21

Zapiekanka z tuńczykiem


To nasza ulubiona rybna zapiekanka. Bardzo prosta, z byc moze niepozornymi składnikami, ale na prawdę fenomenlna w smaku i bardzo aromatyczna. To kolejna propozycja na jednogarnkowe, proste i szybkie danie i dla tych zapracowanych i dla tych, którzy nie lubią spędzac zbyt wiele czasu w kuchni. 

Polecam :)

Składniki:

* 3 puszki tuńczyka w wodzie

* 300 g ryżu parboiled (masa przed ugotowaniem)

Sos:

* 4 łyżki masła

* 1 cebula (drobno posiekana)

* 300 g pieczarek

* 2 szklanki mleka

* 50 g mąki 

* 1 duży ząbek czosnku

* 1 jajko

* 2-3 pełne łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

* sól

* pieprz

Dodatkowo:

* 100 g startego, żółtego sera

* pęczek zielonej cebulki

Ugotowany ryż łączymy z odcedzonym tuńczykiem. 

Na maśle podsmażamy cebulę, czosnek i pieczarki do czasu, aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy pietruszkę. Mleko mieszamy z mąką (ja użyłam blendera by nie było grudek) i wlewamy do garnka. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Do sosu dodajemy ryż z tuńczykiem oraz wbijamy jajko. Mieszamy i przekładamy masę do natłuszczonego i wysypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy żółtym serem. Ja ułożyłam też krążki czerwonej cebuli.

Zapiekankę pieczemy w 170 stopniach około 30 minut. 

Po nałożeniu na talerz, każdą porcję obficie posypujemy posiekaną cebulką. Jest do dośćistotne dla końcowego smaku zapiekanki, więc radziłabym nie rezygnować z dodania jej. 

Smacznego :)

 

 



Przepis własny


Opublikowano: 18 lipca 2012
Kategoria: Ryba, Ryż, Zapiekanki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2015 23:46 odpowiedz
Miło mi, że smakowała :)
Pozdrawiam
Beciunia
Beciunia
20.12.2015 23:38 odpowiedz
Dzisiaj miałam gości i zrobiłam tą zapiekankę. Koledzy "wyskrobali" blachę do ostatniego ziarna ryżu! :) Wszystkim bardzo smakowała. :) Zapiekanka - pyszności i masz rację jeśli chodzi o udekorowanie jej szczypiorkiem - to strzał w dziesiątkę. Świetnie wygląda i nadaje smak. Ja jeszcze dodała do tej dekoracji pokrojoną w krążki czerwoną dużą cebulę. Ta zapiekanka to będzie mój faworyt. Dziękuję za ten przepis. :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2014 13:43 odpowiedz
Możesz zastąpić go makaronem (świderki lub penne). Mnie kasza tutaj średnio pasuje, ale jeśli juz chcesz jej użyć, to polecam jęczmienną lub pęczak.
mniammm...
mniammm...
17.07.2014 12:54 odpowiedz
A można zastąpić ryż jakąś kaszą? Bo osobiście po prostu zapomniałam o nim jak byłam w sklepie...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.01.2013 20:20 odpowiedz
Np. makaronem orzo (on wygląda jak ryz, ale to makaron). Dostępny jest w hipermarketach, robi go np. firma primo gusto.
gotowanie
gotowanie
16.01.2013 20:08 odpowiedz
Można czymś zastąpić ryż?
wizzz31
27.07.2012 15:54 odpowiedz
Zapiekanka wyglada przepysznie! I przyznam sie, ze twoj przepis stal sie inspiracja dla zapiekanki z tunczykiem, ktora wrzucilam na mojego bloga. Oczywiscie podalam zrodlo :-)
Serdecznie pozdrawiam!
kuchcikowo
19.07.2012 09:20 odpowiedz
Uwielbiam po prostu uwielbiam takie zapiekanki!!!
Tyna
18.07.2012 22:03 odpowiedz
Fajnie wyglądają te kółeczka z cebuli:) No i zapiekanka - pychota!:)
koronka1986
18.07.2012 20:28 odpowiedz
Wow :)

Uwielbiam tuńczykowe dania, ja robię troszkę inną zapiekankę z tą rybą, z pomidorami., ale ta też musi być pyszna!
dania kontra ania
18.07.2012 17:02 odpowiedz
Cóż za pomysł! :-) Wypróbuję!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.07.2012 16:20 odpowiedz
300 g suchego ryzu
roma
roma
18.07.2012 16:17 odpowiedz
300g ryzu ugotowanego czy suchego ?
jolantaszyndlarewicz
18.07.2012 15:45 odpowiedz
Wyglada smakowicie:)
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
18.07.2012 15:29 odpowiedz
Pyszna! Uwielbiam jednogarnkowe - jednonaczyniowe dania;) Pozdrawiam!
Zuza
18.07.2012 13:43 odpowiedz
już mi pachnie :)
Dragon
18.07.2012 12:29 odpowiedz
Och, ale bym zjadł taką zapiekankę. Alternatywa dla fast foodów :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.07.2012 12:10 odpowiedz
W środku jak to zapiekanka - bez wizualnych rewelacji :)
kocie-smaki
18.07.2012 12:02 odpowiedz
zapisuję przepis i wypróbuję na pewno, zdjęcie dosłownie zapiera dech i z ciekawości umieram jak zapiekanka wygląda w środku :)
asialc
18.07.2012 09:54 odpowiedz
Coś dla mojego M ;-)
niepokornik
18.07.2012 09:38 odpowiedz
ooo, zjadłabym:)
pyszna na obiad!