17

Zapiekanka z ajvarem




Jako dziecko często jadałam zapiekanki z makaronu, ale w zupełnie innej formie, niż ja przygotowuję je teraz. Wówczas był to bardziej sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy nadmiaru wędliny i poza tą niewielką różnicą, ich skład i smak zawsze były takie same. Nie to, że jakoś specjalnie ich nie lubiłam, ale też nie byłam ich największą fanką. 

10 lat temu przygotowałam pierwszą lasagne i to chyba ona przekonała mnie na nowo do makaronu w formie zapiekanej. Od tamtej pory też poza klasyczną lasagne chyba nigdy nie przygotowałam dwa razy zapiekanki z makaronu w taki sam sposób. 

Tym razem do zapiekanki wykorzystałam ajvar*, świeży szpinak i kilka rodzajów sera. I przyznam Wam się, że długo zastanawiałam się czy pozostawić ją w wersji wegetariańskiej, czy dodać do niej kiełbasę. Ostatecznie skusiłam się na jej dodatek, ale myślę że gdybym jednak z niej zrezygnowała, nie zaszkodziło by to zapiekance.

Jeśli nie macie możliwości zakupienia świezego szpinaku, użyjcie szpinaku mrożonego, ale w wersji liściastej. A jeśli bardzo go lubicie, spokojnie możecie podwoić proponowaną przeze mnie porcję.

Składniki:

* 500 g makaronu typu penne 

* 1 słoiczek łagodnego ajvaru (350-400g)

* 100 ml słodkiej śmietanki (kremówki)

* 250 g dobrej jakości kiełbasy drobiowej

* 1 paczka świeżego szpinaku typu "baby" (ok 100 - 150 g)

* 10-15 liści świeżej bazylii

* 200 g sera ementaler

* 100 g fety

* 100 g sera camembert

* 2 duże ząbki czosnku

* 1 łyżka masła

* 1 łyżka oliwy

* sól i pieprz do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na łyżece masła podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Szpinak powinien tylko trochę zmniejszyc objętość i pozostac lekko jędrny a nie całkowicie się rozsmażyć. Podsmażamy też pokrojoną w plasterki kiełbasę. (Ja do podsmażania kiełbasy nigdy nie dodaję tłuszczu, ponieważ nawet chuda kiełbasa drobiowa "puści" swój tłuszcz).

Wymieszany ze śmietanką ajvar łączymy w dużej misce z makaronem. Do makaronu dodajemy kiełbasę, szpinak, bazylię oraz drobno posiekaną fetę i camembert oraz starty na grubych oczkach ementaler. Dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i przekładamy do natłuszczonej oliwą formy. 

Pieczemy około 25-30 minut.

Smacznego :)

 



* Ajvar to wywodząca się z kuchni serbskiej lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z papryki, bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. W lecie ajwar można zrobić samodzielnie w domu z sezonowych warzyw, ale też w większych sklepach znajdziecie ajvar w słoiczkach. Produkuje go kilka firm, więc nie powinno być problemu z dostępem do tego bałkańskiego smakołyku :)
 

Opublikowano: 13 marca 2013
Kategoria: Zapiekanki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (17)
Gość
Gość
18.03.2014 21:37 odpowiedz
:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.03.2014 23:03 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
beata
beata
17.03.2014 23:02 odpowiedz
a ja zmodyfikowałam dośc duzo, nie dałam fety tylko więcej camemberta, dałam pierś drobiową zamiast kiełbaski i nie dałam w ogóle szpinaku tylko pietruszkę- super!!!! Właśnie wyjęłam z piekarnika i nie omieszkałam spróbować:-))) \
Kolejny przepis, który będę powtarzać, jak wiele z Twoich propozycji obiadowych (robię co jakiś czas, na zmianę:)
Ania
Ania
04.09.2013 20:48 odpowiedz
zapiekanka wyszla super! troche ja zmienilam bo nie dostalam swiezego szpinaku. zamiast niego dalam cukinie pokrojona w kostke.
paulagotuje
paulagotuje
23.03.2013 16:10 odpowiedz
Twoja zapiekanka przetestowana, oto co wyszło: http://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2013/03/23/makaronowa-zapiekanka-z-ajvarem/" rel="nofollow">kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2013/03/23/makaronowa-zapiekanka-z-ajvarem/ Jak dla mnie jest lekko kwaskowata, ale i tak wsunęłam ze smakiem dokładkę :) Dzięi za przepis! pozdrawiam
paulagotuje
21.03.2013 13:05 odpowiedz
Zdobyłam ajvar! Zupełnie przez przypadek w sklepie rzucił mi się w oko i od razu zaświtało mi, że widziałam go u Ciebie :) W weekend może spróbuję przetestować tą zapiekankę, bo zapowiada się bardzo smakowicie.
alohaskarbie
17.03.2013 12:57 odpowiedz
Ahh te kolory! Aż zachęcaja. Ja kocham wszelkie zapiekanki makaronowe. W ogóle tak kocham makaron, że nawet z patelni mi smakuje :)
atina_bc
17.03.2013 10:04 odpowiedz
Bardzo smacznie wygląda :)
dorota
15.03.2013 18:41 odpowiedz
Wspaniałe zdjęcia i przepyszny przepis :)
jolantaszyndlarewicz
14.03.2013 20:47 odpowiedz
...bo zapiekanki makaronowe mają w sobie magię:) ...a ta Twoja Kasiu jest cudownie kolorowa i na pewno pyszna, bo ma w sobie szpinak, który uwielbiam:) buziaki
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.03.2013 12:23 odpowiedz
Dziewczyny polecam Wam dodawanie ajvaru do zapiekanek jako zastępstwo sosu pomidorowego. Mozna go tez dodać do lazanii lub zapiec w naleśnikach pod serem. Cała masa wariacji :)
Anna Maria
14.03.2013 12:16 odpowiedz
Lubię ajvar, ale nigdy nie dodawałam go do zapiekanek, świetny pomysł :) a zdjęcia obłędne! Pozdrawiam ciepło :)
vegazone
14.03.2013 11:39 odpowiedz
Zapiekanka makaronowa to jedno z moich ulubionych dań, a z ajvarem jeszcze jej nie przyrządzałam. Super pomysł :)
ankawell
13.03.2013 20:19 odpowiedz
Często dodaję Ajvar do potraw ... bardzo ciekawie wzbogaca smak ...
Piękne zdjęcia ...Pozdrawiam :)
karmel-itka
13.03.2013 18:19 odpowiedz
uwielbiam ajvar!
ach, wygląda zapiekanka cudnie.
wykrywaczsmaku
13.03.2013 11:46 odpowiedz
bardzo fajny pomysł na zapiekankę!Lubimy ajwar :)
Ola
Ola
13.03.2013 10:15 odpowiedz
uwielbiam ajvar! w piątek wypróbuję tę zapiekankę w wersji bezmięsnej:)