7

Wegańskie ciasto czekoladowe (z bananem i awokado)




W kwestii wypieków jestem tradycjonalistką. 
Ma być masło, mleko i jajka. 
A w masach śmietana. Najlepiej z mascarpone. 

Wypieki typu "bez mleka", "bez tłuszczu" czy "bez jajek" zazwyczaj podświadomie odczytuję również jako "bez smaku".

Ale po spróbowaniu tego ciasta cofam każde prześmiewcze słowo skierowane w kierunku wegańskich wypieków. Bo to ciasto jest naprawdę niezłe! 

Bogate w smaku, o pięknym, czekoladowo bananowym aromacie. 


Do ciasta możecie też dodać tabliczkę posiekanej czekolady lub szklankę czekoladowych groszków. 
Smak będzie jeszcze lepszy, ale oczywiście razem z nim zyskujemy porcję dodatkowych kalorii ;) 

Składniki na keksówkę o wymiarach  11x22 :
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 1 mocno dojrzałe awokado
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli

Banany rozgniatamy dość dokładnie widelcem (powinny utworzyć papkę, chociaż dopuszczalne są małe grudki :) ).

Awokado  łączymy z olejem oraz ekstraktem waniliowym i miksujemy blenderem na gładkie puree. 
(UWAGA: Jeśli nie zależy Wam na wersji wegańskiej, dodajcie do awokado z wanilią i olejem 1 jajko i zmiksujcie je razem na gładki mus.)

Banany łączymy z awokado i dodajemy do nich cukier. Mieszamy chwilę łyżką, by cukier chociaż częściowo się rozpuścił. 

Mąkę łączymy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy łyżką do chwili połączenia. 

Spód oraz boki keksówki wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy go olejem. 
Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. 
Pieczemy 60 minut. 
Patyczek wbity w ciasto na pewno po tym czasie nie będzie wychodził suchy, ale to ciasto nie powinno być przepieczone, by nie straciło wilgoci.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do (przynajmniej częściowego ;)) wystygnięcia. 

Smacznego!

Opublikowano: 4 marca 2019
Tagi: awokado banany
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Wypieki Beaty
07.03.2019 08:47 odpowiedz
Czasami zalegają u mnie banany - jak dostają kropek, to dzieci już nie jedzą, a wtedy lubię piec ciasta bananowe - teraz będę miała jeszcze jedną alternatywę :)
Zuzanna
Zuzanna
06.03.2019 12:30 odpowiedz
A czy mozna pominac proszek do pieczenia? Jestem alergikiem, nie jem mleka i jaj, nawet w sladowych ilosciach, a niestety nie znalazlam proszku, ani sody bez sladowych ilosci tych produktow.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2019 14:40 odpowiedz
Obawiam się, że ciasto bez dodatku proszku wyjdzie bardzo ciężkie. Coś a la brownie. Tylko, że w brownie są jeszcze jajka...
Można zaryzykować, ale na pewno proszę się nie spodziewać puszystego, wyrośniętego ciasta. 
 
Emka
Emka
05.03.2019 13:37 odpowiedz
Kasiu a jak zamienię mąkę tortową na zmielone płatki owsiane to będzie ok?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.03.2019 19:09 odpowiedz
Ciężko mi stwierdzić, ponieważ ja nigdy tak nie robiłam. 
Przykro mi, ale tu nie umiem pomóc.
Aga
Aga
04.03.2019 09:25 odpowiedz
Kasiu a może być olej rzepakowy bądź oliwa z oliwek? Czy to bardzo zmieni smak?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2019 10:21 odpowiedz
Rzepakowy jak najbardziej :) 
Natomiast oliwa ma jednak dość specyficzny smak (i zapach) i może być on wyczuwalny w cieście. 
Robiłam kiedyś ciasto czekoladowe na oliwie i moim zdaniem, jednak olej jest bezpieczniejszym wyborem.