
Pomysłów na grzyby ciąg dalszy. Tym razem mam dla Was przepis na gęstą zupę krem z aż trzech rodzajów grzybów.
Jeśli nie posiadacie aż tylu gatunków możecie ograniczyć się do dwóch, lub któryś z podanych zastąpić kurkami, które aktualnie można nabyć w większości sklepów.
Zupa jest bardzo aromatyczna i idealnie smakuje zarówno z grzankami, jak i z groszkiem ptysiowym. A jeśli zdecydujecie się na grzanki, przed pieczeniem posmarujcie chleb odrobiną masła i posypcie tartym parmezanem.
Składniki:
* 4-6 szklanek delikatnego bulionu warzywnego (z 2 małych marchewek, kawałka pietruszki, pora i selera)
* 200 g prawdziwków
* 200 g podgrzybków
* 200 g maślaków
* 1 cebula
* kawałek pora (ok. 15 cm)
* 2 łyżki masła
* 100 ml słodkiej śmietanki 18%
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
* 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
* sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
* grzanki lub groszek ptysiowy
Drobno posiekaną cebulę oraz pora podsmażamy na maśle do miękkości, a następnie dodajemy do nich oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę grzyby oraz kilka łyżek wody. Dusimy przez około 10 minut, dość często mieszając. Do grzybów dodajemy 4 szklanki bulionu, pietruszkę, tymianek, sporą szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, a następnie miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy więcej bulionu i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)
INNE PRZEPISY Z GRZYBAMI









Opublikowano: 17 września 2017
Kategoria:
Zupy