smaku

Grzanki:

* ok. 10 kromek jasnego chleba tostowego

* oliwa

* czosnek granulowany

* tarty parmezan

* sól


Posiekaną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie do chwili, aż będą miękkie (nie dopuszczając do przyrumienienia), a następnie dodajemy pomidory, bazylię oraz ok. 350 ml wody. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, a następnie zupę blendujemy na gładki krem, do którego dodajemy śmietankę, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Każdą kromkę chleba tostowego przekrawamy na 3 paski, a następnie smarujemy je oliwą, posypujemy solą, czosnkiem i parmezanem. Grzanki układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zrumienienia.

Delikatnie przestudzoną zupę podajemy z gorącymi grzankami.

Smacznego :)


Opublikowano: 15 września 2016
Tagi: pomidory
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
ewka
ewka
18.09.2016 18:58 odpowiedz
Zupa super. Ja podalam z kleksem z zielonego pesto.