39

Włoskie ciasteczka z lukrem (jak pierniczki)


Dziś proponuję Wam włoskie ciasteczka, które smakiem bardzo przypominają pierniczki. Są miękkie, aromatyczne i naprawdę pyszne. W dodatku robi się je bardzo szybko, a kto z nas w okresie przedświątecznym cierpi na nadmiar wolnego czasu? :)

Składniki na 35 ciastek:

* 2,5 szklanki mąki

* 1/3 szklanki kakao

* 3/4 szklanki cukru

* 2 łyżeczki proszku

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

* 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika

* 1 spora szczypta soli

* 100 g stopionego masła

* 1/4 szklanki maślanki

* 1/8 szklanki mleka (ok. 35 ml)

* 2 jajka

Lukier:

* 1 pełna szklanka cukru pudru

* 2 łyżki mleka

W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre (wymieszane ze sobą trzepaczką). Do suchych składników wlewamy mokre i zagniatamy w misce ciasto, które bez problemu powinno uformować się w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, a co najmniej na 2-3 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki mniejsze od orzecha włoskiego (u mnie każda miała po 25 g) i układamy na blasze (4 rzędy po 4 ciastka). Pieczemy 10 - 11 min (nie więcej, by nie były za suche) i odstawiamy do wystygnięcia.

Cukier łączymy z mlekiem i mieszamy trzepaczką. Uzyskamy gęsty lukier, w którym zanurzamy zimne ciasteczka. Odstawiamy do zastygnięcia na ok 30 minut.

Smacznego :) 



 




Opublikowano: 8 grudnia 2010
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (39)
kasia
kasia
02.01.2016 16:18 odpowiedz
ROBIŁAM NA ŚWIĘTA PYYYYCHA ZNIKNĘŁY JAKO PIERWSZE, MUSZĘ TYLKO ZE SMUTKIEM STWIERDZIĆ ŻE ZA CHWILĘ NIE ZMIESZCZĘ SIĘ W ŻADNE UBRANIA BO TWOJE PRZEPISY NORMALNIE UZALEŻNIAJĄ A CO UPIEKĘ TO PRZECIEŻ MUSZĘ SPRÓBOWAĆ, POZDRAWIAM I DZIĘKI ZA ŚWIETNE PRZEPISY ;)))
Joanna
Joanna
13.09.2015 17:07 odpowiedz
Rewelacja! :)
andzia1907
andzia1907
18.11.2014 14:30 odpowiedz
Właśnie robiłam przymiarkę czy mam wszystkie składniki na te ciasteczka ale jednak nie mam wszystkiego, a pogoda nie sprzyja wypadowi do sklepu. No nic, jutro jak odwiozę dzieci do szkoły to zaopatrzę się we wszystkie składniki bo te ciasteczka są ekstra. Pozdrawiam
julia13
julia13
18.12.2013 11:08 odpowiedz
Właśnie zajadam się-przed chwilą zrobione- pyszności!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.12.2013 11:10 odpowiedz
Te też są trochę popękane, ale przykrywa je lukier. To pewnie zależy od składników, trochę od temperatury.
andzia
andzia
04.12.2013 11:06 odpowiedz
A dlaczego moje nie wyglądają tak gładko tylko są popękane?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.12.2013 07:22 odpowiedz
Zawsze 250 ml :)
1lienka81
03.12.2013 02:14 odpowiedz
Droga Kasiu mam pytanie, szklanka u ciebie ma ile ml?
To mi bardzo pomaga w pieczeniu:)
z góry dziękuje za odpowiedź:)
Pozdrawiam świątecznie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.11.2013 07:35 odpowiedz
Nie bardzo, ponieważ to ciasto rośnie i kształty się zdeformują. Postaram się w tym roku dodać przepis na takie pierniczki które nie rosną i zachowują kształt.
Pozdrawiam :)
1lienka81
15.11.2013 23:22 odpowiedz
Droga Kasiu czy myślisz ze można z tego ciasta wykrawać różne kształty, przepis na pewno wypróbuję! Jesteś wspaniała! Dziękuję!
Magda
Magda
06.08.2013 09:46 odpowiedz
z pewnością! bałam się dać za dużo mąki, żeby nie były zbyt twarde, dziękuję za szybką odpowiedź! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.08.2013 12:46 odpowiedz
Różne mąki mają różną wilgotność. Tak samo jajka mają różną wielkość. Wiele czynników wpływa na konsystencję ciasta. Trzeba było dodać więcej mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Może ta uwaga będzie pomocna przy kolejnym wypieku :)
Magda
Magda
05.08.2013 12:41 odpowiedz
witam :) same ochy i achy, a mało podpowiedzi ;) Pani Kasiu, mam pytanie: robiłam drugi raz te ciasteczka i wyszły mi bardziej rozlane i płaskie niż u Pani na zdjęciach - takie śliczne kule :) moje ciasto było dość rzadkie, a dokładnie odmierzałam składniki. Przy wyrabianiu sypnęłam ze dwie łyżki mąki, bo ciasto nie chciało odejść od ręki, a i tak miałam problem. Przy formowaniu kulek, po nocnym pobycie ciasta w lodówce, nie dało się zbyt uformować kulek. Czy u Pani konsystencja ciasta tez była taka? Mimo trudności ciasteczka w smaku są pyszne, pozdrawiam Autorkę bloga, bo odwala kawał dobrej roboty! Magda
kasandraa6
07.01.2011 20:54 odpowiedz
pycha :-)
kaska27s
23.12.2010 13:43 odpowiedz
Zrobilam te ciasteczka i sa cudowne, a z racji tego ze jestem laikiem kuchennym to zadam glupie pytanie, czy ten lukier robi sie na cieplo czy na zimno?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2010 23:07 odpowiedz
Niko witaj na blogu i dziekuję za komentarz :)
Pozdrawiam
Kasia :)
nika
nika
18.12.2010 15:13 odpowiedz
Parę dni temu natrafiłam na ten blog
baaardzo ciekawe przepisy
inne niz wszędzie bo nie tylko słodkości można tu znaleźć
proste i szybkie w przygotowaniu -heh podstawa dla kobiety

ciasteczka juz zrobione!
teraz czekają az lukier zastygnie
delikatnie chrupiące na wierzchu w środku zas mięciutkie
ciekawe jakie beda jutro........
bardzo fajny przepis
żadnych problemów ze zrobieniem
polecam innym
dzięki za przepis ;]


Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2010 23:30 odpowiedz
Aby ciasto nabrało właściwej konsystencji przed robieniem kulek :)
Basia
Basia
11.12.2010 14:12 odpowiedz
A dlaczego muszą tyle siedzieć w lodówce? Ma to wpływ na ich smak?
Pozdrawiam:))
justmydelicious
09.12.2010 14:12 odpowiedz
ja na pierniczki też mam szybki sposób i zamiast wkładać je do lodówki, w przeciągu tych 2-3 godzin są już gotowe, dlatego dla mnie one nigdy nie były czasochłonne, gdy robiłam je na spokojnie wieczorem lub popołudniu :)
zaytoona
08.12.2010 21:49 odpowiedz
Prześliczne! I ten miąższ o niesamowicie intensywnym kolorze...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.12.2010 21:19 odpowiedz
2 dni przed świętami spokojnie można je przygotowac :)
jaa
jaa
08.12.2010 21:01 odpowiedz
mam pytanie na ile dni przed świętami je zrobić? jak długo są świeże?
dziękuję za pomoc
eve3.0
08.12.2010 20:06 odpowiedz
zjadłabym takie ciasteczka... ech... i ten lukier, mniam!
eve3.0
08.12.2010 19:42 odpowiedz
aż wyciągam ręce do monitora, taką mam ochotę je schrupać ;)
wyglądają tak cudnie, że na pewno je zrobię na Święta!
elau66wr
08.12.2010 19:09 odpowiedz
Przepięknie wyglądają. mniam mniam
margot11
08.12.2010 17:57 odpowiedz
takie to bym zjadła ciasteczko
Agnieszka T.
08.12.2010 13:22 odpowiedz
Świetne! Lubię takie proste przepisy z którymi mogę się wyrobić między karmieniem Zuzanki mej a zabawą z Szymem ;)
kabamaiga
08.12.2010 12:54 odpowiedz
Bardzo ciekawe.
elzunia
08.12.2010 12:28 odpowiedz
czuję jak pięknie pachną...:)
wiosna55
08.12.2010 12:05 odpowiedz
Piękne, zrobię je żeby przekonać się czy tak smakują jak pięknie wyglądają!
anytsujx
08.12.2010 11:51 odpowiedz
Kasiu bardzo fajny przepis !:), zwłaszcza dla mnie, fakt faktem zawsze cierpię na brak czasu i wszystko robię w biegu :), te włoskie ciasteczka będę piekła na Święta ....
karmel-itka
08.12.2010 11:45 odpowiedz
zachwycające!
konieczie muszę je kiedyś wypróbowac. oj, z pewnością!
zauberi
08.12.2010 09:34 odpowiedz
wzbudziły mój zachwyt!
amatoreczka-pl
08.12.2010 09:26 odpowiedz
Przepiękne ciasteczka. Bardzo zachęcający przepis.

http://kucharzeniejagny.blogspot.com/" rel="nofollow">kucharzeniejagny.blogspot.com/
grazyna1961.only
08.12.2010 09:18 odpowiedz
Piękne ciasteczka ! A ja wlaśnie jestem między pieczeniem pierniczków a lukrowaniem... Ale pomagają mi córki :)
anna.kaminska.pl
08.12.2010 08:56 odpowiedz
Cudne ciasteczka! I wyglądają tak lekko na tych zdjęciach. Jak posypane śniegową kołderką.

http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/" rel="nofollow">kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
kulinarnespotkania
08.12.2010 08:52 odpowiedz
ale slicznie wygladaja:) i chetnie siegne sobie po kilka tych pysznosci:)
myniolinka
08.12.2010 08:50 odpowiedz
wyglądają jak lukrowane pączki :) ja na nadmiar czasu nie cierpię więc przepis bardzo mi się podoba :)