5

Zapiekanka warzywna ze schabem i ryżem w sosie czosnkowo śmietanowym




Jutro poniedziałek. Koniec słodkiego lenistwa i początek nowego, pracowitego tygodnia.

Pewnie wielu z Was po powrocie do domu będzie szukać w głowie prostego przepisu na szybki, najlepiej jednogarnkowy i niewymagający wielkiego zaangażowania obiad. 

Być może przypadnie Wam do gustu moja dzisiejsza propozycja - zapiekanka warzywna z ryżem, schabem i nadającym charakteru całej potrawie sosem czosnkowym. Przygotowanie zapiekanki trwa dokładnie tyle czasu ile ugotowanie ryżu, a potem już tylko do piekarnika na dwa kwadranse i na stół.

Warzywa możecie przyprawić swoimi ulubionymi ziołami, jednak ja wykorzystałam gotową mieszankę włoską która była w opakowaniu.

Zachęcam Was do przygotowania tej zapiekanki. My jedliśmy ją 3 dni pod rząd :)

Składniki: 

* 4 plastry schabu

* 200 g ryżu (2 woreczki)

* 1 duże opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej bez ziemniaków (750g)

* 1/2 puszki kukurydzy

* 1/2 szklanki mrożonego groszku

* 150 ml śmietanki 30%

* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

* 2 łyżki oleju

* sól i pieprz do smaku

Śmietankę łączymy z czosnkiem i sporą szczyptą soli.

Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Zamrożone warzywa oraz groszek wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem, przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 12 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli w warzywach była saszetka z przyprawami, również możecie ją dodać.

Na dno niewielkiego naczynia żaroodpornego wylewamy połowę śmietanki. W jednej części układamy ryż, w drugiej warzywa, a w trzeciej oprószone solą mięso. Pozostałą śmietanką polewamy ryż i warzywa.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut.

Smacznego :)

* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 16 marca 2014
Kategoria: Mięso, Ryż, Zapiekanki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.09.2016 16:51 odpowiedz
Można go po prostu pominąć, ale niestety w tym przypadku czosnek nadaje daniu kluczowego smaku :)
joannat
joannat
20.09.2016 14:05 odpowiedz
Czym można zastąpić czosnek w sosie? Niestety mój mężczyzna nie znosi sosów czosnkowych :(
ssylvvia
15.04.2014 15:09 odpowiedz
Talerzyki, z których nie zsuwa się jedzenie - bardzo przydałby mi się ten wynalazek :)
kwiatuszek2104
kwiatuszek2104
31.03.2014 18:56 odpowiedz
Kasiu, to jest bombastyczne. Mężczyzna powiedział, że dobre :) Mi także smakuje, tylko niestety nie wytrzyma chyba 3 dni :) ;)
kwiatuszek2104
kwiatuszek2104
31.03.2014 17:11 odpowiedz
Dzisiaj to zrobię, kupiłam nawet dużą foremkę do zapiekania :)