33

Zatapiana w likierze babka kawowa






Tak jak wczoraj obiecywałam, dziś serwuję Wam mocno alkoholową babkę. Pomimo bardzo dużej ilości ponczu babka ma zwartą strukturę i nie rozpada się, czego pewnie część z Was może się obawiać analizując ten przepis. Babka na prawdę jest przepyszna i co rozumie się samo przez się - bardzo wilgotna :) Jeśli nie dysponujecie likierem kawowym (chociaż moim zdaniem odgrywa on tu kluczową rolę) możecie użyc likieru czekoladowego, lub do 200 ml kawy dodac 50 ml wódki. Generalnie alkohol ma byc wyczuwalny :)



Składniki:

* 180 g miękkiego masła

* 1 szklanka cukru

* 1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej (Jacobs Velvet, Nescafe Creme, Tchibo Crema)

* 1 1/4 szklanki mąki

* 3 jajka

* 1 1/2 łyżeczki proszku

Syrop:

* 100 ml wrzątku

* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

* 2 łyżki cukru purdu

* 150 ml likieru kawowego

Lukier:

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej (jak do ciasta)

* 2 łyżki mleka

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy po 1 jajku. Kiedy składniki się połączą dodajemy kawę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok 40 - 45 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę odstawiamy na około 20 minut aby trochę przestygła a następnie wyjmujemy ją z formy. Przygotowujemy syrop. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą i dodajemy do niej likier. Tak przygotowany syrop wlewamy do formy na babkę a następnie do formy z powrotem wkładamy babkę. Babkę pozostawiamy w formie ok 5 minut, aby "wpiła" cały syrop. Aby wyjąc babkę należy przykryc formę odrobinę większym talerzem i energicznym ruchem ją odwrócić. Babkę odstawiamy na całą noc (lub co najmniej 2 - 3 godziny). Na drugi dzień przygotowujemy lukier. Kawę mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy mleko. Lukier mieszamy do chwili aż będzie gładki i jednolity. Jeśli nie macie bardzo drobnej, praktycznie miałkiej kawy, możecie podgrzać mleko i rozpuścić ją w nim. Jeśli użyjecie granulowanej kawy i nie rozpuścicie jej, w lukrze będą widoczne czarne grudki :)

Polukrowaną babkę odstawiamy na ok godzinę aby lukier zastygł.

Smacznego :)

 



Źródło


Opublikowano: 12 kwietnia 2011
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (33)
aga.ch
aga.ch
29.03.2015 21:11 odpowiedz
Właśnie testuje Pani przepisy na babki...
Kawowa to wprost mistrzostwo świata!Przepyszna
Na pewno zagości na Wielkanocnym stole!
matylda
27.03.2013 12:57 odpowiedz
właśnie upiekłam tę babę. :) dodałam kakao zamiast kawy, bo nie wszyscy u mnie w rodzinie lubią kawę.

ale wersję z kawą zrobię kiedyś na babskie spotkanie. :)

dzięki za przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.05.2011 20:31 odpowiedz
Póki co nie ma mnie na facebooku, ale jeśli osoba, która obiecała mi pomoc w powiązaniu konta z blogiem nie wycofa się, to będzie taka opcja w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam :)
flambir
07.05.2011 10:31 odpowiedz
Przepyszna babka, już kolejny udany wypiek z Twojego blogu. A czy można Cię znaleźć na facebooku?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.04.2011 11:11 odpowiedz
Cieszę się, że Wam smakowała :)

Anus77 z przyjemnością zobaczę jak Ci wyszła :) I dziękuję za ten komentarz :)
anus77
26.04.2011 11:10 odpowiedz
Wyszła dokładnie tak jak ją sobie wyobrażałam - idealnie kawowa z miłą nutką likieru..mniam!
Wyborny smak kawowej polewy idealnie łączy się z całością..
Brak słów by wyrazić pisemnie jej smak - koniecznie trzeba spróbować :)
Będą ją piekła jeszcze wiele razy, nie tylko z okazji Świąt :)

Dziękuję ślicznie za poradę i świetny przepis :)
Niedługo zaproponuję tą babkę na moim blogu bo naprawdę warto ją zrobić!
Pozdrawiam..
Gość
Gość
23.04.2011 15:58 odpowiedz
Po babce z ajerkoniakiem drugi super przepis ~ również upieczona z podwójnej porcji polecam i dziekuję za przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2011 22:26 odpowiedz
Anus77 poczekaj do soboty :) Co do nasiąkania likierem, to po to wlewasz go do formy i wkładasz babkę, aby nasiąkła cała. Chyba, że chodzi Ci o to, czy przejdzie cała likierem? Nie, likieru starczy na przesiąknięcie 1/2 wysokości. Z drugiej strony, gdyby przesiąknęła cała, to nie pokroiłabys jej, bo by się rozwaliła :) Jak nie wsiąknie Ci cały likier kiedy babka będzie w formie, to tym co zostanie polej jeszcze po wierzchu. Tylko włóż babkę do formy z likierem dokładnie tak, jak z niej wyszła (rowki w rowki, wypustki w wypustki) aby dolegała do formy i łatwo wyszła. Czekam na opinię :)
anus77
21.04.2011 12:51 odpowiedz
Kasiu a czy babka nasiąknie cała czy tylko w miejscu gdzie "dotknie" syropu?
Nie wiem czy nie będę odgryzać tylko części nasiąkniętej babki...;)
Mam ten przepis na liście "do zrobienia na święta" i mam w planie zrobić w piątek, w sobotę polewę...na swięta bedzie chyba idealna? CZy zostawić przygotowanie do soboty? Poradź...
Pozdrawiam
nathalia8
14.04.2011 10:30 odpowiedz
ale u ciebie szał na baby!nie wiem ktora wybrac!z tej to sam ten lukier juz chetnie bym wciagnela!
cakes-and-the-city
13.04.2011 13:45 odpowiedz
Piękna babka z procentami :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.04.2011 08:00 odpowiedz
Elu dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd, faktycznie brakowało proszku a mąka była dwa razy. Już poprawione. Dziękuję za czujnośc :)
Ela
Ela
13.04.2011 07:54 odpowiedz
Kasiu!
W przepisie na babkę kawową zatapianą w likierze podałaś: 1 1/2 szklanki mąki i obok znów pojawia się mąka w ilości 1 1/4 szklanki. Zastanawiam się, czy tu nie wkradł się błąd....?
judik1119
12.04.2011 22:07 odpowiedz
Kolejna cudowna babka:) Pozdrawiam cieplutko:)
Smaczny Dom
12.04.2011 21:44 odpowiedz
UWIELBIAM, mokre, nasączane ciasta..zwłaszcza te, które sa albo czekoladowe lub kawowe. Na pewno sprobuje przepis!!
lo
lo
12.04.2011 21:19 odpowiedz
Jak ja lubię takie nasączane ciasta. Koniecznie muszę zrobic. Pozdrawiam.
Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
zaytoona
12.04.2011 21:05 odpowiedz
Babka wybitnie "dla dorosłych". Pysznie! ;))
retrose
12.04.2011 18:44 odpowiedz
Skoro mocno alkoholowa, to już mi się podoba:)
majanaboxing
12.04.2011 16:54 odpowiedz
Mmmm kawowa, musi być pyszna! No i ten likier :)
Szkoda Kasiu,ze nie masz zdjęcia w przekroju, ja mam takiego bzika, ze lubię oglądać ciacha w przekroju hihi ;-))

Pozdrawiam serdecznie!:)
kabka
12.04.2011 16:42 odpowiedz
Kasieńko, babeczka wspaniała :-) kiedyś miałam butlę likieru kawowego i oprócz kawy nie wiedziałam, do czego mogę go dodać... ale jeszcze wtedy nie interesowałam się kuchnią ;-) super pomysł
Justin Dorothy
12.04.2011 15:34 odpowiedz
Cudna babka...:D
kuchennefascynacje
12.04.2011 12:51 odpowiedz
Babka extra, przepis super u mnie w domu na pewno zrobiłaby furorę. Na pewno jest przepyszna tylko należy wspomnieć aby nie prowadzić po zjedzeniu takiej babuszki ;)
jolantaszyndlarewicz
12.04.2011 12:01 odpowiedz
kolejna boska babeczka:) ...kiedy ja je wszystkie wypróbuję??:)
espresso9
12.04.2011 11:43 odpowiedz
Coś dla mnie.Lubię wszystko,co kawowe :)
darki85
12.04.2011 11:43 odpowiedz
mnie tutaj jedynie brakuje zdjęcia, gdzie widać środek (; lubię zaglądać do ich wnętrza ;P
Kini
12.04.2011 11:38 odpowiedz
Kasiu cudne te Twoje baby są.
I poprzednia i ta teraz rzucają mnie na kolana :)

Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.04.2011 11:07 odpowiedz
Dziękuję :)

Agnieszko - nie wyjdzie zakalec, jeśli wymiesz ją z piekarnika dopiero jak będzie z niej wychodził suchy patyczek. Moja forma ma średnicę 23 cm i jest wysoka na 9 cm. A co do zamiany kawy na kakao, to myślę, że spokojnie możesz dokonac takiej zamiany, podobnie jak z likierem :)

Flambir - ja używam likieru Kahlua. Jest to świetny Meksykański likier kawowy, niestety dośc drogi. Mnie najtaniej udało się go kupic chyba za 65 zł w hipermarkecie. Jeśli zecydujesz się na babkę, to czekam na opinię :)

Pozdrawiam Dziewczęta i życzę słonecznego dnia :)
flambir
12.04.2011 10:46 odpowiedz
Jak będzie tak dobra jak ciasto kawowe, które było boskie, to biorę się za nią w weekend. A zdradzisz, jakiego likieru kawowego używasz, bo ostatnio kupiłam jakiś polski i był ohydny.
lutka40
12.04.2011 10:23 odpowiedz
Kusząca ta babeczka
milk_chocolate84
12.04.2011 10:12 odpowiedz
Wspaniała!!
agnieszka
12.04.2011 10:10 odpowiedz
Ostatnio mocno uzależniłam się od codziennego picia kawy do śniadania, także taka babka całkowicie do mnie przemawia. Zwłaszcza, że uwielbiam mocno alkoholowe wypieki ;) Właśnie zastanawiam się jaką babkę wybrać na świąteczny stół i chętnie zrobiłabym taką alkoholowo-kawową gdyby nie fakt, że nie wszyscy w rodzinie lubią kawę... Pomyślałam więc, że może by tak zamienić kawę na kakao, a likier kawowy na Baileys? I do tego może jeszcze szczyptę kardamonu, bo lubię jego połączenie z kakao... Robiłam już kilka ciast z Twojego bloga i na żadnym się nie zawiodłam, a i tym razem Twoja pijana babka mocno mnie kusi ;) Tylko mam jeszcze pytanie - jakiej średnicy jest Twoja forma? I czy z ciasta nie wyjdzie zakalec, jeśli będzie sporo wyższe? Bo jedyna forma na babki, jaką mam jest dość głęboka...
zauberi
12.04.2011 09:55 odpowiedz
słodka rozpusta :)
kucharnia
12.04.2011 09:31 odpowiedz
Kasiu! Świetna, zwłaszcza dla kawoszy takich jak ja:)
Pozdrawiam!