6

Zapiekanka gołąbkowa

Czas przygotowania przepisu:
45 min
Czas gotowania / pieczenia:
2 godz
Liczba porcji:
6


Jeśli lubicie gołąbki, to myślę, że chętnie skorzystacie z dzisiejszego przepisu. 

Wykonanie tej zapiekanki jest trochę szybsze niż przygotowanie klasycznych gołąbków, ale jeśli chcecie jeszcze bardziej skrócić czas jej przygotowania, to możecie obgotować posiekaną kapustę (i układać ją warstwowo tak jak całe liście). 
Możecie też użyć kapusty włoskiej - zarówno w wersji siekanej, jak i całych liści. 

I przypominam jeszcze, że na blogu znajdziecie też przepis na świetną zupę gołąbkową :) Przepis znajdziecie TUTAJ.
 

Składniki:
  • 1 średniej wielkości główka kapusty
  • 700 g mięsa mielonego
  • 300 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 50 ml oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sos:
  • 500 ml bulionu warzywnego (domowego, nie z kostki)​
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie (jak na klasyczne gołąbki) ściągając po jednym liściu. 
Każdy liść przekrawamy na pół wykrawając całkowicie przebiegającą przez środek żyłę. 

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. 
Ryż gotujemy (zgodnie z czasem podanym na opakowaniu) w osolonej wodzie. 
Przestudzony ryż łączymy z mięsem oraz cebulą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Bulion łączymy z koncentratem pomidorowym oraz cukrem. 
Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę. Cały czas mieszając smażymy przez około minutę. Tak powstałą zasmażkę dodajemy do gotującego się bulionu i energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. (Powstały w ten sposób sos powinien mieć półpłynną konsystencję. Nie może być za rzadki, więc w razie potrzeby dodajcie jeszcze jedną łyżkę mąki rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody i ponownie zagotujcie.)

Naczynie żaroodporne o wymiarach 25x30 cm smarujemy olejem, a następnie układamy w kolejności warstwy: kapusty, farszu, sosu, kapusty, farszu, kapusty i sosu. 

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny, a następnie zdejmujemy pokrywę i dopiekamy kolejne 20-30 minut. 

Smacznego!
 

Opublikowano: 17 września 2018
Tagi: kapusta ryż
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
tymonklara
tymonklara
25.09.2018 13:20 odpowiedz
Robiłam właśnie z mięsa z fileta z indyka i jest pyszne, Kasiu kolejny przepis wydrukowany dołączony do kolekcji , polecam przepis w 100%. Danie rewelacyjne.
Kasia
Kasia
23.09.2018 21:42 odpowiedz
A jak użyję mielonej piersi z indyka, to nie wyjdzie za suche? Nie lubię innego mięsa niż białe filety a mam ochotę przygotować to danie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.09.2018 21:55 odpowiedz
Myślę, że drób również się nada. Najwyżej proszę dodać większą ilość oleju do cebuli. 
KG
KG
09.10.2018 17:33 odpowiedz
Zrobiłam z brązowym ryżem i filetem z indyka. Wyszło fajnie, wcale nie za sucho. Dzięki za fajny przepis. Będę wracać do niego, bo wszystkim smakowało a jednak mniej roboty niż z gołąbkami. Żeby było szybciej, dodałam poszatkowaną obgotowaną kapuchę.
Anna
Anna
20.09.2018 07:50 odpowiedz
Wypróbowane. Super przepis :) Polecam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.09.2018 21:54 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)