Czas przygotowania przepisu:
45 min
45 min
Czas gotowania / pieczenia:
2 godz
2 godz
Liczba porcji:
6
6

Jeśli lubicie gołąbki, to myślę, że chętnie skorzystacie z dzisiejszego przepisu.
Wykonanie tej zapiekanki jest trochę szybsze niż przygotowanie klasycznych gołąbków, ale jeśli chcecie jeszcze bardziej skrócić czas jej przygotowania, to możecie obgotować posiekaną kapustę (i układać ją warstwowo tak jak całe liście).
Możecie też użyć kapusty włoskiej - zarówno w wersji siekanej, jak i całych liści.
I przypominam jeszcze, że na blogu znajdziecie też przepis na świetną zupę gołąbkową :) Przepis znajdziecie TUTAJ.

Składniki:
- 1 średniej wielkości główka kapusty
- 700 g mięsa mielonego
- 300 g ryżu
- 1 duża cebula
- 50 ml oleju
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 500 ml bulionu warzywnego (domowego, nie z kostki)
- 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie (jak na klasyczne gołąbki) ściągając po jednym liściu.
Każdy liść przekrawamy na pół wykrawając całkowicie przebiegającą przez środek żyłę.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju.
Ryż gotujemy (zgodnie z czasem podanym na opakowaniu) w osolonej wodzie.
Przestudzony ryż łączymy z mięsem oraz cebulą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bulion łączymy z koncentratem pomidorowym oraz cukrem.
Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę. Cały czas mieszając smażymy przez około minutę. Tak powstałą zasmażkę dodajemy do gotującego się bulionu i energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. (Powstały w ten sposób sos powinien mieć półpłynną konsystencję. Nie może być za rzadki, więc w razie potrzeby dodajcie jeszcze jedną łyżkę mąki rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody i ponownie zagotujcie.)
Naczynie żaroodporne o wymiarach 25x30 cm smarujemy olejem, a następnie układamy w kolejności warstwy: kapusty, farszu, sosu, kapusty, farszu, kapusty i sosu.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny, a następnie zdejmujemy pokrywę i dopiekamy kolejne 20-30 minut.
Smacznego!
Opublikowano: 17 września 2018