9

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i jajkami w kremowym sosie chrzanowym




Trochę kapryśna ta wiosna. Pierwsze dni maja miały być ciepłe i słoneczne. Ale jakoś się nie zapowiada. 

Na mapie meteorolodzy uparcie zawieszają nad Krakowem ciemne, deszczowe chmury i jak to określają swoim fachowym językiem "wyładowania atmosferyczne". Chyba zamiast koca, grilla i swojskich klimatów podmiejskiej działki przyjdzie nam ten majowy weekend spędzić w kuchni. Nie zrozumcie mnie źle - ja z tego powodu wcale nie narzekam :) Tym bardziej, że dzisiejsza wizyta na placu sprawiła mi wiele radości. A wszystko to za sprawą...

Szparagów i Rabarbaru :)

Wiecie, że pojawiły się już na targowiskach? Co prawda pierwsze szparagi widziałam już jakiś czas temu, ale rabarbar naprawdę mnie zaskoczył (wszak zima trwała w tym roku wyjątkowo długo). I uszczęśliwił :)

Pomysłów mam na nie mnóstwo. I nadzieję, że i Wam spodoba się to co z nich przygotuję. Ale póki co inna, też wiosenna propozycja. 

Zapiekanka z ziemniaków, jajek i łososia w kremowym sosie chrzanowym z koperkiem i oscypkiem. Pyszna. I na ciepło, i na zimno. Szybkie i nie wymagające wiele wysiłku danie, na leniwy, wolny od pracy dzień :)

Składniki:

* 400 g filetu z łososia bez skóry 

* 5-6 ugotowanych ziemniaków

* 4 ugotowane na twardo jajka

* 1 łyżeczka miękkiego masła

Sos:

* 100 ml mleka

* 150 ml śmietany kremówki (słodkiej)

* 2 surowe jajka

* 100 g drobno startego oscypka (lub innego sera wędzonego)

* 1 spory pęczek koperku (posiekany)

* 1 łyżeczka tartego chrzanu

* 1/2 łyżeczki soli

* 2-3 szczypty pieprzu

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem a następnie układamy w nim pokrojone w plastry ziemniaki. Na ziemniakach kładziemy przekrojone na pół jajka i łososia pokrojonego w kostkę. 

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i delikatnie zalewamy nim ułożone w naczyniu składniki.

Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. 

Smacznego :)


Opublikowano: 30 kwietnia 2013
Kategoria: Ryba, Zapiekanki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
kuchenne fascynacje
kuchenne fascynacje
07.11.2018 09:26 odpowiedz
Bardzo smaczna zapiekanka :)
nel_1303
14.02.2015 13:44 odpowiedz
Kolejne kulinarne arcydzieło. Właśnie skończyliśmy jeść obiad, moj chłopak był zachwycony :-) Rozpływa się w ustach.
paczajka
12.09.2013 19:08 odpowiedz
Zrobiłam dziś na obiad :) Wyszło pysznie:)
http://paczajkaje.blogspot.com/2013/09/ziemniaczana-zapiekanka-z-ososiem-i.html#more" rel="nofollow">paczajkaje.blogspot.com/2013/09/ziemniaczana-zapiekanka-z-ososiem-i.html#more
jolantaszyndlarewicz
02.05.2013 21:24 odpowiedz
Cudna - lekka i zdrowa:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.05.2013 20:01 odpowiedz
Generalnie ryby kupuję w Makro, bo jest codzienna dostawa i nigdy nie trafiła mi się tam wątpliwej jakości ryba.
Jak chodzi o mrożony filet - może być. Tylko musi być bez ości i skóry.
blackrose4u
02.05.2013 19:50 odpowiedz
mam takie nietypowe pytanie: gdzie kupujesz łososia? On ma być świeży czy mrożony też się nada?
agattekh
01.05.2013 16:05 odpowiedz
Piękna fotka, bardzo smakowicie to wygląda :-)
matylda
30.04.2013 19:20 odpowiedz
ale super zapiekanka. w sam raz na majówkę. pozdrawiam.
ugotujmyto.pl
30.04.2013 16:14 odpowiedz
Smakowity sposób na obiad:)!