6

Zeppole




Zeppole to włoskie pączki z ciasta na bazie ricotty.

Puszyste, delikatne i tak pyszne, że ze wszystkich tego rodzaju wypieków (małych, nie nadziewanych pączków na proszku do pieczenia) od pierwszego kęsa stały się moim faworytem. 

Zeppole najlepiej smakują do 2-3 godzin od usmażenia, obficie oprószone cukrem pudrem.

Jeśli nie znaliście ich do tej pory, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Przygotowanie ciasta zajmie Wam dosłownie chwilę, a samo smażenie nie więcej niż kwadrans, tak więc jest to ekspresowa alternatywa dla tradycyjnych pączków z ciasta drożdżowego. 

I jestem przekonana, że przypadną Wam do gustu tak samo jak nam :)



Składniki:

* 1 szklanka mąki pszennej tortowej (250 ml)

* 1/4 szklanki cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* 250 g sera ricotta

* 2 jajka

* 1 szczypta soli

Dodatkowo:

* 4 kostki smalcu

* cukier puder do oprószenia

Mąkę łączymy z solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. 

Do suchych składników dodajemy jajka oraz ricottę i przy pomocy miksera mieszamy do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego (dość luźnego) ciasta. 

W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i przy pomocy dwóch łyżek formujemy z ciasta kulki, które wrzucamy na tłuszcz. Smażymy je z na niewielkim ogniu do czasu, aż zarumienią się ze wszystkich stron. 

Po wyjęciu z tłuszczu odkładamy je na kilka minut na ręcznik papierowy, a następnie hojnie oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego :)


Opublikowano: 15 lutego 2017
Tagi: ricotta
Kategoria: Tłusty Czwartek
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.02.2017 12:58 odpowiedz
Brommbie - pomaga moczenie łyżek w tłuszczu przed formowaniem każdego pączka :)
brommbie
18.02.2017 12:42 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj. Są naprawdę smaczne i szybkie w przygotowaniu. Nie wiem tylko jak Ty to robisz, że wychodzą Ci takie okrągłe :)
Mela
16.02.2017 15:52 odpowiedz
Na pewno niedługo wypróbuję przepis ;) to już za tydzień przecież tłusty czwartek!!! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.02.2017 08:06 odpowiedz
Idzi_wiosna - już za równy tydzień - 23 lutego :)

Adiomene - Niestety nie da się ich nadziewać, ponieważ ciasto jest rzadkie i klejące (dlatego pączki formujemy łyżkami). Można je nadziać po usmażeniu.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 małych pączków.
adiomene
adiomene
15.02.2017 13:45 odpowiedz
Wygladaja swietnie! Ile paczkow wychodzi z podanej porcji skladnikow? Czy przed smazeniem mozna wypelnic je jakims nadzieniem?
idzie_wiosna
15.02.2017 09:58 odpowiedz
czyżby to już tłusty czwartek?