
Naleśniki z nadzieniem ruskim to przepis na idealny obiad.
A jeśli jeszcze, z uwagi na trwający na nie sezon, zapieczemy je w sosie z kurek, to myślę, że zachwytów w waszych domach nie będzie końca :)
Przygotowanie takich naleśników jest odrobinę czasochłonne, dlatego po raz kolejny radzę Wam, by farsz przygotować dzień wcześniej.
U mnie sprawdza się to przy każdych pierogach (oczywiście poza tymi ze świeżymi owocami :) ), gołąbkach czy naleśnikach.
Wówczas skupiacie się już tylko na jednej czynności i nie macie wrażenia, że spędzacie nad obiadem mnóstwo czasu.
A jeśli jeszcze, z uwagi na trwający na nie sezon, zapieczemy je w sosie z kurek, to myślę, że zachwytów w waszych domach nie będzie końca :)
Przygotowanie takich naleśników jest odrobinę czasochłonne, dlatego po raz kolejny radzę Wam, by farsz przygotować dzień wcześniej.
U mnie sprawdza się to przy każdych pierogach (oczywiście poza tymi ze świeżymi owocami :) ), gołąbkach czy naleśnikach.
Wówczas skupiacie się już tylko na jednej czynności i nie macie wrażenia, że spędzacie nad obiadem mnóstwo czasu.

Ciasto na naleśniki:
- 250 g mąki
- 250 g mleka 3,2%
- 250 g wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 g ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej) i ubitych ziemniaków
- 500 g tłustego twarogu
- 1 duża cebula
- 50 ml oleju
- sól i pieprz do smaku
- 250 g kurek
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 pełna łyżeczka suszonych płatków czosnku
- sól i pieprz do smaku
Oczyszczone kurki kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle.
Kiedy grzyby zmiękną dodajemy czosnek, cebulę oraz śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2-3 minuty.
Zdejmujemy z palnika, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki ciasta na naleśniki łączymy ze sobą i miksujemy blenderem. Odstawiamy na około 10 minut, by ciasto "odpoczęło".
Na rozgrzanej i lekko posmarowanej olejem patelni smażymy niezbyt cienkie naleśniki.
Mnie wyszło 10 sztuk.
Ubite ziemniaki łączymy z pokruszonym twarogiem. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę. Doprawiamy do smaku solą i dość obficie pieprzem.
Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. Układamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Naleśniki polewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Zapiekamy bez przykrycia przez około 20 minut.
Smacznego!
Opublikowano: 8 października 2019
Można dać więcj :)