6

Ziołowe rogaliki a la pizza pepperoni




Dziś mam dla Was przepis na rogaliki a la pizza.

Wykonane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziół oraz czosnku, wypełnione sosem pomidorowym, pepperoni i serem. Podawane z ketchupem lub sosem czosnkowym będą zarówno miłą niespodzianką dla fanów pizzy, jak i ciekawą przekąską na wszelkiego rodzaju imprezy.

Składniki na 8 rogalików

Ciasto:

* 220 g mąki pszennej tortowej

* 125 ml ciepłej wody (ok. 40 stopni)

* 2 łyżki oleju

* 5 g suchych drożdży

* 1 pełna łyżeczka cukru

* 1/2 łyżeczki soli

* 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich

* 3 ząbki czosnku

Farsz:

* 45 cienkich plasterków pepperoni (ok. 100-120g)

* ok. 120 g tartego żółtego sera

* 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Mąkę łączymy w misce z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy zioła i starty na drobnych oczkach tarki czosnek. Wodę łączymy z olejem i wlewamy do miski. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na okrąg , który kroimy na 8 trójkątów. Każdy z nich smarujemy koncentratem wymieszanym z ziołami, a następnie układamy na nich porcję sera i po ok. 5 plasterków pepperoni. Zwijamy w rogaliki.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 15-17 minut.

Podajemy na ciepło - z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego!


Opublikowano: 17 września 2016
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.10.2016 21:26 odpowiedz
Proszę dać ok. 15 g świeżych drożdży.
Beata
Beata
04.10.2016 12:57 odpowiedz
Zamiast suchych drożdży można dodać świeżych Jeśli tak, to 10g chyba wystarczy?
ewa-r
19.09.2016 17:27 odpowiedz
Ale fajne rogaliki, znów zapisuję sobie przepis na niedaleką przyszłość :)
jestemsobom
17.09.2016 13:10 odpowiedz
Ja wole mleko
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.09.2016 09:27 odpowiedz
Można, oczywiście. Jeśli jednak ktoś nie jest uczulony, to polecam mleko :)
kwiatek185
17.09.2016 08:45 odpowiedz
Mam pytanie. Czy ogółem do słodkich ciast (bułek) drożdżowych, zamiast mleka, można dodawać wody? Czy to zmieni smak ?