23

Zupa gołąbkowa - przepis




Jeśli podobnie jak ja przepadacie za gołąbkami, dzisiejsza zupa z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Przygotowuje się ją znacznie szybciej i jest na prawdę pyszna. Osobiście jednak polecam zrobić ją dzień wcześniej, ponieważ smakuje nieporównywalnie lepiej na drugi dzień, kiedy smaki się połączą. I wówczas naprawdę smakuje jak gołąbki w sosie pomidorowym :)

Ponieważ do zupy nie dodaje się ani mąki, ani śmietany, można powiedzieć że jest ona dietetyczna. Z podanych składników wychodzi ogromny gar zupy (spokojnie na 2, albo i 3 dni dla 4 osobowej rodziny), ilość oleju dodana do smażenia warzyw jest po prostu znikoma. Zatem spokojnie mogą cieszyć się nią osoby dbające o linię lub będące na diecie :)

Ja do zupy użyłam bardzo chudego mięsa z szynki wieprzowej, ale aby dodatkowo zmniejszyć ilość kalorii, możecie zamienić wieprzowinę na mielone mięso z udek z kurczaka lub udziec z indyka.



Składniki:

* 3 litry wody

* 600 g chudego mięsa mielonego


* 100-120g ryżu

* 1/2 główki białej kapusty

* 500 ml przecieru pomidorowego

* 190 g koncentratu pomidorowego

* 2 większe marchewki

* 1 średnia pietruszka

* 1/4 małego selera

* 1 duża cebula

* 10-15 cm kawałek pora

* 1 duży ząbek czosnku

* 1 liść laurowy

* 2 kulki ziela angielskiego

* 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki

* 1/4 łyżeczki ostrej papryki

* 2 łyżki oleju

* 1 łyżeczka cukru

* sól i pieprz do smaku

Kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy twarde głębie, a następnie kroimy w paski i siekamy w niewielkiego rozmiaru kostkę.

Marchewki, pietruszkę, seler oraz czosnek ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pora w cienkie półplasterki. Warzywa łączymy w dużym garnku z olejem i podsmażamy przez kilka minut. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso i smażymy je dość często mieszając do czasu, aż mięso straci różowy kolor.

Do mięsa z warzywami wlewamy wodę (połowę wody można zastąpić bulionem warzywnym), dodajemy kapustę, koncentrat oraz przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier oraz płaską łyżkę soli (jeśli dodajecie bulion, zmniejszcie ilość soli o połowę). Gotujemy przez około 30 minut. Jeśli po tym czasie kapusta będzie miękka dodajemy ryż i gotujemy kolejne 15 minut (chyba, że informacja na opakowaniu ryżu wskazuje inaczej). Kilka minut przed zdjęciem z ognia dodajemy paprykę słodką oraz ostrą i doprawiamy zupę do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)


Opublikowano: 11 października 2015
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (23)
Elżbieta
Elżbieta
19.05.2019 13:08 odpowiedz
Właśnie gotuję tę zupę pierwszy raz. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
Anonim
Anonim
26.04.2018 17:29 odpowiedz
Popraw w przepisie bo jesli ktos na pospiech bedzie robił to podsmarzy kapuste razem z warzywami :) bo tak pisze ze zrozumienia .
Ewa
Ewa
02.12.2017 17:04 odpowiedz
Wlasnie gotuje ( po raz drugi) wielki gar...;) Syci i rozgrzewa- idealna na zimowe dni Ja ryz gotuje osobno i dodje już na talerzu . Dziekuje za ten przepis i pozdrawiam!
Gość
Gość
25.06.2017 23:07 odpowiedz
Super dziekuje za przepis
Gość
Gość
23.02.2017 12:26 odpowiedz
Genialna jest ta zupa. Dawno nie jadłam nic tak pysznego :) Rodzinka zachwycona
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.11.2016 20:58 odpowiedz
Tak, oczywiście.
paulina
paulina
13.11.2016 19:12 odpowiedz
Kasiu, czy jako przecier - można użyć ten z Twojego przepisu? Narobiłam zapasy na zimę, czas je wykorzystywać.
Mama
Mama
13.11.2016 13:49 odpowiedz
Pychotka! Właśnie moje niejadki wcinają dokładkę, aż im się uszy trzęsą, dla moich Skarbów była wersja z grzankami.Przecier polecam własnej roboty, bulion warzywny również mam własny, którego łyżkę dodaję do każdej zupy czy sosu, sól polecam himalajską, a włoszczyznę dodałam mrożoną. U nas ta zupka zagości na dłuuuuuuuugo:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.09.2016 07:22 odpowiedz
Koncentrat to to, co kupujesz w małych słoiczkach. Zazwyczaj 30%. Jest gęsty.
Przecier to rzadsza, nie skoncentrowana forma, dostępna zazwyczaj w dużych butelkach lub w kartonach :)
Gosia
Gosia
15.09.2016 11:42 odpowiedz
Cześć co masz na myśli koncentrat pomidorowy a co przecier? Dla mnie laika kulinarnego to to samo ;-)
Kasia M
Kasia M
25.05.2016 15:05 odpowiedz
Zupka wychodzi smaczna, ale z podanych składników wyszedł mi pełny gar na 3 dni na dwie osoby hehe. Szkoda, że ryż już potem jest nie fajnie rozgotowany na drugi dzień kiedy się odgrzewa
Kasia
Kasia
28.02.2016 19:29 odpowiedz
Robiłam, wyszła pyszna!!
Agra
Agra
23.02.2016 14:24 odpowiedz
Jeśli ktoś nie jest na diecie, polecam dodać już przy podaniu do miseczki z zupą łyżkę śmietany. Rewelacja! Dziękuję za ten wspaniały przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.01.2016 21:30 odpowiedz
Miło mi, że przypadła do gustu małżonkowi :)

Pozdrawiam :)
Mahalia
Mahalia
20.01.2016 15:39 odpowiedz
od wczoraj ta zupa jest hitem u mnie w domu !!!! Mąż pół nocy zaglądał do garnka i podjadał resztki :)) Na drugi dzień mało co zostało !!! Dziękuję za ten przepis i wiele innych - często z nich korzystam !!!!
ginger
ginger
16.10.2015 21:40 odpowiedz
Dziękuję za pomysł na zupkę! Wyszla b. dobra:)
Edyta
Edyta
16.10.2015 13:43 odpowiedz
Zupa wspaniała :) podałam przepisy kilku znajomym i są zachwyceni :) dzięki
coul66
coul66
16.10.2015 13:31 odpowiedz
wszystko super , ale ? robię podobnie tylko paprykę dodaję przed wlaniem bulionu - lekko się karmelizuje i daje delikatny posmak papryki wędzonej
anita_ww
anita_ww
14.10.2015 15:28 odpowiedz
Ugotowałam ją, bo bardzo zaciekawił mnie przepis. I faktycznie jest bardzo sycąca, smak przypomina gołąbki, które są zbyt pracochłonne (i najlepsze te od mamy). Dodałam sporą ilość świeżej bazylii zamiast pietruszki, bo uwielbiam jej połączenie z pomidorami. Smaczna i na pewno nie raz ją jeszcze ugotuję. Dzięki za przepis!! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.10.2015 17:31 odpowiedz
Tak, bez problemu się ugotuje pomimo pomidorów :)
Gość
Gość
13.10.2015 15:49 odpowiedz
Zupka wygląda przepysznie, chce ją wypróbować. Mam pytanie czy ryż sie ugotuje jeśli jest w zupie przecier pomidorowy ? to znaczy chodzi mi o to czy zmięknie?
sweetcherimoya
13.10.2015 12:42 odpowiedz
Od 2 tygodni chodzą za mną gołąbki. Ale są tak pracochłonne, że prędzej bym wynudziła o nie moją mamę niż sama się zabrała ;) a teraz podsuwasz tutaj tą zupę... hmmm...
Kasia
Kasia
12.10.2015 15:24 odpowiedz
Kasiu, no dzisiaj wypróbujemy przepis :)