
Gdyby w daniu tym zamiast ziemniaków znalazł się makaron, byłby to przepis na moją ulubioną lazanię. Ale tym razem, postanowiłam przygotować ziemniaczaną zapiekankę na wzór tego włoskiego dania.
Ważne jest, by ziemniaki były bardzo cienko pokrojone i dobrze wypłukane ze skrobi.
A załączone zdjęcie pokaże Wam, w jaki sposób układac poszczególne warstwy zapiekanki. Zdjęcia po upieczeniu nie ma, ponieważ jak wyglądają zapiekanki po upieczeniu każdy wie. Mało atrakcyjnie :)
Sos mięsno pomidorowy:
* 500 g mielonej wołowiny (może też być wieprzowina)
* 500 ml przecieru pomidorowego (np. z kartonu)
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonego oregano
* 1 łyżeczka cukru
* 3 łyżki oliwy
* sól i pieprz do smaku
Beszamel:
* 75 g masła
* 75 g mąki
* 750 ml mleka
* 2 spore szczypty gałki muszkatołowej
* sól i biały pieprz do smaku
Dodatkowo:
* 8 ziemniaków
* 250 g mozzarelli ( 2 kulki)
* 250 g żółtego sera
* ok. 20 liści świeżej bazylii
* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sos mięsno pomidorowy:
Na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Po około 2-3 minutach na patelnię dodajemy mięso i smażymy je około 7 minut od czasu do czasu mieszając. Do podsmażonego mięsa wlewamy przecier pomidorowy wymieszany z koncentratem, dodajemy oregano, cukier, pół łyżeczki soli i 2 spore szczypty pieprzu. Sos gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut a następnie zdejmujemy z ognia i ewentualnie doprawiamy solą.
Beszamel:
Masło topimy w garnku z grubym dnem. Do stopionego masła dodajemy mąkę i cały czas mieszając podgrzewamy 30 sekund. Następnie powoli dolewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką do chwili, aż mąka rozpuści się w mleku. Dodajemy gałkę, sól i pieprz i cały czas mieszając trzepaczką doprowadzamy sos do zgęstnienia (kiedy tylko zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia).
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ja użyłam szatkownicy) i moczymy w garnku z zimną wodą około 15 minut. Następnie odcedzamy je i jeszcze raz przelewamy bierzącą wodą.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami (jak widać na zdjęciu):
- połowę beszamelu
- połowę ziemniaków (posypujemy je ziołami prowansalskimi i odrobiną soli)
- sos mięsny (układamy na nim liście bazylii)
- pokrojoną w plastry mozzarellę
- resztę ziemniaków (które też posypujemy ziołami i odrobiną soli)
- pozostały beszamel
- starty na grubych oczkach żółty ser
Zapiekankę przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 90 minut.
Smacznego :)

“This is my invariable advice to people: Learn how to cook- try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun!”
Julia Child
Julia Child
Meat and tomato sauce:
* 500 g minced beef
* 500 g tomato puree
* 1 tablespoon tomato paste
* 1 onion
* 3 garlic cloves
* 1 teaspoon dry oregano
* 1 teaspoon sugar
* 3 tablespoon olive oil
* salt and pepper to taste
Béchamel sauce:
* 75 g butter
* 75 g flour
* 750 ml milk
* 2 large pinches nutmeg
* salt and white pepper to taste
Extra:
* 8 potatoes
* 250 g mozzarella
* 250 g cheese
* about 20 fresh basil leaves
* 1/2 teaspoon Herbes de Provance
Meat and tomato sauce:
Chop onion and garlic and fry them for about 2-3 minutes on olive oil. Then add meat and fry for about 7 minutes stirring from time to time. After that time add tomato puree, tomato paste, oregano, sugar, half teaspoon of salt and 2 pinches of pepper. Simmer for about 15 minutes stirring from time to time. Check if it is salty enough.
Béchamel sauce:
Melt the butter in a saucepan. Stir in the flour and cook for about 30 seconds. Stir in the milk to get smooth sauce. Add nutmeg, salt and pepper. Stirring all the time bring to boil.
Peel potatoes and cut them into very thin slices. Soak the potatoes in cold water for 15 minutes.
In a heatproof dish place:
- half of white sauce
- half of potatoes (sprinkle with salt and Herbes de Provance)
- meat and tomato sauce (place basil leaves on it)
- sliced mozzarella
- rest of potatoes (sprinkle with salt and Herbs de Provance)
- rest of white sauce
- grated cheese
Cover the dish and bake in 200C for 90 minutes.
Opublikowano: 7 lutego 2013
Cieszę się, ze smakowało :)
P.S. Gdzie kupiłaś prostokątne naczynie z pokrywką?