Uwielbiam dania jednogarnkowe. Za prostotę, za pewnego rodzaju swojskość i bezpretensjonalność, za to że zawsze się sprawdzają na spotkaniach z przyjaciółmi gdzie serwowanie gustownych i wyszukanych dań nie jest kwestią pierwszorzędną. To dania, które sprawdzają się tam, gdzie stawia się na smak. Smak domu.
Składniki:
* 500 g makaronu rigatoni (lub penne)
* 500 g fileta z kurczaka (pokrojonego w kostkę)
* 2 czerwone papryki
* karton przecieru pomidorowego (500 g)
* 5 ząbków czosnku
* 1 szklanka startego parmezanu
* 2 pełne łyżki mascarpone
* 100 ml czerewonego wina (ja użyłam włoskiego wina Celebro)
* 4 łyżki oliwy (2+2)
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 2 łyżki posiekanej bazylii
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano
* sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Paprykę wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (opcja grill lub termoobieg) i pieczemy do czasu aż skórka będzie czarna, pomarszczona i zacznie odchodzić od papryki (około 15 minut). Po wyjęciu jej z piekarnika wkładamy ją do miski i szybko przykrywamy szczelnie folią (ja naciągnęłam na miskę jednorazową reklamówkę). Po około 10 minutach papryka powinna bez problemu dać się obrać. Usuwamy też gniazda nasienne i kroimy je w kostkę.
Mięso posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na 2 łyżkach oliwy do czasu aż mięso będzie miękkie i lekko zrumienione. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.
Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę (2 łyżki) i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Smażymy około pół minuty cały czas mieszając a następnie wlewamy wino. Gotujemy do czasu aż wino zredukuje się o połowę i następnie dodajemy przecier pomidorowy, masło, sól i pieprz. Sos gotujemy na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając po czym dodajemy pietruszkę, bazylię i oregano. Kontynuujemy gotowanie do czasu aż sos będzie gęsty a jego objętość zmniejszy się o połowę. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy.
Do sosu dodajemy upieczoną paprykę, mięso i połowę parmezanu a następnie mieszamy z makaronem. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pozostałym parmezanem.
Zapiekankę wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
Smacznego :)


Jamie Oliver
Ingredients:
* 500 g Rigatoni or Penne
* 500 g chicken breast (cut into small chunks)
* 2 large red peppers
* 500 g canned tomato sauce (puree)
* 5 garlic cloves
* 1 cup grated Parmesan cheese
* 2 tablespoon mascarpone
* 100 ml red wine
* 4 tablespoon olive oil (2+2)
* 3 tablespoon butter
* 2 tablespoon chopped parsley
* 2 tablespoon chopped basil
* 1/2 teaspoon dry oregano
* salt and pepper to taste
Boil pasta in salted water.
Grill peppers in an oven (230 C) for about 15 minutes until they look black speckled and there will be blisters. Than put them into the bowl and cover with plastic bag. After about 10 minutes peel them gently and cut into smaller chunks.
Fry salted and peppered chicken until light brown on 2 tablespoons of olive oil. Set aside. Pour the rest of oil the same saucepan and fry stirring chopped garlic for about 30 sec. Then add wine and boil until reduces by half and add tomato sauce, butter, salt and pepper. Simmer for about 10 minutes stirring from time to time and add parsley, basil and oregano. Simmer until sauce thicken. Then add mascarpone cheese and combine well. Add chicken, peppers, pasta and half of the parmesan cheese.
Place pasta in a baking pan and sprinkle with the rest of parmesan cheese.
Bake in 180C for about 20-25 minutes.

Wygląda wyśmienicie :)
Pozdrawiam!
pyszna ta zapiekanka. niby zwykła, a tu włoska, zupełnie inna i nietypowa ;]
Dziękuję :D
Pozdrawiam!