
Zeppole to włoskie pączki z ciasta na bazie ricotty.
Puszyste, delikatne i tak pyszne, że ze wszystkich tego rodzaju wypieków (małych, nie nadziewanych pączków na proszku do pieczenia) od pierwszego kęsa stały się moim faworytem.
Zeppole najlepiej smakują do 2-3 godzin od usmażenia, obficie oprószone cukrem pudrem.
Jeśli nie znaliście ich do tej pory, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Przygotowanie ciasta zajmie Wam dosłownie chwilę, a samo smażenie nie więcej niż kwadrans, tak więc jest to ekspresowa alternatywa dla tradycyjnych pączków z ciasta drożdżowego.
I jestem przekonana, że przypadną Wam do gustu tak samo jak nam :)

Składniki:
* 1 szklanka mąki pszennej tortowej (250 ml)
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 250 g sera ricotta
* 2 jajka
* 1 szczypta soli
Dodatkowo:
* 4 kostki smalcu
* cukier puder do oprószenia
Mąkę łączymy z solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia.
Do suchych składników dodajemy jajka oraz ricottę i przy pomocy miksera mieszamy do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego (dość luźnego) ciasta.
W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i przy pomocy dwóch łyżek formujemy z ciasta kulki, które wrzucamy na tłuszcz. Smażymy je z na niewielkim ogniu do czasu, aż zarumienią się ze wszystkich stron.
Po wyjęciu z tłuszczu odkładamy je na kilka minut na ręcznik papierowy, a następnie hojnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Opublikowano: 15 lutego 2017
Tagi:
ricotta
Kategoria:
Tłusty Czwartek
Adiomene - Niestety nie da się ich nadziewać, ponieważ ciasto jest rzadkie i klejące (dlatego pączki formujemy łyżkami). Można je nadziać po usmażeniu.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 małych pączków.