7

Wigilijne śledzie - przepis II




Dziś mam dla Was kolejną propozycję wigilijnej sałatki śledziowej, tym razem z duszonymi pieczarkami, porem i ziołami.

Sałatka ciekawie prezentuje się jako pojedyncze, warstwowe porcje więc myślę, że jest to również fajna propozycja sylwestrowej przekąski. Wówczas zróbcie mniejsze porcje (z podanych składników powinno wyjść ich około 8) i podajcie w niewielkich, przezroczystych szklankach (literatkach) lub w kieliszkach do szampana.

Ja do sałatki wykorzystałam filety śledziowe po wiejsku (w oleju, z cebulą), ponieważ je lubię najbardziej, ale jeśli macie ochotę, możecie użyć namoczonych wcześniej Matiasów.

Sałatka jeszcze ładniej będzie się prezentować jeśli jej wierzch udekorujecie gałązkami świeżych ziół. Moje niestety nie przetrwały mroźnej nocy na balkonie :)



Składniki na 4-5 porcji:

* 1 duży słoik śledzi po wiejsku


* 650-700 g pieczarek

* 1/2 pora

* 4 szalotki

* 2 duże ząbki czosnku

* 1 liść laurowy

* 2 kulki ziela angielskiego

* 1/2 łyżeczki majeranku

* 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich

* 3 łyżki oleju

* sól i pieprz do smaku

Pora siekamy w cienkie półplasterki, szalotkę w kostkę, a czosnek w plasterki i podsmażamy je na oleju przez około 3-4 minuty. Następnie do garnka dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie i majeranek. Dusimy do czasu aż pieczarki będą miękkie, a cała woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Śledzie odsączamy z oleju na ręczniku papierowym i kroimy w paski.

Na dnie miseczek układamy odsączoną z oleju cebulę ze śledzi, a następnie po dwie warstwy pieczarek i śledzi.

Jeśli macie ochotę, przed samym podaniem każdą porcję możecie udekorować łyżką majonezu.

AKTUALIZACJA - Przygotowałam tę sałatkę po raz drugi i podałam ją z sosem jogurtowo majonezowym z czosnkiem i to był strzał w dziesiątkę :)

Smacznego :)




Opublikowano: 2 grudnia 2015
Kategoria: Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2016 09:45
Dokładnie :)
kamila
kamila
22.12.2016 08:28
Witam Pani Kasiu, czy przygotowanym sosem przekładała Pani śledzie?
prostozgarnka
prostozgarnka
14.01.2016 10:55
Śledzie z tego przepisu pojawiły się u mnie na Wigilii i bardzo szybko zniknęły, jak dla mnie i współbiesiadników są rewelacyjne!!! nic dodać nic ująć, przepis z pewnością powtórzę a i rozpropagowałam go już po znajomych :)
Pola
02.12.2015 22:23
Wyjątkowy sposób na podanie śledzi! Przetestuję jeszcze przed świętami żeby zaskoczyć rodzinę - już widzę ich miny jak wjedzie na wigilijny stół śledź w postaci deserowej :))
jolantaszyndlarewicz
02.12.2015 15:48
Widzę, że nabrałaś nas zdjęciami na FB .... każdy mysli, ze to był deser:) ... a tu śledziki:)
algaria
02.12.2015 13:22
Też myślałam, że to deser :)
Ciekawie podane - może skopiuje i podam w pucharkach
Sam majonez może być za "tłusty" zwłaszcza, że sporo tego majonezu idzie do innych potraw świątecznych. Ja bym tu majonez roztrzepała z jogurtem dodając właśnie zioła i polała śledzie - co da taki fajny efekt rozlania w przezroczystym naczyniu.
ania jakubowska
ania jakubowska
02.12.2015 09:43
Patrzę i myślę - świetnie, zrobię taki deser dzieciom w niedzielę!
Czytam, a to śledzie :D

Piękne zdjęcie