14

Zapiekanka warzywna z gnocchi i mozzarellą




Zapiekanka warzywna z gnocchi i mozzarellą to pomysł na prosty i smaczny obiad w wersji wegetariańskiej. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do niej na przykład drobno posiekanego, ugotowanego kurczaka lub pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbasę. 

Składniki:

* 2 opakowania gnocchi

* 1 papryka czerwona 

* 1 papryka pomarańczowa

* 1 papryka zielona


* 1 średnia marchewka

* 1/2 małej pietruszki

* kawałek pora (ok. 10 cm)

* 1 duża cebula

* 1 mała cukinia (ok. 200 g)

* 500 g pieczarek

* 2 duże ząbki czosnku

* 100 ml kremówki

* 2 kulki mozzarelli (ok. 250 g)

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 3 łyżki oliwy 

* sól i pieprz do smaku

Marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę i pora kroimy w cienkie talarki. Paprykę kroimy w paseczki a pieczarki i cukinię w półplasterki. Warzywa podsmażamy na oliwie przez około 5 minut dość często mieszając a następnie dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Kiedy warzywa puszczą sok, dusimy je do czasu aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadały. (Na początek warzywa można podlać kilkoma łyżkami wody). Do podduszonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, dużą szczyptę pieprzu oraz kremówkę. Gotujemy ok. 7-8 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą.

Do gotowych warzyw dodajemy obgotowane wg. zaleceń na opakowaniu gnocchi i połowę startej na tarce mozzarelli. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plasterki drugą kulke mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. 

Smacznego :)


Opublikowano: 5 marca 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
Ewa
Ewa
13.03.2016 19:05 odpowiedz
Zapiekanka weszła do naszego stałego repertuaru obiadowego. Po dacie przepisu widzę, że już dobre 2 lata się nią delektujemy co jakiś czas. Jest przepyszna! :)
trisch
trisch
09.03.2014 08:06 odpowiedz
Kasiu, zdjecie na pierwszej stronie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.03.2014 08:54 odpowiedz
Co masz na myśli pod pojęciem biała kuchnia?
trisch
trisch
07.03.2014 08:17 odpowiedz
No to robimy, juz slinka mi cieknie na sama mysl:)) Kasiu, a moglabys powrocic do swojej pieknej bialej kuchni, tylko na okres wiosenny? Tak mi jej brakuje!!!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2014 22:12 odpowiedz
Kasiu - dwa opakowania to około 700-750 g.
jolantaszyndlarewicz
06.03.2014 20:13 odpowiedz
Wygląda przepysznie:) to naprawde swietny pomysł na obiad:)
Kasia
Kasia
06.03.2014 16:10 odpowiedz
Ile gram ma jedno opakowanie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2014 00:10 odpowiedz
Gnocchi dostępne jest w supermarketach. Na stałe w asortymencie jest na pewno w Almie.
Gnocchi przygotowuje się jak nasze kopytka (z gotowanych ziemniaków), ale są mniejsze i mają inny kształt.
ela
ela
05.03.2014 21:34 odpowiedz
A gdzie można kupić gnochi co to wogole jest? Czy to makaron?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.03.2014 15:01 odpowiedz
Tak, już dopisałam do składników pół małej pietruszki. Dziękuję za czujność.

A informacja o pieczarkach jest w przepisie. Kroimy je w półplasterki :)
marshia
marshia
05.03.2014 11:47 odpowiedz
Pani Kasiu, nieścisłość się chyba wkradła: czy w przepisie jest pietruszka? A co z pieczarkami? Na tarce, na plasterki czy w całości jak małe i zgrabne?
marshia
marshia
05.03.2014 11:42 odpowiedz
Pani Kasiu,

ta zapiekanka spadła mi z nieba, nie miałam pomysłu na bezmięsny obiad w Popielec.
Dziękuję.
matylda
05.03.2014 10:53 odpowiedz
Ale super zapiekanka! :) Bardzo lubię Twoje przepisy.
smakowekubki
05.03.2014 10:40 odpowiedz
U w i e l b i a m ! Nie musi być dodatek mięsny, tak apetyczne zdjęcie i propozycja,że trzeba to zrobić.Genialna zapiekanka.