0

Wuzetka




Z przyjemnością prezentuję Wam najlepszy przepis na wuzetkę :) 

Z idealnie kakaowym, mocno naponczowanym ciastem, odrobiną nadającego smaku dżemu i pysznym, delikatnym kremem. 

Nie bójcie się hojnie naponczować ciasto. Im wilgotniejsze, tym lepsza wuzetka. Ciasto powinno być bardzo mokre, ale oczywiście nie powinno przeciekać, więc najlepiej ponczowanie podzielić na 2 tury i kontrolować sytuację na bieżąco  :) 

Dla mnie wuzetka to połączenie klasyki i oldschoolu, ale w najlepszym tych słów znaczeniu. 
To smak dzieciństwa i mnóstwo miłych wspomnień. 

 


SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
CIASTO
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 2/3 łyżeczki proszku
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju

MASA
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

PONCZ
  • 300-350 ml słabej, letniej herbaty
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

POLEWA
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 75 ml śmietanki 36%

DODATKOWO
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE

Jajka łączymy z cukrami i miksujemy na najwyższych obrotach przez około 8 minut.
Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach.
Kiedy składniki się połączą dodajemy olej i miksujemy tylko do połączenia.
Spód formy o wymiarach 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min. Ciasto wyrosnie "z górką", ale podczas wystygnięciu wyrówna się.
Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekrawamy na pół.

Składniki ponczu łączymy ze sobą i obficie ponczujemy obie części ciasta.
Im wilgotniejsze ciasto, tym smaczniejsza wuzetka.

Po około 10 minutach od naponczowania dolną część ciasta smarujemy kilkoma łyżkami dżemu.

Płynną kremówkę łączymy z mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy do chwili powstania gęstego kremu.
3/4 kremu wykładamy na ciasto z dżemem i przykrywamy drugim ciastem.
Drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącą kremówką i mieszamy do chwili powstania gładkie polewy, którą pokrywamy wierzch ciasta.
Na polewie z pozostałego kremu wyciskamy 12 różyczek - po 1 na każdej porcji.

Smacznego!

Opublikowano: 9 marca 2021
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.