2

Zupa krem z grzybów leśnych




Pomysłów na grzyby ciąg dalszy. Tym razem mam dla Was przepis na gęstą zupę krem z aż trzech rodzajów grzybów. 

Jeśli nie posiadacie aż tylu gatunków możecie ograniczyć się do dwóch, lub któryś z podanych zastąpić kurkami, które aktualnie można nabyć w większości sklepów.

Zupa jest bardzo aromatyczna i idealnie smakuje zarówno z grzankami, jak i z groszkiem ptysiowym. A jeśli zdecydujecie się na grzanki, przed pieczeniem posmarujcie chleb odrobiną masła i posypcie tartym parmezanem.

Składniki:

* 4-6 szklanek delikatnego bulionu warzywnego (z 2 małych marchewek, kawałka pietruszki, pora i selera)

* 200 g prawdziwków

* 200 g podgrzybków

* 200 g maślaków

* 1 cebula

* kawałek pora (ok. 15 cm)

* 2 łyżki masła

* 100 ml słodkiej śmietanki 18%

* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

* 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* grzanki lub groszek ptysiowy

Drobno posiekaną cebulę oraz pora podsmażamy na maśle do miękkości, a następnie dodajemy do nich oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę grzyby oraz kilka łyżek wody. Dusimy przez około 10 minut, dość często mieszając. Do grzybów dodajemy 4 szklanki bulionu, pietruszkę, tymianek, sporą szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, a następnie miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy więcej bulionu i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. 

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego :)

INNE PRZEPISY Z GRZYBAMI

 Ravioli z podgrzybkami

 Bułki drożdżowe z maślakami

 Tarta z pieczoną dynią i podgrzybkami 

 Zupa kurkowa

 Sos z grzybów leśnych

 Pieczone pierogi z kaszą i sosem kurkowym

 Zupa z maślaków

 Królik w sosie kurkowym

 Placki ziemniaczane z sosem kurkowym


Opublikowano: 17 września 2017
Tagi: grzyby por
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Zuza
17.09.2017 14:56 odpowiedz
aż pachnie lasem :)
KaFka
17.09.2017 12:50 odpowiedz
o mniam, świetny przepis!