50

Zupa fasolowa - przepis




Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę fasolową. Gęstą, sytą, z majerankiem, czosnkiem i aromatem wędzonego boczku. Zupę, jaką pamiętam z dzieciństwa i jaką często gotowała moja babcia która uwielbiała każdy rodzaj fasoli. 

Ja nie przepadam za zupami na mięsie (a tym bardziej za mocnym posmakiem wędzonki), ale jeśli macie ochotę, możecie do zupy dołożyć wędzone kości lub wędzone żeberka. Pamiętajcie też by nie pominąć majeranku, który oprócz walorów smakowych pomaga trawić fasolę.  

Składniki:

* 500 g drobnej, suchej fasoli

* 4 większe ziemniaki

* 1 duża cebula

* 1 ząbek czosnku

* 2 marchewki

* 1 średnia pietruszka

* kawałek selera

* 150 g dobrej jakości wędzonego boczku

* 2 łyżeczki słodkiej papryki

* 2 łyżeczki majeranku

* 1 liśc laurowy

* 3 kulki ziela angielskiego

* 2 łyżki oleju

* 2 łyżki masła

* 2 łyżki mąki

* sól i pieprz do smaku

Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą i odstawiamy w garnku na całą noc. W tym czasie fasola podwoi swoją objętość, więc lepiej namoczyć ją w większym garnku i z taką ilością wody, by po napęcznieniu fasola była nadal nią przykryta. 

Na drugi dzień fasolę (z wodą w której się moczyła) przelewamy do dużego garnka i dodajemy 5 szklanek wody, liść laurowy, ziele angielskie oraz pełną łyżeczkę soli. Fasolę gotujemy przez 30 minut. 

W czasie kiedy gotuje się fasola na oleju podsmażamy drobno posiekany boczek oraz cebulę i czosnek a także przygotowujemy pozostałe warzywa (ziemniaki kroimy w małą kostkę, marchewki i pietruszkę w półplasterki a selera ścieramy na grubych oczkach tarki). 

Po 30 minutach gotowania do fasoli dodajemy pozostałe warzywa, cebulę z boczkiem, majeranek, kolejne pół łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu. Zupę gotujemy kolejne pół godziny a następnie dodajemy paprykę i gotujemy jeszcze 10 minut. 

Pod koniec gotowania na małej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Cały czas mieszając smażymy je przez minutę i tak powstałą zasmażkę wlewamy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyłączamy. 

Szczerze mówiąc zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach od ugotowania lub na drugi dzień.

Smacznego :)


Opublikowano: 16 lutego 2015
Tagi: boczek fasola
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (50)
Kika
Kika
17.12.2017 22:30 odpowiedz
Bardzo smaczna zupa. Polecam
Artur
Artur
31.10.2017 11:02 odpowiedz
Smaczna zupa, polecam. Ja dodaje jeszcze podsmażonej kiełbasy....
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.09.2017 13:12 odpowiedz
Cieszę się, że przypadła Ci do gustu :)
kuchennefascynacje
04.09.2017 06:53 odpowiedz
Przepyszna zupa Kasiu. Wchodzi na stałe w moje menu obiadowe. Właśnie takiej fasolowej szukałam :)
ania
ania
14.08.2017 11:33 odpowiedz
Właśnie jadę z zupka według przepisu! Pierwsze podejście , pachnie cudownie już nienmoge doczekać się konsumpcji..
Gość
Gość
29.05.2017 03:58 odpowiedz
Kiedy życie straciło smak i chce się wrócić do owych zapachów i wspomnień z dzieciństwa ten przepis jest cudownym lekarstwem, od razu poczułam się lepiej, zupa wspaniale smakuje następnego dnia co potwierdziła moja córka. Dziękuję i cieszę się że znalazłam ten przepis na fasolówkę taką jak ugotowałaby moja babcia, Magda
Gość
Gość
26.04.2017 18:51 odpowiedz
Super przepis, wypróbowany, najlepsza następnego dnia.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.02.2017 12:46 odpowiedz
Cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu :)
Pozdrawiam :)
malgosia
malgosia
22.02.2017 12:14 odpowiedz
Twoją zupę kolejny raz gotuje Mój Kochany Mąż! Jest wspaniała, aromatyczna i bardzo smaczna. Moi Panowie, a mam ich trzech, są zachwyceni. Bardzo im smakuje. Ja osobiście gotuję wiele lat ale Twój przepis jest bezkonkurencyjny. Gratuluję!
Anku
Anku
17.02.2017 13:39 odpowiedz
Zupa wyszła super :) już dawno nie robiłam fasolowej dlatego skorzystałam z przepisu i nie zawiodłam się . Polecam... zupa bardzo prosta ale za to jaka pyszna :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.02.2017 10:15 odpowiedz
Miło mi, że zupa smakowała :)
Podrawiam
katie1983
katie1983
10.02.2017 13:53 odpowiedz
Witam. Właśnie ugotowałam zupkę z Pani przepisu,jest naprawdę bardzo dobra. To moja pierwsza fasolowa biała,mój mąż od dawna mnie prosił o nią. Byłam sceptyczna co do ziemniaków w takiej zupie,ale muszę przyznać,ze się komponują z grochem. Jestem mile zaskoczona również moimi dziećmi,gdyż spodziewałam się,ze na pewno tej zupy nie tkną,a mój starszy synek,który ogólnie za zupami nie przepada,już podczas gotowania pytał co tak ładnie pachnie,zjadł z wielkim apetytem Pozdrawiam.
Karolina
Karolina
29.01.2017 12:58 odpowiedz
Dałam kiełbaske i boczek z dzika... rewelacja... super przepis :)
paulina
paulina
19.01.2017 21:17 odpowiedz
Rewelacyjna zupa, już od jakiegoś czasu regularnie gości na naszym stole!!!
aga250993
aga250993
06.12.2016 14:04 odpowiedz
zupka przepyszna :) świetny przepis ;)
Kucharka od czasu do czasu
Kucharka od czasu do czasu
30.11.2016 13:20 odpowiedz
Zupa super!!! Już kilka razy korzystałam z tego przepisu i zawsze się sprawdza. Mój mąż może jeść tą zupę przez tydzień tak mu smakuje :)
Malutka_nutka@op.pl
Malutka_nutka@op.pl
18.11.2016 18:02 odpowiedz
według mnie to najlepszy przepis na fasolową w Internecie.
brewka
brewka
17.11.2016 09:35 odpowiedz
Właśnie ugotowałem wg przepisu .Pyszna zupka .Zostało jeszcze trochę na pózniej.
Iza z Bystrzycy
Iza z Bystrzycy
07.10.2016 15:05 odpowiedz
Bardzo dziękuję za przepis. Mimo iż u mnie zup raczej się nie je, to dałam się skusić - mąż głowę mi suszył "zrób mi fasolową". A, że zupy to dla mnie czarna magia, odwlekałam i odwlekałam. Co tu dużo gadać, jest pyszna i mąż zadowolony.
Roman z Żar
Roman z Żar
23.08.2016 12:02 odpowiedz
Żeby fasola nie była twarda sól dodajemy pod koniec gotowania. Zmiksowanie części fasoli po ugotowaniu jest zdrowszym rozwiązaniem niż dodawanie mąki. Polecam.
karrenn
karrenn
16.08.2016 15:16 odpowiedz
Podobnie jak obawiałam się efektu końcowego fasolki po bretonsku , to i w przypadku zupy fasolowej było podobnie. Wyszło bardzo pysznie, nawet moja mama stwierdziła , że jest smaczniejsza niż jej :)
kerim
kerim
22.07.2016 18:29 odpowiedz
bardzo dobry przepis udalo sie za pierwszym razem
Natalia
Natalia
08.04.2016 14:48 odpowiedz
Zrobilam. Wlasnie sie zajadam :) pychotka. Dzieki!
Gość
Gość
07.04.2016 10:40 odpowiedz
Zupka świetna wczoraj zgotowana i dziś już nic niema. Dziękuję za super przepis
Jola
Jola
02.04.2016 13:58 odpowiedz
Bardzo smaczny przepis :)
Gość
Gość
14.03.2016 17:51 odpowiedz
O dziwo ta fasolowa należy do ulubionych zup mojego sześciolatka! Wielki gar nagotowany od wczoraj, zawsze zwiększam ilość i zamrażam na przyszłe obiady - przy moich późnych powrotach z pracy mam pewność, że coś smacznego czeka na nas na obiad :) Ale my bardzo lubimy tą zupę również w dniu gotowania i nigdy nie możemy sie powstrzymać, żeby skonsumować choćby po nabierce ;)
7
7
03.03.2016 14:20 odpowiedz
dlaczego robię wszystko według przepisu, a fasola zawsze i tak wychodzi twarda. a dzisiaj na dodatek w środku słodka?

zaznaczam że nie znam się na fasoli, ale nie kupuję najtańszej, próbowałem już różnych, i moczyłem kilkanaście godzin przed gotowaniem.
krzycho
krzycho
27.01.2016 19:26 odpowiedz
Ale chleb masz taki jakiś wybrakowany.... Z dziurami :)
7
7
07.01.2016 22:08 odpowiedz
zupa smaczna i pachnąca, moim skromnym zdaniem wystarczyłby ok. 300 g fasoli, aby nie była taka gęsta.
Gość
Gość
06.01.2016 22:08 odpowiedz
Bardzo pyszna zupa! W sam raz na zimowe chłody. Bardzo dziękuję za przepis.
as
as
14.12.2015 19:16 odpowiedz
Zupa wychodzi zawsze super
ewa
ewa
15.11.2015 02:18 odpowiedz
Dziekuje za przepis, zupa wyszla przepyszna. Niestety jak smakuje na drugi dzien nie bedzie mi dane sprobowac tym razem- wyjedzono mi wszystko. :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.11.2015 20:55 odpowiedz
Adrian - miło mi, że zupa smakowała :)
Pozdrawiam
Adrian
Adrian
06.11.2015 10:51 odpowiedz
Przepyszna zupa. Zapach delikatnej wędzonki przeplatany ziołami niesie się po całej kuchni dając atmosferę jak u mamy :) .
Jeśli można coś dorzucić:
Faktycznie, zupka lepiej smakuje jak troszkę dłużej "postoi". Ja, aby przyśpieszyć trochę ten proces, zmiksowałem blenderem ok 1/5 fasoli (jest jej i tak dość sporo) rozrzedzając wywarem zupy i wlałem z powrotem do garnka. Zupa dostała odpowiedniej konsystencji (zrezygnowałem z mąki) i bardziej wyrazistego smaku.
Bardzo dziękuję za przepis.
Anna
Anna
25.10.2015 12:35 odpowiedz
Ja tez robie teraz ta zupke
Gość
Gość
17.10.2015 12:40 odpowiedz
Bardzo wyborna
Hania
Hania
16.10.2015 16:02 odpowiedz
Co tu dużo pisać. Dziś ugotowałam. Przepyszna!!! Dziękuję za przepis.
Gość
Gość
22.09.2015 00:03 odpowiedz
Właśnie skończyłam gotować... Jeszcze nie jadłam, ale pachnie i wygląda super :)
Jutynka
Jutynka
16.09.2015 11:11 odpowiedz
Wlasnie gotuje, pachnie pysznie juz sie doczekać nie mogę kiedy spróbuje...
miecho
miecho
12.09.2015 17:07 odpowiedz
świetny przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.06.2015 20:27 odpowiedz
Cieszę się, że zupa smakuje :)
Gość
Gość
28.06.2015 12:13 odpowiedz
Wydawać by się mogło, że to czas chłodników, tymczasem pogoda (a raczej niepogoda) zachęciła mnie do ugotowania fasolowej . Miała być na jutro, ale już dziś zaliczyliśmy po jednym talerzu, zaraz po ugotowaniu. Kasiu, jeśli jutro ma być ona lepsza, to stworzyłam arcydzieło!
Anna R.
Anna R.
20.06.2015 22:11 odpowiedz
Do zup / oprócz rosołu/ kiedy przesmażam cebulę to dodaję też starkowaną na dużych oczkach marchew. Jest wtedy smaczniejsza.
emka
emka
05.03.2015 11:36 odpowiedz
Zupę zrobiłam zgodnie z przepisem i faktycznie bardzo dobra. Dodaję do ulubionych :)
agattekh
17.02.2015 18:35 odpowiedz
Uwielbiam fasolową, a o tej porze roku tym bardziej mi smakuje :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.02.2015 14:09 odpowiedz
Miło mi, że zupa smakowała :)
Ewelina
Ewelina
17.02.2015 13:02 odpowiedz
Dodałam za duzo masła i za bardzo cebulkę podpiekłam i troszke gorzkawe, ale przepis jest super :-) dodałam jeszcze kiełbaskę :-) ale zupka na 5+ :-) Pozdrawiam :-)
Ewelina
Ewelina
17.02.2015 10:16 odpowiedz
jestem w trakcie gotowania :-)
dariozka91
16.02.2015 22:24 odpowiedz
aaah te domowe smaczki :)
karmel-itka
16.02.2015 18:38 odpowiedz
wygląda bardzo zachęcająco!