24

Warstwowe ciasto z jabłkami, kokosową bezą i polewą chałwową




Dzisiejsze ciasto to pewnego rodzaju rewolucja, która obala powszechną teorię jakoby wszystkie ciasta warstwowe były skomplikowane, pracochłonne i by trzeba im było poświęcić sporo czasu. Bo czy pomyślelibyście, że ciasto, które składa się z ciasta kakaowego, kokosowej bezy, warstwy jabłek i jasnego ciasta ucieranego da się przygotować przy użyciu zaledwie jednej blaszki i piekąc wszystkie te części składowe w tym samym czasie? 

A tu proszę, da się! Czyż to nie cudowna oszczędność czasu? :)

Idealnym wykończeniem tego (wbrew pozorom) niezbyt słodkiego ciasta jest polewa przygotowana na bazie chałwy. Ja użyłam chałwy kakaowej, ale jeśli użyjecie chałwy o smaku waniliowym, Wasza polewa będzie jaśniejsza. 

Warto też wybrać miękkie i słodkie jabłka. Ja użyłam moich ulubionych Kortlandów, niestety są one dość soczyste, więc przed umieszczeniem ich na bezie odcisnęłam z nich sporą ilość soku.

Tak więc zostawiam Was z przepisem na to szybkie, proste i efektowne ciasto i mam nadzieję, że w najbliższy weekend zagości na stołach wielu z Was :)  

Składniki na formę 26x24 cm (wymiary góry blaszki)

Ciasto:

* 200 g miękkiego masła

* 1 pełna szklanka cukru pudru

* 7 żółtek

* 4 białka

* 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 płaska łyżka kakao

* 1 łyżka wody

Beza kokosowa:

* 4 białka

* 150 g wiórków kokosowych

* 1/2 szklanki cukru

Warstwa jabłkowa:

* 1,5 kg słodkich jabłek (waga przed obraniem)

Polewa:

* 50 g masła

* 1/4 szklanki cukru

* 5 pełnych łyżek mleka

* 150 g chałwy (użyłam kakaowej)

Masło miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i jednolita dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy ciasto łyżką do czasu, aż będzie gładkie. Dzielimy je na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao oraz wodę. 

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki a następnie odciskamy z nich nadmiar soku (należy to zrobić dość mocno). 

Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po łyżce cukru. Bezę ubijamy do czasu aż będzie mocno błyszcząca, a cały cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do niej wiórki i mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Formę (spód oraz boki) wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarowujemy ciemne ciasto, na nie wykładamy bezę, na bezie delikatnie umieszczamy jabłka, a następnie przykrywamy je jasnym ciastem. (Najlepiej nałóżcie sobie kilkanaście małych kupek ciasta i rozsmarowujcie je zwilżoną w zimnej wodzie łyżką. W przeciwnym razie ciasto może mieszać się z jabłkami). 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na opcji góra+dół przez 50-55 minut (z czego na ostatnie 10 minut wierzch ciasta przykrywamy papierem do pieczenia i dopiekamy sam spód). 

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia, ale nie odklejamy od niego papieru, ponieważ pomoże on utrzymać polewę na wierzchu ciasta.

W rondelku podgrzewamy masło z cukrem i mlekiem. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego drobno pokruszoną chałwę. Mieszamy trzepaczką do chwili aż chałwa się rozpuści a polewa będzie gładka i błyszcząca.

Polewę wylewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. 

Smacznego :)

* Ciasta nie należy trzymać w lodówce, ponieważ stwardnieje. 

** Ze względu na dość lepką polewę ciasto najwygodniej kroi się długim, zamoczonym we wrzątku nożem. 

  


Opublikowano: 12 marca 2015
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.04.2017 09:01 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Elaaaa
Elaaaa
09.04.2017 01:42 odpowiedz
Ja tylko zmieniłam polewe, bo nie miałam składników, na ganasz czekoladowy. Wszystko inne jak w Pani przepisie wyszło super!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.02.2017 08:59 odpowiedz
Oczywiście, można dać chałwę kakaową, jak również pominąć cukier, jeśli polewa tym razem wyszła za słodka.
Rudix
Rudix
21.02.2017 08:43 odpowiedz
Witam cY mozna da chałwę kakaowa
,lub zrobic inna polewe Bo chałwę jasna wyszła z a słodka
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.02.2017 09:17 odpowiedz
Jeśli nie są to suche jabłka, to myślę, że się mogą sprawdzić.
Agapiecze
Agapiecze
02.02.2017 21:02 odpowiedz
Witam! Spodobal mi sie Pani przepis na to ciacho morze za jakis czas zagosci u mnie w kuchni. Tylko bym chciala go troche zmodyfikować, od pewnego czasu robie soczek z jablek dla mojego Maluszka, i zostaje papka jablkowa ale ze spora iloscia soku i czy ta papka Pani zdaniem nada sie do tego ciata na warstwe jablkowa?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2016 10:35 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Gość
Gość
10.12.2016 20:41 odpowiedz
Robie 2 raz w ciagu 3 dni. jest obłedne:-)
monika
monika
28.11.2016 22:00 odpowiedz
Matko, ostatni raz piekłam to ciasto jakieś 15 lat temu, najwyższa pora je powtórzyć :) pozdrawiam :)
dorka
dorka
21.09.2016 12:29 odpowiedz
Jest pyszne:) serdecznie polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2015 07:38 odpowiedz
Myślę, że o połowę wystarczy :)
Gość
Gość
20.04.2015 19:25 odpowiedz
Witam, P. Kasiu to ciasto na blachę 28x40. Czy zwiększyć składniki dwukrotnie, czy wystarczy 1/2? Dziękuję z góry za odpowiedź.
Angelisiak
16.03.2015 13:56 odpowiedz
Uwielbiam to ciasto!! *-*
bartosowa
bartosowa
15.03.2015 18:58 odpowiedz
A u mnie niewypał. Najlepsza wyszła mi polewa:) Beza i ciasto ciemne wyszły mokre od jabłek, chociaż wydawało mi się, że odcisnęłam je wystarczająco mocno. Szkoda, bo za zdjęciu prezentuje się super.
GaMa
GaMa
15.03.2015 18:50 odpowiedz
Witam

Jest to ulubione ciasto mojego męża, tylko zamiast jabłek daję wiśnie, które robię w syropie na jesieni. Polecam w tej wersji.

Pozdrawiam
gin86
14.03.2015 18:26 odpowiedz
Mmm, wygląda naprawdę kusząco :)
malwa
malwa
13.03.2015 21:31 odpowiedz
mmmm pychota! Dziś upieczona i już połowy nie ma :-) Świetny przepis! Polecam :-)
Ania
Ania
13.03.2015 10:15 odpowiedz
Super ciacho. Piekłam już je nie jeden raz. A polewa z chałwą jest wisienką na torcie. Pasuje idealnie.
gukinga
12.03.2015 23:57 odpowiedz
Ciasto wygląda wspaniale, ale najbardziej zaintrygowała mnie ta polewa, muszę w weekend sama spróbować :)
kwiatek185
12.03.2015 13:50 odpowiedz
Ciasto musi być pyszne. Moje ulubione smaki - kokos, czekolada, jabłka. Kiedyś wypróbuje przepis :)
kasia.koczwara
12.03.2015 11:54 odpowiedz
Przepiekne!
Jak nie lubie jablek, tak bylabym w stanie przymknac oko na fakt...
:)
bryssska
12.03.2015 11:15 odpowiedz
Kolejne przepyszne i fantastycznie wyglądające ciacho; pozdrawiam
Konczi i Szpileczka
12.03.2015 07:22 odpowiedz
Wygląda bardzo apetycznie!
matleen
12.03.2015 00:21 odpowiedz
Wygląda wspaniale. I jak zawsze piękne zdjęcie
Pozdrawiam