21

Ziemniaczana lazania


 

Gdyby w daniu tym zamiast ziemniaków znalazł się makaron, byłby to przepis na moją ulubioną lazanię. Ale tym razem, postanowiłam przygotować ziemniaczaną zapiekankę na wzór tego włoskiego dania. 

Ważne jest, by ziemniaki były bardzo cienko pokrojone i dobrze wypłukane ze skrobi. 

A załączone zdjęcie pokaże Wam, w jaki sposób układac poszczególne warstwy zapiekanki. Zdjęcia po upieczeniu nie ma, ponieważ jak wyglądają zapiekanki po upieczeniu każdy wie. Mało atrakcyjnie :)

Sos mięsno pomidorowy:

* 500 g mielonej wołowiny (może też być wieprzowina)

* 500 ml przecieru pomidorowego (np. z kartonu)

* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

* 1 cebula

* 3 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka suszonego oregano

* 1 łyżeczka cukru

* 3 łyżki oliwy

* sól i pieprz do smaku

Beszamel:

* 75 g masła

* 75 g mąki

* 750 ml mleka

* 2 spore szczypty gałki muszkatołowej

* sól i biały pieprz do smaku

Dodatkowo:

* 8 ziemniaków

* 250 g mozzarelli ( 2 kulki)

* 250 g żółtego sera

* ok. 20 liści świeżej bazylii

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sos mięsno pomidorowy:

Na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Po około 2-3 minutach na patelnię dodajemy mięso i smażymy je około 7 minut od czasu do czasu mieszając. Do podsmażonego mięsa wlewamy przecier pomidorowy wymieszany z koncentratem, dodajemy oregano, cukier, pół łyżeczki soli i 2 spore szczypty pieprzu. Sos gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut a następnie zdejmujemy z ognia i ewentualnie doprawiamy solą.

Beszamel:

Masło topimy w garnku z grubym dnem. Do stopionego masła dodajemy mąkę i cały czas mieszając podgrzewamy 30 sekund. Następnie powoli dolewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką do chwili, aż mąka rozpuści się w mleku. Dodajemy gałkę, sól i pieprz i cały czas mieszając trzepaczką doprowadzamy sos do zgęstnienia (kiedy tylko zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia).

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ja użyłam szatkownicy) i moczymy w garnku z zimną wodą około 15 minut. Następnie odcedzamy je i jeszcze raz przelewamy bierzącą wodą.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami (jak widać na zdjęciu):

- połowę beszamelu

- połowę ziemniaków (posypujemy je ziołami prowansalskimi i odrobiną soli)

- sos mięsny (układamy na nim liście bazylii)

- pokrojoną w plastry mozzarellę

- resztę ziemniaków (które też posypujemy ziołami i odrobiną soli)

- pozostały beszamel

- starty na grubych oczkach żółty ser

Zapiekankę przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 90 minut.

Smacznego :)

 


 
 “This is my invariable advice to people: Learn how to cook- try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun!”

Julia Child


Meat and tomato sauce:

* 500 g minced beef

* 500 g tomato puree

* 1 tablespoon tomato paste

* 1 onion

* 3 garlic cloves

* 1 teaspoon dry oregano

* 1 teaspoon sugar

* 3 tablespoon olive oil

* salt and pepper to taste

Béchamel sauce:

* 75 g butter

* 75 g flour

* 750 ml milk

* 2 large pinches nutmeg

* salt and white pepper to taste

Extra:

* 8 potatoes

* 250 g mozzarella

* 250 g cheese

* about 20 fresh basil leaves 

* 1/2 teaspoon Herbes de Provance

Meat and tomato sauce:

Chop onion and garlic and fry them for about 2-3 minutes on olive oil. Then add meat and fry for about 7 minutes stirring from time to time. After that time add tomato puree, tomato paste, oregano, sugar, half teaspoon of salt and 2 pinches of pepper. Simmer for about 15 minutes stirring from time to time. Check if it is salty enough. 

Béchamel sauce:

Melt the butter in a saucepan. Stir in the flour and cook for about 30 seconds. Stir in the milk to get smooth sauce. Add nutmeg, salt and pepper. Stirring all the time bring to boil. 

Peel potatoes and cut them into very thin slices. Soak the potatoes in cold water for 15 minutes. 

In a heatproof dish place:

- half of white sauce

- half of potatoes (sprinkle with salt and Herbes de Provance)

- meat and tomato sauce (place basil leaves on it)

- sliced mozzarella

- rest of potatoes (sprinkle with salt and Herbs de Provance)

- rest of white sauce

- grated cheese

Cover the dish and bake in 200C for 90 minutes. 

Opublikowano: 7 lutego 2013
Kategoria: Mięso, Zapiekanki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Gość
Gość
10.07.2018 20:41 odpowiedz
Wygląda wspaniałe
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.07.2016 19:35 odpowiedz
Ja odkrywam ją dosłownie na ostatnie kilka minut, żeby ser się odrobinę przypiekł :)
Gość
Gość
06.07.2016 17:24 odpowiedz
Kasiu, jutro chcę robić tą zapiekankę, podpowiedz prosze - ona ma sie piec cały czas przykryta?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.10.2014 14:40 odpowiedz
Jeśli zacznie się wcześniej przypiekać, zapiekankę można przykryć :)
gosia
gosia
30.10.2014 12:55 odpowiedz
przepis super mam tylko pytanie czy ser na wierzchu nie spiecze sie za bardzo w takiej temperaturze w czasie 90 minut? Robiłam ostatnio Cannelloni z mięsem mielonym ale ser starłam na ok 15 minut pod koniec bo bałam się ze się spali:)
IWONA
IWONA
20.02.2013 22:11 odpowiedz
Kasiu, dziękuję Ci za dzisiejszy obiadek, czyli LAZANIA ZIEMNIACZANA wyszła b.smaczna. Za twoją sugestia piekłam 90 min +10 i tyle się jej należało. Spokojnie odparował się nadmiar wilgoci, gdyż przesadziłam z sosem pomidorowym. Proponuję zachować proporcje składników oraz czas pieczenia podane przez Kasię a efekt jest murowany !! - Nieustannie wygladająca Twoich przepisów - IWONA
plawiaka
17.02.2013 18:05 odpowiedz
Ok-poszukam:) Serdecznie pozdrawiam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.02.2013 17:16 odpowiedz
Szczerze mówiąc, już nie pamiętam gdzie je kupiłam. Ale polecam poszukać na Allegro.

Cieszę się, ze smakowało :)
plawiaka
17.02.2013 17:02 odpowiedz
Nieziemsko smaczna zapiekanka:) Dziękuję za przepis oby takich wiecej:):)

P.S. Gdzie kupiłaś prostokątne naczynie z pokrywką?
e-kidi
13.02.2013 23:03 odpowiedz
dobry pomysł z ta zapiekanką - ale jeszcze apetyczniej brzmi komentarz z wersją z bakłażanem - chyba trochę pokombinuje
jolantaszyndlarewicz
12.02.2013 14:28 odpowiedz
Kasiu może i zapiekanki po upieczeniu nie wygladają cudownie, ale sama wiesz jak smakują:) .... świetny pomysł z zastąpieniem makaronu ziemniakami:). U nas jutro na obid też będzie zapiekanka ziemniaczana, nasza ulubiona:)
Zuza
10.02.2013 09:26 odpowiedz
aż zgłodniałam :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.02.2013 07:55 odpowiedz
Niestety ziemniaki po godzinie nie są upieczone. Jeśli chcesz skrócić czas, to obawiam się, ze potem i tak będziesz musiała dopiekać. Może z młodymi, małymi ziemniaczkami by się udało, ale teraz - moim zdaniem nie ma szans.
czerwona_nesca
08.02.2013 14:56 odpowiedz
Wszystko fajnie ale po co zapiekać aż 90 min???? spokojnie w ciągu 60 min. wszystko się upiecze - co o tym myslisz Kasiu?
nashelly
07.02.2013 21:42 odpowiedz
Pomysł obłędny! <3 Wygląda przepysznie... Szkoda, że nie ma zdjęcia gotowej zapiekanki - dla mnie taki "bałagan" z sosem i roztopionym serem wygląda baardzo apetycznie :D Obiad musiał być cudny ;)
kamciss
07.02.2013 17:35 odpowiedz
Wygląda pięknie , taka ziemniaczana musiała być pyszna :)
Paulina
07.02.2013 14:22 odpowiedz
wygląda po prostu genialnie. !
Ewa.Smaczniutkie.pl
07.02.2013 11:56 odpowiedz
"Wiek"i temu kiedy w Polsce nie było jeszcze tak ogólnie dostępnego gotowego makaronu typu lazania (później już zrobiłam sobie własny) też lazanie zrobiłam w wersji z ziemniakami, podobnie zresztą postąpiłam z grecką musaką, zamiast bakłażanów , ziemniaki :) Obie wersje były całkiem dobre. Piękne zdjęcie Kasiu :) Pozdrawiam
blenda2007
07.02.2013 11:20 odpowiedz
Obłednie wyglada:)
Dzierlatka
07.02.2013 10:48 odpowiedz
Uwielbiam zapiekanki! Trafia na listę dań do zrobienia koniecznie i szybko :-)
Ewa
Ewa
07.02.2013 10:10 odpowiedz
Pani Kasiu ależ Pani trafiła....właśnie przeglądałam internet w poszukiwaniu np zapiekanki ziemniaczanej a tu proszę... też z ziemniaczków jedzonko ;) Pozdrawiam.