
W szczycie sezonu na cukinię nie mogło zabraknąć na blogu nowego przepisu na cukiniowe danie obiadowe i zwłaszcza teraz, kiedy wysoka temperatura nie zachęca do spożywania dań ciężkich i wysokokalorycznych, taka zapiekanka świetnie spisze się jako lekki obiad, który nie obciąży Was i nie sprawi, że staniecie się senni.
Do zapiekanki możecie podać sos czosnkowy przygotowany na bazie jogurtu lub mieszankę sałat z pomidorem i oliwą. Możecie też odgrzać ją na patelni, zyskując tym samym chrupiącą skórkę.
Istotne jest jedynie, abyście sięgnęli po młodą, cienką cukinię, która nie ma jeszcze twardej skóry i zbyt dużych pestek.

Składniki:
* 800 g cukinii
* 250 g fety
* 4 jajka
* 1 por
* 1 duża cebula
* 4 duże ząbki czosnku
* 3 łyżki posiekanego kopru
* 3 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka
* 2 szczypty gałki muszkatołowej
* sól i pieprz do smaku
* 2 łyżki oleju
Cukinię ścieramy razem ze skórką na grubych oczkach tarki, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę aby puściła sok, a następnie odciskamy ją w dłoniach.
Pokrojonego w cienkie półplasterki pora, posiekaną cebulę oraz starty na tarce czosnek podsmażamy na oleju do miękkości, a po zdjęciu z palnika dodajemy do nich rozdrobnioną fetę i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy cukinię, koper, rozmieszane jajka, śmietankę oraz gałkę i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut.
Smacznego :)
Inne przepisy z cukinią





Opublikowano: 30 lipca 2016