4

Ziołowe bułki z fetą



Tym razem mam dla Was przepis na na proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki z ziołami i serem feta. 

Ciasto, z którego przygotowane są bułki, przypomina ciasto kruche, ale z uwagi na dodatek proszku do pieczenia jest delikatniejsze. Nie są to zatem bułki o konsystencji jaką znacie z piekarni. Nie są to też bułki, które przełożycie innymi dodatkami. Ale nie ma takiej potrzeby. Same w sobie są po prostu pyszne. 

Oczywiście najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, kiedy aromat czosnku oraz ziół uwalnia się z nich najintensywniej :)
 

Składniki:
  • 500 ml mąki pszennej tortowej
  • 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:
  • 200 g sera typu feta
  • 5 łyżek kremówki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 szklanka drobno posiekanych ziół (szczypiorek, koperek, natka pietruszki, bazylia)

Składniki ciasta łączymy w malakserze i miksujemy do chwili powstania jednolitego ciasta (jeśli nie posiadacie malaksera zagniećcie ciasto ręcznie). 
Uformowane w kulę ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około pół godziny. 
Schłodzone ciasto wałkujemy na długi prostokąt, smarujemy go fetą wymieszaną z kremówką oraz czosnkiem, a następnie posypujemy ziołami. Zwijamy w rulon i kroimy na około 6-7 cm ruloniki, które dodatkowo można na środku docisnąć tempą krawędzią noża. 
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy w dwóch partiach po ok. 20-25 minut. 

Smacznego! 


Opublikowano: 19 września 2018
Tagi: feta
Kategoria: Chleby i bułki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Nika
Nika
16.10.2018 14:14 odpowiedz
Witaj Kasiu, bardzo smakowity przepis... aż ślinka cieknie... Ile mniej więcej bułeczek wychodzi z jednej porcji?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.10.2018 15:55 odpowiedz
Około 8-10, ale to zależy od wielkości :)
Ania
Ania
04.10.2018 19:38 odpowiedz
Mąki 500 ml? Tzn 500 g czy faktycznie 2 szklanki? ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.10.2018 07:43 odpowiedz
Dokładnie - chodzi o 2 szklanki po 250 ml.