15

Wielkanocna pieczeń


Jeśli na zbliżające się święta będziecie chcieli przygotowac pieczeń, polecam ten przepis. Nie tylko przygotowanie do pieczenia zajmie Wam około 15 minut, ale dodanie suszonych pomidorów, czosnku, bazylii i oregano nada jej słonecznego, letniego smaku. 

Składniki:

* 500 g mielonego mięsa wieprzowego

* 500 g mielonego mięsa indyczego

* 2 jajka

* 4 łyżki kaszy manny

* 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią *

* 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)

* 1/2 łyżeczki suszonego oregano

* 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

* 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

* 4 jajka ugotowane na twardo

Wszystkie składniki mięsnej masy łączymy w misce i dokładnie mieszamy (najlepiej po prostu wyrobić masę rękoma).

W keksówce o wymiarach 10x25 cm (wysmarowanej olejem i podsypanej kaszą manną) umieszczamy połowę masy mięsnej a następnie układamy na niej jajka. Na wierzch wykładamy pozostałe mięso i dociskamy.

Pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Pieczeń można serwować na ciepło (jako danie obiadowe) lub na zimno, do chleba.

Bez względu czy na zimno czy na ciepło, proponuję podać do niej sos chrzanowy. 

Smacznego :)

 




Opublikowano: 17 marca 2012
Kategoria: Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2015 11:39 odpowiedz
Bardzo mi miło :)
Gość
Gość
01.04.2015 09:49 odpowiedz
Bardzo dziekuje za wzrokowa podpowiedz ;) - tak będzie latwiej poszukac. Kompletuje listę zakupów i kolejne swieta zapowiadają sie według Kasi :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2015 07:33 odpowiedz
Gość
Gość
30.03.2015 21:29 odpowiedz
Kasiu, a co to za suszone pomidory - takie z zalewy, czy są jakieś w proszku?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.03.2012 22:17 odpowiedz
Szynka albo chuda łopatka :)
aliszka
aliszka
28.03.2012 22:08 odpowiedz
już mnie zachęciłaś do pieczenia,a jakie mięso wieprzowe najlepsze będzie ?
maggiel32
maggiel32
23.03.2012 23:48 odpowiedz
Bardzo ciekawa propozycja świąteczna. Właśnie czegoś takiego potrzebowałam, zamiast pasztetu tradycyjnego. Dzięki :)
Agnieszka
Agnieszka
19.03.2012 08:06 odpowiedz
U mnie też robi się świąteczną pieczeń z jajecznym 'oczkiem'. I nie dość, że cieszy oko, to zawsze smakuje doskonale:)
ola7
18.03.2012 10:19 odpowiedz
super wyglada ta pieczen:)
kini1812
17.03.2012 21:49 odpowiedz
uwielbiam pieczeń rzymską! jest taka... oryginalna :)
ameliowyswiat.blogspot.com
ameliowyswiat.blogspot.com
17.03.2012 20:38 odpowiedz
Przygotowuje pieczeń w bardzo podobny sposób (bez kaszy manny), dlatego mogę stwierdzić, że smakuje wyśmienicie!
kachna2086
17.03.2012 19:50 odpowiedz
uwielbiam tą pieczeń!
jolantaszyndlarewicz
17.03.2012 15:12 odpowiedz
uwielbiam takie pieczenie, nie tylko podczas Wielkanocy:)
olciaky
17.03.2012 08:13 odpowiedz
Lubię takie pieczenie
szana-banana
17.03.2012 07:36 odpowiedz
iście Świąteczna ! ;)
pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana,
www.gastronomygo.blogspot.com