7

Zupa grzybowa z mascarpone i tymiankiem


Co prawda ja z tradycyjnej, wigilijnej zupy grzybowej z łazankami nie jestem w stanie zrezygnować, jednak Wam chciałabym zaproponować dla niej ciekawą alternatywę. Oczywiście możecie też przygotować ją już po Świętach, jeśli zostaną wam suszone grzyby. A dzięki dodatkowi kremówki i mascarpone zupa jest bardzo kremowa i delikatna.

Zamiast ryżu czy makaronu, ja przygotowałam do niej grzanki z pszennego chleba smażone na odrobinie masła i to był chyba najlepszy wybór, więc i Wam je polecam :)

Składniki:

* 20 g suszonych borowików (ewentualnie podgrzybków)

* 1 mała marchewka (pokrojona na kilka części)

* 1/2 małej pietruszki (pokrojonej w mniejsze kawałki)

* 2 litry wody

* 150 g mascarpone

* 100 ml kremówki (36%)

* 2 płaskie łyżki mąki

* 1 łyżka masła

* 1 mała cebula

* 2 szczypty świeżego tymianku

* sól i pieprz do smaku

Dzień wcześniej grzyby zalwewamy wodą. Na drugi dzień gotujemy je pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę, lekko zeszkloną na maśle cebulę, sól oraz pieprz i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wyławiamy marchewę i pietruszkę a do wywaru dodajemy tymianek. Ponownie gotujemy kilka minut po czym wlewamy śmietankę zmiksowaną z mascarpone, mąką i chochelką wywaru grzybowego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 2-3 minuty a następnie zupę chwilkę miksujemy blenderem. 

Jeśli zupa będzie dla Was za mocna lub za gęsta dodajcie jeszcze jedną szklankę wody. 

Smacznego :) 


 

“Good soup is one of the prime ingredients of good living. For soup can do more to lift the spirits and stimulate the appetite than any other one dish.”

Louis P. De Gouy


Ingredients:

* 20 g dried boletus mushrooms

* 1 small, cut carrot

* 1/2 small parsley root

* 2 litres water 

* 150 g mascarpone cheese

* 100 ml heavy cream (36%)

* 2 teaspoons flour

* 1 teaspoon butter

* 1 small onion

* 2 pinches fresh thyme

* salt and pepper to taste 

Soak the mushrooms in cold water and leave overnight. Next day boil them in the same water until soft. Then add carrot, pasrley, chopped and fried on butter onion, salt, pepper and boil slowly for 30 minites. After this time remove carrot and parsley and add thyme. Boil for a few another minutes and add heavy cream whizzed with mascarpone and flour. Boil for  2-3 minutes. When the soup is ready add salt and pepper to taste and whizz it.

If it's too thick for you add another glass of water. 


Opublikowano: 20 grudnia 2012
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.12.2014 22:14 odpowiedz
ok. pół kilograma
Antybohaterka
Antybohaterka
15.12.2014 19:07 odpowiedz
Chciałabym zrobić tę zupę z mrożonych prawdziwków. Ile gramów grzybów mrożonych zamiast wspomnianych przez Ciebie suszonych powinnam dodać?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.11.2013 23:53 odpowiedz
Tak, w tej samej. W tej wodzie zostaje smak.
Anna R.
Anna R.
26.11.2013 16:56 odpowiedz
czy grzyby gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyły, czy wylewamy i dajemy nową?
nobleva
20.12.2012 22:54 odpowiedz
Kasiu widzisz - dla mnie 'tradycyjna zupa grzybowa z łazankami' to coś co pierwszy raz słyszę - kuchnia polska zdaje się być o wiele bardziej regionalna niż mi się kiedykolwiek wydawało.
To chyba muszę spróbować, tej z mascarpone oczywiście też.
jolantaszyndlarewicz
20.12.2012 21:37 odpowiedz
Dodatek mascarpone zapewne dodaje zupie aksamitnosci:). Kocham grzybowe zupy, można prosić o miseczke?:).
Kasiu zdrowych i wesołych Świąt Wam życzę ...bo że będa pyszne to wiem:)
fiolka-fiolunka
20.12.2012 19:56 odpowiedz
Ale fajna zupka! Musi byc niesamowicie aromatyczna :)