20

Wigilijne pierogi


Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z dań, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu. To moja babcia nauczyła mnie przygotowywać je właśnie w taki sposób. Dla mnie zawsze będzie to nie tylko smak Wigilijnej Wieczerzy, ale też jeden z niezapomnianych i niezastąpionych smaków dzieciństwa. 

Ciasto:

* 1/2 kg mąki

* 1 1/2 szklanki ciepłej wody

* 2 żółtka 

* 1 łyżka oliwy

* 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

* 40 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)

* 800 g kiszonej kapusty

* 1 duża cebula

* 2 łyżki masła

* 2 łyżki oleju

* sól i pieprz do smaku

Grzyby namaczamy wieczorem w zimnej wodzie, a na drugi dzień gotujemy do miękkości, studzimy je i drobniutko kroimy. Kapustę gotujemy około 45 minut a następnie dokładnie odciskamy z wody i siekamy (nie zbyt drobno, ale nie powinna też być zbyt długa). Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle z dodatkiem oleju. Do miękkiej cebuli dodajemy kapustę i smażymy ją około 8-10 minut dość często mieszając. Następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz sól i pieprz do smaku (sugeruję dobrze doprawić, zwłaszcza pieprzem) i smażymy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę wysypujemy na stolnicę, mieszamy z solą. Dodajemy żółtka i oliwę i mieszamy nożem. Następnie stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. W zależności jakiej mąki użyjecie (bardziej suchej czy wilgotnej) może się okazać, że będziecie potrzebować mniej lub więcej wody. Generalnie ciasto na pierogi powinno być miękkie, elastyczne i gładkie. Podczas zagniatania również z ciasta powinno uwalniać się powietrze (słychać będzie strzelanie pęcherzyków z powietrzem) - wówczas macie pewność, że ciasto wyszło Wam idealne. Ciasto wałkujemy, szklanką wycinamy koła i sklejamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie.

Ugotowane pierogi odstawiamy do przestygnięcia a następnie podsmażamy je na złoto na maśle lub oleju. 

Smacznego :) 

  



 


 

“I think preparing food and feeding people brings nourishment not only to our bodies but to our spirits. Feeding people is a way of loving them, in the same way that feeding ourselves is a way of honoring our own createdness and fragility.”
 

Shauna Niequist

Typical polish dish served on Christmas Eve.  

Dough:

* 500 g flour

* 1 1/2 cup warm water

* 2 egg yolks

* 1 tablespoon olive oil

* 1/2 teaspoon salt

Filling:

* 40 g dried boletus mushrooms

* 800 g sauerkraut

* 1 big onion

* 2 tablespoon butter

* 2 tablespoon oil

* salt and pepper to taste

Soak the mushrooms in cold water and leave overnight. Next day boil them in this water until soft and chop finely. 

Boil sauerkraut in water for about 45 minutes and chop. Then chop onion and fry it on a butter combined with oil. Add cauerkraut and fry for about 8-10 minutes stirring from time to time. At the end add mushrooms, salt and pepper to taste and fry for about 5 minutes. Set aside to cool. 

Combine flour with salt, add egg yolks and olive oil. Next add warm water and knead smooth dough. Roll the dough and with a glass cut circles. Make dumplings and boil them in salted water (about 3-4 minutes till they flow). Drain and set aside to cool.

Cooled dumplings fry on a butter or oil until golden brown. 


Opublikowano: 10 grudnia 2012
Tagi: grzyby kapusta
Kategoria: Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
Monika C
Monika C
02.11.2015 18:34 odpowiedz
Witam, mieszkam w Stanach i tylko raz w roku robie pierogi i golabki na Food Fair organizowany przez szkole mojej corki. Ostatnio grono naszych znajomych namowilo mnie na zorganizowanie Polskiego obiadu z pierogami (ruskie i mieso) i golabkami (mieso i ryz, oraz wersja vege -grzyby i ryz- ja jestem wegetarianka). Bylabym wdzieczna za sugestie dotyczace salatek oraz hors d'oeuvre ktore beda w tonie Polskiej kuchni. Z gory dziekuje za sugestie i pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2012 16:40 odpowiedz
:)
Katia
Katia
23.12.2012 16:10 odpowiedz
PYYYYYYYYYYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2012 09:19 odpowiedz
Kasiu czekam na informację, czy smakowały :)
Katia
Katia
22.12.2012 22:51 odpowiedz
Właśnie skończyłam lepić...z 2,5 kg kapusty...nie czuję rąk ale warto było:D
Pierwszy raz robiłam z kapusty. Zwykle wygrywają ruskie. Zdecydowanie częściej będę robić w takiej wersji. Moje ububione to właśnie odsmażane. Tak więc jutro na obiad takie jak te ze zdjęcia :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za kolejny super przepis. Uwielbiam ten blog :) tyle inspiracji heheh
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2012 21:47 odpowiedz
Milko dziękuję za miłe słowa :)
Jak chodzi o ilość pierogów, to nie wiem czy moja ilość będzie odpowiadać Twojej, bo ja preferuję duże pierogi :) Ale takich standardowych, to powinno wyjść około 40.
milka
milka
16.12.2012 20:59 odpowiedz
Kasiu, ile mniej więcej wychodzi pierogów z tych ilości składników?
Ja zazwyczaj mrożę przed gotowaniem, a potem tylko do garnuszka i gotuję na bieżąco ile potrzeba - te też tak zrobię, mam nadzieję, że dadzą radę ;)
Dziękuję za ten przepis, ja jestem uzależniona od Ciebie i Twoich pyszności.
Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.12.2012 20:50 odpowiedz
Myślę, ze raczej po ugotowaniu :) Jednak ważne jest by mrozić je oddzielnie i by nie były sklejone.
Marta
Marta
13.12.2012 13:43 odpowiedz
Witam :) Własnie przymierzam sie do zrobienia pierogów i mam pytanie -czy pierogi z Tego przepisu można mrozić? Jeśli tak to surowe czy już ugotowane?
senninha
senninha
12.12.2012 13:09 odpowiedz
uwielbiam pierogi i to pod każdą postacią ! a te podsmażone... mmm... wzroku oderwać nie można!
anita_ok
11.12.2012 12:56 odpowiedz
Smakowicie te dania wyglądają :)
zuza1909
zuza1909
10.12.2012 22:50 odpowiedz
a nie pluczesz kapusty?
kasia-gotuje.pl
10.12.2012 22:17 odpowiedz
Pierogi muszą być pyszne! ślicznie wyglądają. My w święta pierogów nie jemy, ale postaram się szybko wypróbować Twój przepis.

Jejku ale by mi się przydał nowy aparat! po tym jak obecny wpadł do ciasta chlebowego wszystko trzeba ruszać wykałaczką żeby się rozsuwało :D
jolantaszyndlarewicz
10.12.2012 20:24 odpowiedz
Uwielbiam pierogi z kapusta i grzybami:) Ja robie je troszkę inaczej, bo farszu nie podsmazam ....też są smaczne:) pozdrawiam
judik1119
10.12.2012 17:11 odpowiedz
U nas też zawsze goszczą na stole i zajmują honorowe miejsce:-) Pysznie wyglądają takie opiekane!:-)
passthefood
10.12.2012 11:46 odpowiedz
Dobrze, że mam sporo kobiet w rodzinie. Ostatnio ulepiłyśmy 500 uszek ;) Nie zliczę ile pierogów..
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2012 09:10 odpowiedz
28 kończy się ostatni etap :) A dwa wcześniejsze 12 i 20 grudnia :)
Inspirowane Smakiem
10.12.2012 09:07 odpowiedz
Mnie święta kojarzą się z uszkami. Nigdy nie ma pierogów. Ale jestem w stanie jeść pierogi w każdy inny dzień roku. :)

A konkurs ciekawy, chociaż, jeżeli kończy się 28 grudnia to obawiam się, że ciężko będzie go dostać przed świętami... ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2012 09:02 odpowiedz
Bardzo mi miło i mam nadzieję, ze kolejne przepisy tez będą się podobać :)
A na Wigilię wszystko musi być u mnie własnoręcznie przygotowane (chociaż oznacza to ulepienie około 150 uszek i tyle samo pierogów) :)
Rena
Rena
10.12.2012 08:58 odpowiedz
ZACZYNAM UZALEŻNIAĆ SIĘ OD PANI BLOGU TU I NA FACEBOOK ;) PODOBNIE JAK PANI...NIE WYOBRAŻAM SOBIE ŚWIĄT BEZ PIEROGÓW I TO WŁASNORĘCZNIE ROBIONYCH, NIE TYCH "SKLEPOWYCH"...