2

Zalewajka świętokrzyska



Idealne danie na jesień? 
Zupa.
Gęsta, sycąca, treściwa i rozgrzewająca. 
Pachnąca grzybami i wędzonką. 
A taka właśnie jest zalewajka świętokrzyska. 

Jest ona na tyle treściwa, że z kromką chleba może zastąpić dwudaniowy obiad. Ale jeśli chcecie, by była jeszcze gęściejsza dodajcie więcej kiełbasy i boczku. 

Możecie też podać do niej ugotowane na twardo jajko lub dołożyć odrobinę chrzanu. 

 

Składniki:
  • 1,5 lita wody
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 300-350 g wędzonej kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 5 suszonych podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy wodę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz grzyby. Doprowadzamy do wrzenia. 

Następnie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki oraz pokrojone marchewki i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy 15 minut. 

Do wywaru dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz drobno pokrojony boczek. Gotujemy kolejne 15 minut. 

Na koniec dodajemy połączony ze śmietaną żurek i całość doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego! 
*  *  *  *  * 
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.

Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na pieczoną z jabłkami, miodem i sokiem z pomarańczy kaczkę.

Opublikowano: 13 listopada 2018
Tagi: boczek grzyby
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Izabela
Izabela
14.11.2018 12:03 odpowiedz
Zalewajka zalewajką ale dzisiaj jest dzień wydania Pani książki :) Chciałam serdecznie pogratulować i życzyć sukcesu w sprzedaży! dziękując jednocześnie za tyle wspaniałych przepisów, które od wielu lat pojawiają się na blogu. Pozdrawiam serdecznie Izabela
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.11.2018 14:36 odpowiedz
To prawda, dziś oficjalna premiera książki :)
Dziękuję za pamięć i za wszystkie miłe słowa :)