21

Wilgotna babka kakaowa




Wilgotna babka kakaowa, to obok babki na Spricie i babki kajmakowej, trzecia propozycja tego rodzaju wypieku na zbliżające się święta, chociaż babka ta jest na tyle uniwersalna (i pyszna), że spokojnie można ją piec przez cały rok. 

Składniki na dużą formę:

* 6 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1,5 szklanki mąki

* 2/3 szklanki kakao

* 1 szklanka oleju (250 ml)

* 1/2 szklanki wrzątku

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady

* 1 duża łyżka masła

* 8 dużych łyżek mleka  

Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez około 7-8 minut. Do jasnej i puszystej masy jajecznej dodajemy wanilię, olej i wrzątek. Miksujemy jeszcze chwilę, aby składniki się połączyły. 

Do mokrych składników przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i ponownie miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i lekko wysypanej kaszą manną formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Kiedy babka odrobinę przestygnie wyjmujemy ją z formy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Połamaną czekoladę, masło i mleko umieszczamy w misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej energicznie mieszając by powstała gładka polewa.

Przestudzoną babkę polewamy gorącą polewą.  

Smacznego :)