16

Zapiekanka z cukinii




W szczycie sezonu na cukinię nie mogło zabraknąć na blogu nowego przepisu na cukiniowe danie obiadowe i zwłaszcza teraz, kiedy wysoka temperatura nie zachęca do spożywania dań ciężkich i wysokokalorycznych, taka zapiekanka świetnie spisze się jako lekki obiad, który nie obciąży Was i nie sprawi, że staniecie się senni. 

Do zapiekanki możecie podać sos czosnkowy przygotowany na bazie jogurtu lub mieszankę sałat z pomidorem i oliwą. Możecie też odgrzać ją na patelni, zyskując tym samym chrupiącą skórkę.

Istotne jest jedynie, abyście sięgnęli po młodą, cienką cukinię, która nie ma jeszcze twardej skóry i zbyt dużych pestek.  



Składniki:

* 800 g cukinii


* 250 g fety

* 4 jajka


* 1 por

* 1 duża cebula

* 4 duże ząbki czosnku

* 3 łyżki posiekanego kopru

* 3 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka

* 2 szczypty gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

* 2 łyżki oleju

Cukinię ścieramy razem ze skórką na grubych oczkach tarki, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę aby puściła sok, a następnie odciskamy ją w dłoniach.

Pokrojonego w cienkie półplasterki pora, posiekaną cebulę oraz starty na tarce czosnek podsmażamy na oleju do miękkości, a po zdjęciu z palnika dodajemy do nich rozdrobnioną fetę i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy cukinię, koper, rozmieszane jajka, śmietankę oraz gałkę i dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut.

Smacznego :)

Inne przepisy z cukinią

Placki z cukinią i ricottą

Tarta z cukinią

Cukinia faszerowana kaszą i kurkami

Zapiekanka z cukinią i wołowiną

Sałatka z pieczoną cukinią i kaszą jaglaną


Opublikowano: 30 lipca 2016
Tagi: cukinia feta
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
Zuzia
Zuzia
05.08.2016 15:06 odpowiedz
Jaki inny ser nadawałby się zamiast fety? Mogłaby być np. mozarella?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.08.2016 21:58 odpowiedz
Przykro mi, ale nie ma takiej możliwości, żeby bez dodania za dużej ilości soli zapiekanka wyszła za słona. Przecież cukinia sama z siebie jest słodka, nie słona.
faliniak
faliniak
04.08.2016 19:20 odpowiedz
A co tu zrobić mi wyszła taka słona że n ie da rady zjeść, dodam że soli praktycznie nie dodałam.
basienkka
basienkka
02.08.2016 19:02 odpowiedz
Mam pytanie. Czy można przygotować ja wcześniej, by upiec ja po południu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.08.2016 07:56 odpowiedz
Jeśli cukinia jest młoda i cienka, to tak. Jeśli ma duże pestki, należy je wyciąć.
Gość
Gość
01.08.2016 23:43 odpowiedz
Kasiu, ścieramy cukinię razem z pestkami?
ewela
ewela
31.07.2016 21:09 odpowiedz
Pyszna wyszła:) Na pewno jeszcze ją zrobię. Idealna z sosem czosnkowym:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2016 19:20 odpowiedz
Przykro mi, ale nie mam.
kasia
kasia
30.07.2016 19:04 odpowiedz
Kasiu masz może jakiś przepis na sałatkę do słoików z kapustą ? jeśli tak to poproszę
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2016 16:22 odpowiedz
Bez przykrycia.
monika.l
monika.l
30.07.2016 16:20 odpowiedz
Kasiu pieczemy pod przykryciem ?liczę na szybko odpowiedź bo jestem w trakcie pieczenia :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2016 11:00 odpowiedz
Tak, po wycięciu pestek nie ma problemu :)
Paulina
Paulina
30.07.2016 10:43 odpowiedz
a czy można użyć wyrosnietej cukinii tylko bez pestek? bo otrzymałam taka w darze i nie mam na nią pomysłu :( a tu akurat pojawia się przepis z cukinia :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2016 10:34 odpowiedz
Już dopisuję! 4 jajka :)
doris
doris
30.07.2016 10:04 odpowiedz
Witam, a ile jajek potrzeba? ;) bo nie jest napisane w liście składników ?
acia1065
30.07.2016 09:41 odpowiedz
A ile tych jajek?