61

Wielkanocna Babka Drożdżowa (Baba Drożdżowa)




Dziś przepis na królową wielkanocnego stołu.

Niesamowicie lekka i puszysta, z delikatnym cytrynowym akcentem i słodkim lukrem. Gorąco polecam. To zdecydowanie najlepsza drożdżowa babka jaką miałam okazję do tej pory upiec.

Zaczyn:

* 125 g mąki

* 200 ml lekko ciepłego mleka

* 40 g świeżych drożdży

* 2 łyżki cukru

Składniki:

* 375 g mąki

* 80 g cukru

* 2 jajka

* 3 duże żółtka

* 100 g stopionego masła

* 2 szczypty soli

* skórka otarta z 1 cytryny

Lukier:

* 1 pełna szklanka cukru pudru

* 1 łyżeczka soku cytrynowego

* 1-2 łyżeczki zimnej wody

Dodatkowo:

* 1 pełna łyżeczka miękkiego masła

Do dużej miski wkruszamy drożdże, zalewamy je mlekiem, dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy energicznie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, żółtka, cukier, skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy ciasto około 15 minut, a następnie dodajemy stopione i przestudzone masło i zagniatamy ciasto przez kolejne 10 minut - do chwili aż ciasto "wciągnie" całe masło, będzie gładkie i błyszczące.

Dużą formę na babkę smarujemy miękkim masłem i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Babkę pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) a następnie wyjmujemy ją z foremki i odstawiamy do wystygnięcia. Babka wyrośnie sporo ponad formę.

Przestudzoną babkę polewamy lukrem. 

Smacznego :)

 



 


 

Opublikowano: 25 marca 2013
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (61)
1  2
Zofia
Zofia
06.04.2019 16:06 odpowiedz
Pani Kasiu, jaką pojemność (lub wymiary) ma forma, w której piekła Pani na tę babkę?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.04.2019 12:11 odpowiedz
Już nie mam tej formy, więc ciężko mi stwierdzić. Ale raczej jest to większa forma :)
Jola59
Jola59
31.03.2018 20:14 odpowiedz
Witaj Kasiu :)

Dwie " baby Kasi" ponownie i w tym roku upieczone. Piękne,dorodne baby. Co roku będę je piekła i tak już pozostanie. Są fantastyczne :)

Wesołych Świąt Kasiu:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.04.2017 07:53 odpowiedz
W tym przypadku myślę, że lepiej by było to 180.
Amadeusz
Amadeusz
14.04.2017 01:28 odpowiedz
Witam, mam takie pytanie, nie mam możliwości ustawienia piekarnika na 170, tylko co 20 stopni, to nie wiem czy ją piec na 160 czy 180. Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę Wesołych Świąt
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.04.2017 21:13 odpowiedz
Jolu - cieszę się, że babka przypadła Ci do gustu :)
Pozdrawiam i Wesołych Świąt :)
Jola59
Jola59
13.04.2017 20:04 odpowiedz
Witam Kasiu :)

Tak, jak rok temu, upiekłam ponownie dwie baby z Twojego przepisu. Fantastycznie wysokie, wilgotne i super baby wyszły. To już będzie u mnie tradycja na Wielkanoc " baby Kasi" będą gosciły na naszym stole. Te baby naprawdę udają się zawsze i są fantastyczne :) Dziękuję Kasiu i życzę Wesołych Świąt :)
Nata70
Nata70
25.03.2016 19:49 odpowiedz
Fajny przepis, babka puszysta, smaczna - właśnie dzieci delektują się... :) Polecam wszystkim - robi się łatwo i przyjemnie :) Pozdrawiam autorkę :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2016 14:40 odpowiedz
Tak, łyżka masła do wysmarowania formy.

Cieszę się, że przepis przypadł do gustu Tobie i Twoim bliskim.

Pozdrawiam :)
Jola59
Jola59
24.03.2016 11:45 odpowiedz
Kasiu, dzisiaj piekłam Twoją babkę ponownie, tym razem dla mamy, jak zobaczyła tak fantastyczną babkę drożdżową wczoraj, musiałam i dla niej ją upiec :) Przepis fantastyczny,bab wyrosła piękna, ponad foremkę. Dziękuję za świetny przepis.
Mam tylko jedno pytanie. Czy ta łyżka masła,to do wysmarowania formy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2016 12:00 odpowiedz
Jolu - cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
Jola59
Jola59
23.03.2016 11:58 odpowiedz
jestem zachwycona babką! wyszła fantastyczna! przepis daję do ulubionych i gratuluję autorce wspaniałego przepisu :) Wesołych Świąt :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2016 11:36 odpowiedz
Jak najbardziej.
Olga
Olga
23.03.2016 11:24 odpowiedz
A jeśli mam foremkę silikonową - czy ona się nada do tej baby?
Jola59
Jola59
23.03.2016 11:03 odpowiedz
babka już się piecze, jestem ciekawa czy wyjdzie mi tak samo pięknie upieczona, jak Pani wyszła fantastycznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2016 10:38 odpowiedz
Tak, wystarczy. Nie ma potrzeby podsypywania jej bułką - babka wyjdzie bez problemu.
Jola59
Jola59
23.03.2016 10:17 odpowiedz
właśnie wzięłam się za tę babkę,wszystko w trakcie robienia,ale mam pytanie, czy foremkę nie trzeba wysypać dodatkowo bułką tartą? wystarczy tylko samo masło?

Pozdrawiam
ewela
ewela
11.04.2015 13:23 odpowiedz
Robiłam ją na Święta i jak zwykle wyszła pyszna:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.04.2015 07:25 odpowiedz
Byc może to jakiś problem z piekarnikiem, bo konsystencja ciasta i samej babki do pieczenia nie sprzyja powstaniu zakalca. Nikt z Czytelników mi nigdy nie zgłaszał, że wyszedł zakalec.
sarna33
sarna33
06.04.2015 22:02 odpowiedz
Zrobiłam, idealnie wg przepisu,wyglądała pięknie. ..jednak po rozrozkrojeniu ujawnił się mały zakalec a patyczek suchy ...
Olalola
Olalola
04.04.2015 15:50 odpowiedz
Witam! Wczoraj znalazłam ten przepis, a że wydał mi się dość szybki i łatwy to dzisiaj wypróbowałam. Jest przepyszna! Trzymałam się przepisu (chociaż często robi po swojemu lub "na oko") i wyszła wspaniała baba drożdżowa na Wielkanocny stół. (Nie obyło się bez degustacji;-) ). Dorzuciłam do niej kilka pokrojonych drobno suszonych moreli a wierzch poza lukrem udekorowałam suszoną żurawiną. Następnym razem zrobię dwie jednocześnie :-)
Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt Wielkiej Nocy.
Ola
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.04.2015 09:37 odpowiedz
Tak, mniejszym babkom trzeba skrócić czas pieczenia i osobiście radzę wyrabiać je w osobnych miskach.
Lena
Lena
03.04.2015 22:32 odpowiedz
Witam , Jutro rano zamierzam pie babke (po raz olejny:)) i mam pytanie , tym razem bede robila z podwójnej porcjii. Jedna porcje umieszczam w standardowej foremce w takiej jakiej Pani piekła , a drugą połowe ciasta rozkładam na dwie mniejsze foremki, moje pytanie brzmi , czy babki z mniejszych foremek powinnam krócej piec? Nie chce otwierac niepotrzebnie piekarnika podczas pieczenia, wyjmując mniejsze babki ,ponieważ boje sie ze wedy opadnie mi wieksza:/ Co robic? bardzo prosze o rade Ps czy nie bede miala problemu z wyrobieniem coasta w jednej misce z podwojnej ilosci?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2015 16:58 odpowiedz
Tak, oczywiście.
Marzena
Marzena
29.03.2015 15:33 odpowiedz
A można do tej babki dodać rodzynki?
Gość
Gość
27.04.2014 08:08 odpowiedz
babka przepyszna,
Gość
Gość
24.04.2014 22:06 odpowiedz
Przepyszna babka I bardzo polecam wszystkim ten przepis.
monika
monika
13.04.2014 11:36 odpowiedz
Kasiu ta babka jest rewelacyjna, w życiu takie dobrej nie jadłam, od teraz zawsze będę przygotowywała ciasto drożdżowe z tego przepisu. Wczoraj na próbę zrobiłam tą babkę
z połowy porcji i już po 2 godzinach jej nie było, jest po prostu pyszna.
Wszystkim polecam ten przepis:)

pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.04.2014 22:46 odpowiedz
Góra + dół.
Asia
Asia
12.04.2014 21:16 odpowiedz
Czy babkę pieczemy z termoobiegiem, czy grzałki góra-dół? :)
maxi
maxi
21.03.2014 15:32 odpowiedz
Uwielbiam baby drożdżowe,ale tylko z rodzynkami,tak jak piekła moja babcia.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2013 20:24 odpowiedz
Bardzo się cieszę :)

Wesołych Świąt :)
izjaa
30.03.2013 20:05 odpowiedz
Pierwszy raz w życiu zrobiłam babę drożdżową. Udała się i pachnie jak wypieki mojej śp. babci :) mazurek śliwkowy wyszedł obłędny tak jak rok temu :) dziękuję :)
Radosnych Świąt!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2013 12:36 odpowiedz
Miło mi, ze babka sprawiła tyle radości :)
Wesołych Świąt :)
iwona
iwona
30.03.2013 07:53 odpowiedz
Babka pierwsza klasa! Lepsza nigdy mi nie wyszła! A radość moich dzieci jak rano wstały i JĄ zobaczyły- BEZCENNE! Dziękuję za przepis! Na pewno tu jeszcze wrócę! Pozdrawiam wiosennie, przesyłam uściski! Radosnych Świąt!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2013 22:25 odpowiedz
Trzymam i czekam na opinię :)
iwona
iwona
29.03.2013 22:22 odpowiedz
A ja będę JĄ zaraz piec ! Trzymajcie kciuki! Radosnych świąt! Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2013 21:27 odpowiedz
Akurat do tego przepisu polecam drożdże tradycyjne.
malina
malina
29.03.2013 21:16 odpowiedz
A czy zamiast tradycyjnych drożdży można użyć suszonych? Kilka razy korzystałam z Dr Oetkera i sprawdzały się ale jeszcze nigdy przy takiej babce.
kaaasia
kaaasia
29.03.2013 20:56 odpowiedz
ZROBIŁAM WG PRZEPISU, JEST PRZEPYSZNA, BĘDĘ JĄ ROBIĆ CZĘSTO, WSZYSTKIM W RODZINIE SMAKUJE
Gość
Gość
29.03.2013 15:56 odpowiedz
Właśnie upiekłam:) przepis super, babka pyszna
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2013 08:19 odpowiedz
Polecam upiec ją w sobotę wieczorem. Piątek to za wcześnie.
marshia
marshia
28.03.2013 23:44 odpowiedz
Zastanawia mnie czy mogę ją upiec już jutro, czy w niedzielę będzie jeszcze smaczna?
KLFood Blog
27.03.2013 13:58 odpowiedz
Piękna jest...Zdrowych i spokojnych świąt!
Sandra bakes a party
27.03.2013 13:01 odpowiedz
Babka wygląda naprawdę imponująco!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.03.2013 14:49 odpowiedz
Joluś niesamowita jesteś :)
jolantaszyndlarewicz
26.03.2013 14:34 odpowiedz
Nie wyobrażam sobie Świąt bez baby drożdżowej i choć to tradycja, którą sama wprowadziła to staram się ją kultywować:) .... śmieję się wiec, ze choćbym miała noga wózek prowadzić to rękami ciasto zagniote i baba będzie:) .... Twoją wypróbuję z więlką przyjemnoscią:) Buziak Kasiu
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.03.2013 10:43 odpowiedz
Oczywiście, nie ma z tym problemu :)
kulcu
kulcu
26.03.2013 10:40 odpowiedz
Dzień dobry,

czy mogę ciasto wyrobić w maszynie do pieczenia chleba? Najczęściej tak robię drożdżowe:) Czy babka na tym straci?
magdi29
25.03.2013 19:23 odpowiedz
Baba wygląda przeuroczo.
kabamaiga
25.03.2013 19:15 odpowiedz
Piękna. Dobrze, że mam dzisiaj swoją, to nie jest mi tak przykro, jak patrzę ba tę Twoją.
1  2