
Jeśli szukacie pomysłu na piątkowy obiad, to jesteście we właściwym miejscu :)
Dziś mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z łososiem, szpinakiem i smażonymi warzywami. Całość zanurzona w kremowym, aromatycznym sosie i hojnie okraszona serem :)
Do przepisu możecie użyć też innego rodzaju ryby (pamiętając, by były to filety bez ości), mnie osobiście jednak wydaje się, że łosoś sprawdza się tu najlepiej.
Składniki:
* 1,2 - 1,5 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
* 400-500 g łososia
* 1 opakowanie młodego szpinaku (typu baby)
* 2 duże cebule
* 2 duże marchewki
* 2 laski selera naciowego
* 150 g żółtego sera
* 200 ml kremówki
* 1 łyżeczka przyprawy do ryb
* 1 łyżeczka granulowanego czosnku
* sól
* pieprz
* 3-4 łyżki oleju
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie lekko je studzimy i kroimy w plastry o grubości około pół centymetra (ziemniaki nie powinny być rozgotowane).
Łososia oprószamy przyprawą i obsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości oleju, a następnie rozdrabniamy widelcem, ale nie na bardzo drobne kawałki.
Pokrojoną w kostkę cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojonego w plastry selera podsmażamy na oleju do miękkości, a następnie doprawiamy do smaku solą.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy warstwami: połowę ziemniaków, podsmażone warzywa, połowę szpinaku, łososia, resztę szpinaku i ziemniaków. Wierzch ziemniaków oprószamy pieprzem, odrobiną soli i całość zalewamy śmietanką.
Zapiekankę posypujemy czosnkiem i startym serem i wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pół godziny.
Smacznego :)
Opublikowano: 19 sierpnia 2016