19

Warzywne ciasto czekoladowe




Dziś chciałabym Wam zaproponować wilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto. To, co wyróżnia je a tle innych ciast czekoladowych to fakt, że w jego skład wchodzą aż 3 warzywa. Cukinia, marchew i dynia. I to właśnie one mają kluczowy wpływ na jego konsystencję. 

Oczywiście ich smak nie jest specjalnie wyczuwalny (zwłaszcza, że w cieście oprócz czekolady znajduje się też porcja intensywnego w smaku kakao), więc nawet antywarzywni domownicy, z pewnością nie domyślą się, że w słodkościach przemycacie im porcję witamin :)     

Dodam jeszcze, że jeśli nie macie któregoś z wymienionych w przepisie warzyw, możecie go zastąpić 100 g startego na drobnych oczkach buraka :)                                  

                     

Składniki:

* 300 g mąki pszennej        

* 150 g startej na grubych oczkach cukinii

* 150 g startej na drobnych oczkach marchewki

* 150 g startej na drobnych oczkach dyni

* 150 ml oleju

* 120 ml maślanki

* 2 duże jajka (lub 3 małe)

* 200 g cukru

* 40 g ciemnego, niesłodzonego kakao

* 100 g drobno posiekanej (lub startej na tarce) gorzkiej czekolady

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Cukier łączymy z olejem i maślanką i miksujemy chwilę do czasu rozpuszczenia się tłuszczu. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy jeszcze kilka minut. 

Mąkę łączymy z proszkiem i kakao i dodajemy stopniowo do ubijanej masy. Na koniec dodajemy czekoladę oraz warzywa. Miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Keksówkę o wymiarach 14x28 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczmy i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy do suchego patyczka, około 60 minut.

Studzimy przed krojeniem.         

Smacznego :) 


Opublikowano: 16 października 2013
Kategoria: Ucierane, Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Merytur
Merytur
27.10.2015 17:46 odpowiedz
Witam, robiłam wiele ciast z Pani bloga, zawsze fajnie wychodziły, choć nie wyglądały
Tak jak na Pani zdjęciach;) ale to zrobiłam dwa razy i choć w smaku jest ciekawe, to dwa razy wyszedł zakalec, a właściwie nie upiekło się w środku, taki surowy zakalec, choć piekłam około półtorej godziny, a nawet dłużej z wierzchu i spodu zaczęło sie przypalać. Myślę że warzywa były jednak w tej ilości za wilgotne.

atete
atete
28.10.2013 19:22 odpowiedz
A mi wyszedl zakalec :( niestety
IWONA
IWONA
26.10.2013 23:10 odpowiedz
Ciasto jest dość wilgotne, pewnie dodałam ze dużo "mokrych" warzyw (nie mam wagi !), piekałam 75 min, się nie przypaliło, zapach pieczenia cudny, smak pysznie czekoladowy - mnie, mamie i mężowi smakuje ponieważ lubimy ciasta warzywne (dotychczas "tłukłam" z cukinią albo "amerykańskie" z jabłkiem), ale syn kręcił nosem - jednak zjadł gdyż nic innego "słodkiego" w domu nie było). Fajnie zrobić "coś" z dynią - dotychczas nie było, to moje warzywo, ale po zupie-krem dyniowej odważyłam się na ciasto. Dzięki KASIU !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.10.2013 16:01 odpowiedz
Używam piekarnika elektrycznego i zawsze piekę na opcji góra + dół.

Mam nadzieję, że ciasto się udało i smakowało :)

Pozdrawiam
ai321
ai321
23.10.2013 08:08 odpowiedz
Przelałam ciasto do dwoch mniejszych foremek bo nie mialam takiej duzej keksowki i czekam na ciasto az sie upiecze:) Mam nadzieje ze sie nie spali a upiecze:) Mam jeszcze pytanie jaki ma Pani piekarnik(gazowy czy elektryczny)?
Kasia
Kasia
22.10.2013 13:58 odpowiedz
nie obyło się bez zaskoczenia podczas robienia tego ciasta. Najpierw ktoś wyjadł marchewki, zrobiłam więc tylko pół na pół dyni i cukinii, bo buraków też nie miałam. Później okazało się, że ktoś zostawił prawie puste opakowanie po maślance w lodówce, więc część maślanki zastąpiłam jogurtem naturalnym, na koniec stwierdziłam brak cukru, więc użyłam brązowego. Ciasto piekło się o 10min dłużej, wyszło bardzo dobre, mocno czekoladowe. powtórzę ten przepis następnym razem po upewnieniu się, że mam wszystkie składniki
jolantaszyndlarewicz
21.10.2013 16:03 odpowiedz
Kasiu w taki oto sposób dzieciaki zajadają witaminy ... takie dzieciaki jak mój owocowo - warzywny niejadek:) ...a ciasto fantastycznie wilgotne, jak to z dynią:)
Maleńka bloguje
18.10.2013 23:02 odpowiedz
Czyli jak sprytnie ukryć warzywa :D A dziecko chętnie by się skusiło nieświadome tego co je :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.10.2013 21:56 odpowiedz
Nie wiem, czy wówczas ciasto nie będzie za ciężkie.
Jaki to typ mąki?
maggy4
maggy4
17.10.2013 12:30 odpowiedz
czy zamiast mąki pszennej można dodać orkiszowej z pełnego przemiału?
:)
gin86
16.10.2013 22:24 odpowiedz
Takie trzy w jednym - interesujące :)
majanaboxing
16.10.2013 21:23 odpowiedz
O mniam, ileż bogactwa w tym cieście! Super jest!:)
mikimama
16.10.2013 09:28 odpowiedz
Świetne warzywne dodatki Kasiu!
zawsze.oliwek
16.10.2013 09:17 odpowiedz
robiłam albo tylko z cukinią albo tylko z marchewką, a tu proszę! 3 w 1 :)
Ewa
Ewa
16.10.2013 08:24 odpowiedz
Wydaje mi się, że będąc na "wiecznej" diecie mogę bez większych konsekwencji skusić się na kawałek.....w końcu to warzywa :)
whiness
16.10.2013 08:11 odpowiedz
Wow, to dopiero ciasto! Improwizowane, a w efekcie bardzo apetyczne :)
Mątewka
16.10.2013 08:07 odpowiedz
Miałam napisać dyniowe a nie buraczane, ale może z buraczkiem tez by było dobre?:)
Mątewka
16.10.2013 08:04 odpowiedz
Zastanawiałam się ostatnio czy cukiniowe, czy buraczane zrobić bo marchewkowe znam a tu mam wszystko razem:) Super.
Inspirowane Smakiem
16.10.2013 06:04 odpowiedz
Suuper, pyszne i wilgotne ciasto, czyli coś dla mnie. ;))