31

Włoska zapiekanka makaronowa


Uwielbiam dania jednogarnkowe. Za prostotę, za pewnego rodzaju swojskość i bezpretensjonalność, za to że zawsze się sprawdzają na spotkaniach z przyjaciółmi gdzie serwowanie gustownych i wyszukanych dań nie jest kwestią pierwszorzędną. To dania, które sprawdzają się tam, gdzie stawia się na smak. Smak domu. 

Składniki:

* 500 g makaronu rigatoni (lub penne)

* 500 g fileta z kurczaka (pokrojonego w kostkę)

* 2 czerwone papryki

* karton przecieru pomidorowego (500 g)

* 5 ząbków czosnku

* 1 szklanka startego parmezanu

* 2 pełne łyżki mascarpone

* 100 ml czerewonego wina (ja użyłam włoskiego wina Celebro)

* 4 łyżki oliwy (2+2)

* 3 łyżki masła

* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 2 łyżki posiekanej bazylii

* 1/2 łyżeczki suszonego oregano

* sól i pieprz do smaku 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Paprykę wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (opcja grill lub termoobieg) i pieczemy do czasu aż skórka będzie czarna, pomarszczona i zacznie odchodzić od papryki (około 15 minut). Po wyjęciu jej z piekarnika wkładamy ją do miski i szybko przykrywamy szczelnie folią (ja naciągnęłam na miskę jednorazową reklamówkę). Po około 10 minutach papryka powinna bez problemu dać się obrać. Usuwamy też gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. 

Mięso posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na 2 łyżkach oliwy do czasu aż mięso będzie miękkie i lekko zrumienione. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.

Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę (2 łyżki) i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Smażymy około pół minuty cały czas mieszając a następnie wlewamy wino. Gotujemy do czasu aż wino zredukuje się o połowę i następnie dodajemy przecier pomidorowy, masło, sól i pieprz. Sos gotujemy na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając po czym dodajemy pietruszkę, bazylię i oregano. Kontynuujemy gotowanie do czasu aż sos będzie gęsty a jego objętość zmniejszy się o połowę. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy.

Do sosu dodajemy upieczoną paprykę, mięso i połowę parmezanu a następnie mieszamy z makaronem. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pozostałym parmezanem. 

Zapiekankę wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. 

Smacznego :)




 


 

“If you can eat with mates or friends or family, I mean, it's such a brilliant thing isn't it? If you feel really rubbish and you have a nice bit of food it makes you feel good, you know?"
Jamie Oliver


Ingredients:

* 500 g Rigatoni or Penne

* 500 g chicken breast (cut into small chunks)

* 2 large red peppers

* 500 g canned tomato sauce (puree)

* 5 garlic cloves

* 1 cup grated Parmesan cheese

* 2 tablespoon mascarpone

* 100 ml red wine

* 4 tablespoon olive oil (2+2)

* 3 tablespoon butter

* 2 tablespoon chopped parsley

* 2 tablespoon chopped basil

* 1/2 teaspoon dry oregano

* salt and pepper to taste

Boil pasta in salted water.

Grill peppers in an oven (230 C) for about 15 minutes until they look black speckled and there will be blisters. Than put them into the bowl and cover with plastic bag. After about 10 minutes peel them gently and cut into smaller chunks. 

Fry salted and peppered chicken until light brown on 2 tablespoons of olive oil. Set aside. Pour the rest of oil the same saucepan and fry stirring chopped garlic for about 30 sec. Then add wine and boil until reduces by half and add tomato sauce, butter, salt and pepper. Simmer for about 10 minutes stirring from time to time and add parsley, basil and oregano. Simmer until sauce thicken. Then add mascarpone cheese and combine well. Add chicken, peppers, pasta and half of the parmesan cheese. 

Place pasta in a baking pan and sprinkle with the rest of parmesan cheese. 

Bake in 180C for about 20-25 minutes.
 


Opublikowano: 24 października 2012
Kategoria: Mięso, Makaron, Zapiekanki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (31)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.02.2014 16:43 odpowiedz
Mascarpone nadaje smak i konsystencję, więc myślę że jego obecność jest tu kluczowa. Ja bym nie zamieniała go na nic innego.
Aga
Aga
03.02.2014 14:57 odpowiedz
Można czymś zastąpić mascarpone?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2014 06:50 odpowiedz
Tak.
ewka870
ewka870
02.01.2014 12:36 odpowiedz
czy może być wino słodkie?
Chorwacja Omis
08.03.2013 18:31 odpowiedz
Świetny przepis. Właśnie jestem po jedzonku i bardzo mi smakowała zapiekanka. Teraz będzie trzeba to jakoś spalić :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2013 19:34 odpowiedz
Miło mi, ze Wam smakowało :)
Gość
Gość
04.03.2013 19:33 odpowiedz
Zrobilam dzisiaj, jednak zamias kurczaka dodalam mieso mielone. Swietny przepis!pieczona papryka nadaje niesamowity smak:-) maz byl zachwycony, uwielbiamy takie dania!
jolantaszyndlarewicz
26.10.2012 10:57 odpowiedz
Ta zapiekanka musi bosko smakować:) Mascarpone na pewno przydał jej aksamitnosci:) ....
kasia_stachurska
25.10.2012 23:32 odpowiedz
a dzisiaj dzień makaronu! :)
bartoldzik
25.10.2012 21:11 odpowiedz
Bardzo apetyczna zapiekanka! Właściwie to takie jednoblaszkowe danie ;-)
blenda2007
25.10.2012 15:14 odpowiedz
wyglada obłędnie:D
Misia.
25.10.2012 14:15 odpowiedz
Fajny pomysł z tą blachą, zamiast tradycyjnego naczynia żaroodpornego :)
Wygląda wyśmienicie :)

Pozdrawiam!
karmel-itka
24.10.2012 23:20 odpowiedz
też, Kasiu, lubię jak jest smacznie, szybko i jak najmniej do zmywania xd
pyszna ta zapiekanka. niby zwykła, a tu włoska, zupełnie inna i nietypowa ;]
judik1119
24.10.2012 23:15 odpowiedz
Mniaaam! Bardzo lubię takie zapiekanki! Podoba mi się:-)
ugotujmyto.pl
24.10.2012 19:41 odpowiedz
Takie zapiekanki są super pomysłem na proste i super smaczne danie :)!
Justin Dorothy
24.10.2012 19:36 odpowiedz
Wygląda super!! :)
matylda
24.10.2012 18:37 odpowiedz
pyszności. moje ulubione danie na kolację.
kamciss
24.10.2012 18:08 odpowiedz
uwielbiam zapiekanki tego typu <3
kabamaiga
24.10.2012 17:17 odpowiedz
Kasiu bardzo lubię takie dania. Masz rację z tym smakiem domu.
zauberi
24.10.2012 14:52 odpowiedz
super pomysł! Mam chęć wypróbować podczas weekendu :), pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.10.2012 14:46 odpowiedz
Kwiatuszku możesz pominąć wino :)
Old White Table
24.10.2012 12:46 odpowiedz
Jakbyś zgadła jakiej inspiracji szukam...
Dziękuję :D
Maggie
24.10.2012 12:30 odpowiedz
Masz racje, jest w jednogarach cos domowego... No i zmywania mniej, a to nie jest bez znaczenia :)
Droczilka
24.10.2012 12:22 odpowiedz
Pyszna, prosta zapiekanka. Mniam!
kwiatuszek2104
kwiatuszek2104
24.10.2012 12:04 odpowiedz
Witam serdecznie. Czy można jakoś zastąpić wino albo nie używać w ogóle ?
zawsze.oliwek
24.10.2012 12:03 odpowiedz
jak dla mnie rewelacja! też sobie cenię takie jednogarnkowe potrawy :) baaardzo smaczna propozycja Kasiu :) bardzo.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.10.2012 11:13 odpowiedz
Asiu pięknie dziękuję za miłe słowa i życzę nieustającej radości z prowadzenia bloga :)
Asia
Asia
24.10.2012 10:54 odpowiedz
Robi Pani przepiękne zdjęcia. Jestem nimi po prostu zachwycona. Ja sama założyłam niedawno bloga kulinarnego, bo gotowanie sprawia mi radość, ale jestem tylko amatorką i dopiero zaczynam przygodę z aparatem fotograficznym. Ale już mnie zaczyna to wciągać. Mam nadzieję, że kiedyś będę potrafiła robić takie zdjęcia, jak Pani. Są cudowne. Pozdrawiam i miłego dnia. :)
mikimama
24.10.2012 10:48 odpowiedz
Bardzo apetyczna! U mnie też dzziś zapiekanka makaronowa, bo dawno nie było.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.10.2012 10:37 odpowiedz
Na 3-4 osoby. Myślę, ze wszyscy powinni wstać od stołu pojedzeni :)
emka
emka
24.10.2012 10:07 odpowiedz
Na ile osób taka blacha? :)
Pozdrawiam!