3

Zapiekanka z fasolką szparagową




 

Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie zapiekanka z fasolki szparagowej. 
I chociaż początkowo planowałam połączyć ją z passatą pomidorową i mieloną wołowiną, to przecież nic nie pasuje do niej lepiej niż młode ziemniaki z koperkiem i jajko, prawda? :)
Dla wzbogacenia smaku dodałam jeszcze warstwę smażonego z cebulą pora, kremowy sos czosnkowo musztardowy i odrobinę żółtego sera. 

I wiecie co?
Tak oto powstała moja nowa ulubiona letnia zapiekanka ;) 

Jak to zazwyczaj bywa z zapiekankami, również ta, najlepiej smakuje odgrzewana, więc sugeruję przygotować ją dzień wcześniej. Albo przynajmniej kilka godzin przed podaniem :) 


Składniki:
  • 5 ugotowanych ziemniaków (ok. 600 g)
  • 500 g ugotowanej fasolki szparagowej 
  • 8 ugotowanych na twardo jajek 
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera żółtego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pomidor
  • sól i pieprz do smaku

Sos:
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól 
(Składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.)


W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:
  1. przestudzone i pokrojone w niezbyt cienkie plastry ziemniaki
  2. pokrojone i podsmażone na maśle cebule oraz por
  3. przekrojone na pół jajka
  4. drobno posiekany koperek
  5. fasolkę szparagową
  6. sos 
  7. starty na grubych oczkach ser
  8. plastry pomidora

Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez około 30-35 minut. 
Pod koniec pieczenia możecie włączyć opcję "grill", by ser się zarumienił. 

Smacznego!

Opublikowano: 18 lipca 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Alicja
Alicja
11.08.2019 20:06 odpowiedz
Fenomenalna zapiekanka. Polecam!
Jeanette
Jeanette
26.07.2019 14:11 odpowiedz
Moj sos niestety splynal czesciowo na dol ;) moze to miala byc gesta smietana 30%? Czy moglaby Pani napisac jakie wymiary sa tego naczynia żaroodpornego? Przymierzam sie do kupna wiekszego i szukam inspiracji ;) Moze byc tez nazwa firmy albo chociaz link ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.07.2019 17:26 odpowiedz
I bardzo dobrze, że spłynął częściowo na dół, ponieważ sos ma być na wszystkich składnikach ;) A nakładany jest na górę, żeby pokrył każdą z warstw - więc jest tak, jak być powinno ;) 

Jak chodzi o to naczynie, to ono było kupione z 10 lat temu i nawet nie pamiętam gdzie :) Nie było też jakoś wyjątkowo drogie, a spisuje się świetnie. I nie widać po nim wieku ;) 
Proponuję poszukać na Allegro - na pewno jest ich tam mnóstwo. Jak chodzi o wymiary, to taki sensowny będzie się zaczynał od 30 cm długości. Może nawet 35 cm.