7

Zupa cebulowa




No to wygląda na to, że znalazłam przepis na swoją popisową zupę. 
I żeby nie było, że się przechwalam - nie jest to tylko moje zdanie ;) 

Zupę przygotowałam dla kolegi, który jest ogromnym fanem zupy cebulowej i który jest w jej kwestii bardzo, ale to bardzo krytyczny. 
I wiecie co?
​Był nią zachwycony. 

Oczywiście podczas przygotowania jej nie obejdzie się bez płaczu, ale moim zdaniem warta jest każdej uronionej nad nią łzy ;) 
Pamiętajcie jednak, by nie pominąć żadnego składnika - zwłaszcza jak chodzi o przyprawy - ponieważ każdy z elementów ma tu znaczenie. 

I oczywiście (obowiązkowo!) przygotujcie do niej grzanki. Koniecznie według zamieszczonego poniżej przepisu. 


Składniki:
  • 1,5 kg cebuli
  • 6-7 dużych ząbków czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 1,5 litra bulionu wołowo warzywnego (koniecznie domowego - nie z kostki!)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Grzanki:
  • 2-3 ciabatty
  • oliwa 
  • sól ziołowa 
  • czosnek granulowany
  • tarty ser żółty (polecam cheddar)

Cebule obieramy, przekrawamy na pół i następnie kroimy w piórka. Czosnek kroimy w plasterki. 

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i dodajemy do niego cebulę oraz czosnek. Mieszając od czasu do czasu dusimy na niewielkim ogniu przez około 40 minut.
Następnie dodajemy liść laurowy, majeranek, tymianek oraz oregano i dość często mieszając dusimy kolejne 20 minut. 

Cebulę zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Mąkę połączoną z około 50 ml zimnej wody wlewamy do gotującej się zupy.  Kiedy zupa zacznie wrzeć zdejmujemy ją z palnika i blendujemy na gładki krem. 

Ciabatty kroimy na kromki, smarujemy oliwą, oprószamy solą ziołową oraz czosnkiem, a na koniec posypujemy serem.
Ciabaty wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemu do momentu, aż ser się rozpuści, a ciabatty lekko zarumienią. 
Grzanki układamy na porcji gorącej zupy. 

Smacznego!

Opublikowano: 31 maja 2019
Tagi: cebula
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Alicja
Alicja
11.08.2019 20:07 odpowiedz
Najlepsza zupa cebulowa jaką jadłam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.08.2019 07:28 odpowiedz
Miło mi, że przepis przypadł do gustu :)
Zina
Zina
03.08.2019 14:12 odpowiedz
Zupa wyszła wspaniała, najlepszy smak dają zrobione z przepisu grzanki, wiem o tym bo na następny dzień z braku czasu dodałam kupione grzanki i efekt nie był taki sam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.08.2019 22:14 odpowiedz
Tak - grzanki zdecydowanie są tu wisienką na torcie :)
dzusti
dzusti
06.06.2019 20:05 odpowiedz
To ty wskazujesz drogę i za to Ci dziękuję:)ja- opłotki;-)))
dzusti
dzusti
04.06.2019 14:41 odpowiedz
Ja po podsmażeniu cebuli itd na masełku duszę ją w pierwszej fazie na białym winie.Szklanka,dwie.Dodaje charakteru!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.06.2019 19:18 odpowiedz
Dziękuję za wskazówkę :)