44

Warstwowy sernik porzeczkowy


W tym roku popadłam w jakiś owocowy szał. Praktycznie co drugi dzień zaopatruję się na placu w kolejne kobiałki. Po raz pierwszy myślę o przetworach innych, niż dżem truskawkowy, a już najbardziej chodzi mi po głowie sok z malin i porzeczek. Na zimę byłyby idealne. 

Chciałabym też zrobic takie słodkie wiśnie w syropie, więc jeśli ktoś z Was ma na takiprzepis, to bardzo proszę o podzielenie się :) 

Ale póki co mam dla Was porzeczkowy sernik na zimno. Lekki, owocowy, idealny na upalne dni. Warstwy sprawiają, że ciekawie się prezentuje, a przy tym jest bardzo prosty w wykonaniu. 

Zachęcam do spróbowania :) 

Składniki na tortownicę 22 cm:

Spód:

* 200 g herbatników

* 90 g masła

* 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

* 500 g mielonego sera (gotowego, na serniki)

* 400 g jogurtu naturalnego

* 200 g cukru pudru (+ 1 kopiata łyżka)

* 400 g czerwonej porzeczki

* 4 płaskie łyżki żelatyny

Wierzch:

* 1 czerwona galaretka

* 200 g czerwonej porzeczki

Herbatniki mielimy i łączymy z cukrem oraz stopionym masłem. Dokładnie mieszamy by masło dobrze się rozprowadziło i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy tortownicę. Masę dociskamy do spodu i boków formy. 

Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawiamy do lodówki.

Ser miksujemy z jogurtem i cukrem a następnie odlewamy 1/3 masy, a do pozostałego sera dodajemy 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w około 80 ml wrzątku. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 30 minut by zastygła. 

Do odłożonej masy serowej dodajemy łyżkę cukru pudru i zmiksowane porzeczki (jeśli przeszkadzają Wam pestki, możecie je przetrzeć przez sito) oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wrzątku. Masę porzeczkową delikatnie wylewamy na zastygnięty ser i ponownie chłodzimy około 30-40 minut. 

Pozostałe 200 g porzeczek także miksujemy i łączymy z galaretką rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. Kiedy masa serowo porzeczkowa zastygnie, wylewamy na nią przestudzoną galaretkę z owocami. Sernik pozostawiamy w lodówce całą noc aby mieć pewność, że wszystkie warstwy mają właściwą konsystencję. 

Smacznego :)

 



 


Opublikowano: 16 lipca 2012
Kategoria: Na zimno
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (44)
Nowa
Nowa
05.07.2013 14:55 odpowiedz
dziękuję za szybką odpowiedź. Serniczek swoją drogą robiłam już z malinami, jest po prostu obłędny, nie tylko z wyglądu ale głównie w smaku:) cudo.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.07.2013 14:46 odpowiedz
Nie, nie - absolutnie nie będą przeszkadzać :) Nie przeszkadzały nawet pestki z porzeczek :)
Nowa
Nowa
05.07.2013 14:38 odpowiedz
Chciałabym zrobić ten serniczek z czereśniami, czy jeśli je zmiksuję i dodam do sera to skórki nie będą przeszkadzać? Czy to tylko takie moje obawy na wyrost:) dziękuję za pomoc
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.05.2013 10:16 odpowiedz
Cieszę się, że smakował i dziękuję za podzielenie się opinią :)
kleea
kleea
11.05.2013 23:15 odpowiedz
zrobiłam trzeci raz i na pewno jeszcze często będę robić ten sernik. jest wspaniały, orzeźwiający, nie za słodki, przepyszny. szybko i łatwo się go robi. polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.02.2013 13:15 odpowiedz
Kasiu niestety nie jest to taka prosta sprawa. Technicznie, na chwilę obecną nie jest to możliwe.
kasia90010
kasia90010
02.02.2013 07:40 odpowiedz
czy jest możliwość, aby dodać opcję drukowania przepisów?
aronia
aronia
22.07.2012 23:26 odpowiedz
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam ale byłam na urlopie zaszyta w lesie bez dostępu do netu. Tak, ostatniego dnia doprowadzam wiśnie do wrzenia i trzymając garnek na maleńkim płomyku wlewam gorącą konfiturę do słoików.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.07.2012 16:47 odpowiedz
Kasiu...

W przeciągu 4 lat blogowania posługiwałam się 4 rożnymi modelami aparatów, z czego pierwsze 3 to kompakty:

* 1 rok blogowania Panasonic Lumix
* 2 i 3 rok bloggowania Olympus sp 550 uz
* 4 rok blogowania Fuhifilm finepix hs 10
* a od 2 tygodni jestem posiadaczką pierwszej w swoim życiu lustrzanki i jest to Canon Eos 600 D
Ale nadal nie używam żadnych lamp ani blend (ani jakiegokolwiek innego sprzętu fotograficznego). Przepraszam - używam czasem statywu :)

Ale jakość zdjęć nie zależy tylko od aparatu. Najważniejsze jest uczenie się (w 90% na własnych błędach) i analizowanie co na zdjęciach wygląda lepiej a co gorzej. Dla mnie to jedyny klucz do polepszania swoich zdjęć. No ok - minimalny wkład ma tez podstawowa teoria na temat działania aparatu, ale u mnie to tylko wiedza o ogniskowej, przesłonie, iso i balansie bieli :)

W każdym razie dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
Katarzyna
Katarzyna
20.07.2012 15:42 odpowiedz
Witam serdecznie. Po pierwsze chce pogratulować realizacji pasji, rozwoju i jakości. Blog rewelacja!! Na pewno częściej odwiedzę i wykorzystam przepisy. Mam ponadto pytanie o aparat jakim są zrobione te zdjęcia. Widać różnice pomiędzy tymi z 2009, a teraźniejszymi. Być może już padło to pyt i odp, ale ja nie znalazłam.. pozdrawiam i życzę zmian, bo one są odpowiedzialne za rozwój::)
asialc
18.07.2012 09:55 odpowiedz
A to zdecydowanie dla mnie ;-)
aniachelsea
17.07.2012 13:54 odpowiedz
Dziękuje bardzo:) dziś po pracy jagodowy szał:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2012 12:30 odpowiedz
Aniu możesz użyć jagód, malin, czereśni - co wolisz :) Tylko kolor galaretki dostosuj do koloru owoców :)
aniachelsea
17.07.2012 12:22 odpowiedz
boże jakie to piękne:) tylko jedno pytanie techniczne;) czy zamiast porzeczek można użyć innych owoców? np. borówek? nie straci uroku:)?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2012 08:56 odpowiedz
Dziękuję :)
klfoodblog
17.07.2012 08:54 odpowiedz
wypatrzyliśmy na tastespotting. kuszący!
nikajaz
nikajaz
17.07.2012 08:17 odpowiedz
ja wiśnie dryluje, wkładam do słoików, zasypuje cukrem (w zaleznosci jak słodkie chcemy miec od 4 do 7 łyżek cukru na litrowy słoik) i pasteryzuje w garnku z woda lub piekarniku około 20 minut, studze odwrócone dogóry dnem
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2012 22:44 odpowiedz
Dziękuję Wam za miłe komentarze :)
Antenka
16.07.2012 22:43 odpowiedz
cudowny ten serniczek! ideał
ervisha
16.07.2012 19:51 odpowiedz
Do wypróbowania :D
myniolinka
16.07.2012 19:46 odpowiedz
takie ciasta wybieram latem! cieszą i oczy i podniebienie :)
jolantaszyndlarewicz
16.07.2012 17:58 odpowiedz
Kasiu ten sernik jest niesamowicie zmysłowy .... chetnie zjadłabym spory kawałek:) buziaczki
Samantha
16.07.2012 17:48 odpowiedz
Cudowny sernik, pewnie wyśmienicie smakuje ! Pozdrawiam :)
ilovebake.pl
16.07.2012 17:32 odpowiedz
Cudownie wyszedł Ci ten sernik :)
Justin Dorothy
16.07.2012 16:50 odpowiedz
Idealny sernik!! A my zastanawiamy się co zrobić z wielką miską porzeczek :P :)
ipolisa
16.07.2012 16:40 odpowiedz
Wygląda idealnie. Jestem pełna podziwu dla tych równych warstw, mój może i będzie dobrze smakował, ale taki równy nie będzie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2012 14:21 odpowiedz
Nam bardzo smakował, więc polecam :)
m.
m.
16.07.2012 14:08 odpowiedz
rany... jest obłędnie piękny.
Jak z bajki! Podejrzewam, że smak też jest zniewalający. Szczególnie dla wielbicieli porzeczek, w tym mnie ;-)
berrypunch
16.07.2012 13:31 odpowiedz
Cudny, ale mam ochotę na porzeczki :)
judik1119
16.07.2012 12:01 odpowiedz
Kasiu wspaniały serniczek Ci wyszedł! Wygląda wyśmienicie i ma takie piękne kolory:) Ja ostatnio miałam 3 kolory porzeczek i tez zrobiłam serniczek na zimno z trzema kolorowymi warstwami:) Pozdrawiam serdecznie:)
niepokornik
16.07.2012 11:30 odpowiedz
Wow! wygląda przecudnie
Mam krzaczek porzeczek do objedzenia, już chyba wiem, co z nimi zrobię:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2012 10:54 odpowiedz
Ojej, dziękuję bardzo :)
Gość
Gość
16.07.2012 10:40 odpowiedz
Dawno nie widziałam nic tak pięknego Kasiu :)))
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
16.07.2012 10:27 odpowiedz
Wygląda cudnie, rozmarzyłam się...;) Miłego dnia!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2012 10:00 odpowiedz
Super, będę bardzo wdzięczna za przepis. Przeanalizuję sobie później wszystkie propozycje i na pewno na którąś się zdecyduję, bo tej zimy tak mi brakowało takich słodkich wiśni do ciast, że obiecałam sobie, że muszę je zrobić w tym roku :) A taki prawdziwy tort Czarny Las, to już mi się śni po nocach :)
Foshmanka
Foshmanka
16.07.2012 09:57 odpowiedz
wrócę do domu to zaraz poszukam swojego przepisu na wiśnie w syropie, bo z mamą w zeszłym roku robiłyśmy, a były fenomenalne ;) aż szkoda, że w tym roku nam na działce poskąpiło wiśni :<
a serniczek wygląda genialnie, coś czuję, że niedługo zawita na moim stole ;3
Usagi
16.07.2012 09:31 odpowiedz
Wygląda obłędnie. Jest czarujący po prostu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2012 09:01 odpowiedz
Dziękuję. Miło mi, że Wam się podoba i naprawdę jest bardzo prosty do zrobienia :)

Aronio i tylko je doprowadzasz do wrzenia i wyłączasz?
rosse5
16.07.2012 08:57 odpowiedz
Wygląda obłędnie i rzeczywiście wykonanie brzmi prosto:) trzeba spróbować;) PS. Przepiękne zdjęcia!
kuchenny bałagan
16.07.2012 08:47 odpowiedz
śliczne warstwy :)
aronia
aronia
16.07.2012 08:39 odpowiedz
Ciasto prześliczne, ale u Ciebie to norma.
Co do wiśni to ja robię tak. Na 1kg wydrylowanych wiśni biorę 1kg cukru. Wiśnie zasypuję w garnku cukrem i zostawiam na noc. Na drugi dzień zagotowuję i zostawiam na 24h. Następnego dnia to samo. Trzeciego dnia ponownie zagotowuję i gorące wkładam do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcam. Nie pasteryzuję. Doskonała konfitura do deserów i herbaty, a przy tym zostaje dużo soku, który tez wlewam gorący do słoików i zakręcam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2012 08:33 odpowiedz
Kasiu a potem je pasteryzujesz?
Kasia
16.07.2012 08:20 odpowiedz
Ja wiśnie po prostu dryluje i warstwa po warstwie zasypuje w słoiku cukrem. Idealne na zimę do ciast, a sok do herbaty! :)
Gość
Gość
16.07.2012 07:55 odpowiedz
Wygląda pięknie i jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje:)