14

Wiosenna tarta z ricottą, groszkiem i brokułem



 
Dziś brak objawów nadchodzącej wiosny i wyczekiwanej za oknem zieleni proponuję zrekompensować sobie odrobiną zieleni na talerzu. 

Brokuł, groszek, por i zielona cebulka zapieczone w sosie z jajek i ricotty, na spodzie z ciasta francuskiego. 

Szybko, smacznie i w pozytywnej kolorystyce.

Miłego weekendu Kochani. Bez względu na aurę. 

Składniki:

* 1 płat ciasta francuskiego

* 1 mały brokuł

* 1 1/3 szklanka mrożonego groszku

* 0,5 małego pora

* 1 duży pęczek zielonej cebulki

* 250 g sera ricotta

* 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

* 3 jajka

* 2/3 łyżeczki soli

* 2 spore szczypty pieprzu ziołowego

* 2 spore szczypty pieprzu

Brokuł podgotowujemy w osolonej wodzie około 3 minuty.

Formę na tartę o średnicy 24 cm wykładamy ciastem (włącznie z bokami). 

Ser mieszamy ze śmietaną, jajkami, szklanką groszku, posiekaną cebulką, cienko pokrojonym porem, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy różyczki brokuła i posypujemy resztą groszku. 

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut (po 30 minutach tartę przykrywamy papierem by wierzch się zbyt mocno nie przypiekł).

Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Smacznego :)





Opublikowano: 6 kwietnia 2013
Kategoria: Wytrawne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
hhtp
06.05.2013 08:41 odpowiedz
To była moja pierwsza zrobiona tarta i wyszła pycha, bardzo aksamitny smak - smakowała nawet mojemu mężowi, który potraw bezmięsnych w dniach innych niż piątek nie jada ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.05.2013 19:12 odpowiedz
Cieszę się, że tak posmakowała :)

Pozdrawiam
Gość
Gość
05.05.2013 17:27 odpowiedz
Zrobiłam, z podwójnej ilości składników w większej formie, wyszła przepyszna, dodaję przepis do 'ulubionych';)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2013 22:32 odpowiedz
Ślicznie dziękuję i cieszę się, ze tarta smakowała :)
Dzierlatka
17.04.2013 21:50 odpowiedz
Zrobiłam i wyszła super! Pominęłam groszek, a zamiast ricotty dałam serki naturalne. Zrobiłam na mniejszej, ale wyższej formie, brzegi ładnie się zawinęły i wyszła taka śliczna okrągła paczuszka. Koleżanki w pracy pochwaliły, że moja tarta tak pięknie wygląda, a jedna nawet stwierdziła, że jestem wspaniałą kucharka ;-) Dzięki za przepis! Aha, masz wspaniałe zdjęcia, chyba najlepsze z wszystkich kulinarnych blogów.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2013 14:29 odpowiedz
Ewo najlepiej użyć gotowego ciasta francuskiego, ale nie mrożonego. Dostaniesz je wszędzie (Lidl, Biedronka, Carrefour, Real). Ja nie lubię mrożonego, bo się łamie. A takie trzymane w sklepowej lodówce (ale nie w zamrażarce) jest od razu gotowe do użycia :)
Ewa
Ewa
17.04.2013 12:50 odpowiedz
WITAM! Mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o ciasto francuskie;) Pomysł na tartę jest rewelacyjny i chcę spróbować ją zrobić - czy mogę mieć mrożone ciasto w płatach (okolo 10cm*20cm)?

Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2013 20:41 odpowiedz
Np. twarogiem sernikowym, takim zmielonym, z wiaderka.
Dzierlatka
15.04.2013 07:42 odpowiedz
A czym można tu zastąpić ricottę?
jolantaszyndlarewicz
09.04.2013 12:20 odpowiedz
Fantastyczna tarta:) uwielbiamy takie obiady:)
tofunapatyku
08.04.2013 19:10 odpowiedz
Nie przepadam ani za brokułem, ani za zielonym groszkiem, ale Twoja tarta wygląda tak wspaniale, że zjadłabym pewnie pół na raz :)
alohaskarbie
07.04.2013 12:14 odpowiedz
Kocham tarty, quiche! Z boczkiem, cebulka, albo na słodko: z malinami, truskawkami :) Twoje też wygląda świetnie. Na pewno tak samo smakuje :)
kabamaiga
06.04.2013 18:08 odpowiedz
Szybko i smacznie. Tak jak lubię. Do tego ta biel - rewelacja.
mikimama
06.04.2013 11:58 odpowiedz
Cudna, zielona i bardzo smakowita! Pozdrawiam :)