36

Warstwowa sałatka wielkanocna




Klasycznie, w każde święta na naszym stole gości sałatka jarzynowa. Uwielbiam ją (tym bardziej, że nieskromnie uważam, że robię najlepszą sałatkę jarzynową ;) ), ale w tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić sałatkowe menu i wypróbowałam przepis na warstwową sałatkę z jajkiem, pieczarkami, szynką i brokułem. 

Sałatka jest przepyszna i od razu została wpisana na świąteczną listę, ale oprócz smaku, równie wspaniale prezentują się jej kolory, więc cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko :)

Sałatkę możecie podać na kilka sposobów. Jeśli posiadacie obręcze do serwowania pojedynczych porcji, polecam przygotowanie ich właśnie w taki sposób. Wówczas każdy dostaję swoją porcję, którą możecie podać na większym talerzu i udekorować dookoła rukolą, roszponką lub kiełkami. 

Jeśli natomiast nie posiadacie takich obręczy, możecie przygotować sałatkę w formie "tortu", posługując się obręczą od małej tortownicy (o średnicy 18 cm). Wierzch udekorujcie kupkami majonezu wykonanymi przy pomocy szprycy i zieleniną. 

A jeśli nie posiadacie również tak małej tortownicy, po prostu przygotujcie sałatkę w przezroczystej misce, by wszystkie warstwy były widoczne.

Polecam też szczelne przykrycie sałatki aż do chwili podania folią spożywczą, aby wierzchnia warstwa nie wyschła. 

Składniki na 4 porcje:

* 400 g pieczarek

* 400 g szynki gotowanej

* 8 jajek

* 1 duża cebula

* 1 pęczek szczypiorku

* 1 brokuł

* majonez

* sól i pieprz do smaku

* 1 płaska łyżka masła

Pieczarki ścieramy na średniej wielkości oczkach, łączymy z drobni posiekaną cebulą i masłem. Dusimy do czasu aż cała woda odparuje i studzimy. 

Jajka gotujemy na twardo, białka oddzielamy od żółtek i ścieramy je na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łączymy z taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa (do białek dodajemy niewiele majonezu, do żółtek troszkę więcej).

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok. 5-6 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy go, studzimy i drobno siekamy (ja odrzucałam grube części łodyg). Brokuł mieszamy z niewielka ilością majonezu, który sklei go i zapobiegnie obsypywaniu. Doprawiamy pieprzem

Szynkę kroimy w niewielką kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.

Sałatkę układamy warstwowo, w kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem i ewentualnie zdobimy kleksem majonezu.

Smacznego :)




Opublikowano: 26 marca 2015
Kategoria: Sałatki, Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (36)
Izabela960
Izabela960
03.04.2019 14:30 odpowiedz
wyglada super, dodaje ja do listy na sniadanko wielkanocne
w-kuchni-agi
26.03.2018 20:58 odpowiedz
Wygląda obłędnie! z pewnością tak też smakuje, dziękuję za pomysł na kolejne danie na stół wielkanocny :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.05.2017 07:58 odpowiedz
Jasne :)
Kasiu uwazasz ze z tunczykiem dzie dobra?
Kasiu uwazasz ze z tunczykiem dzie dobra?
24.05.2017 19:33 odpowiedz
Kasiu uwazasz ze z tunczykiem bedzie dobra?
marzena
marzena
04.04.2017 22:07 odpowiedz
Strasznie miałam ochotę na tę sałatkę. zrobiłam i... ona jest strasznie mdła :( nie ma nic co by dodało jakiegoś smaku, wszystkie składniki bez wyrazu... Gdyby choć był ogorek kiszony i byłoby inaczej w smaku. I też jak dodałam majonez do żóltek to zrobiła się masa nie do wyłożenia. Lepiej posypać samymi startymi żółtkami.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2017 18:49 odpowiedz
Nie, myślę że nie. To kwestia pieczarek :) Należy je smażyć do momentu, aż całkowicie odparuje woda. Gdybyś smażyła za długo, to z pewnością by się zarumieniły i przypiekły :)
Ewa
Ewa
15.03.2017 16:07 odpowiedz
Kasiu sałatka pyszna, smaczna dla podniebienia i miła dla oka :) Tylko pieczarki o wiele ciemniejsze mi wyszły niż u Ciebie na zdjęciu. Za długo smażylam?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2016 10:07 odpowiedz
Przyznam szczerze, że nie wiem co mogło być przyczyną. Może było go za dużo?
karrenn
29.03.2016 21:59 odpowiedz
Sałatka pyszna. Robiłam na święta wielkanocne,różnorodna gama kolorów, super połączenie różnych smaków ... troszkę pracochłonna,ale warta do zrobienia. Miałam tylko problem ze szczypiorkiem na samej górze, rozsypywal mi się i nie mogłam go ubić w kształtne kolo, czy to kwestia drobno posiekanego szczypiorku?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2016 09:27 odpowiedz
Może być ciężko z krojeniem. I na pewno pieczarki mają duże znaczenie w kwestii smaku, więc ja bym z nich nie rezygnowała.
monisska
monisska
22.03.2016 15:25 odpowiedz
Sałatka wygląda świetnie, a czy jak pominę pieczarki to też będzie dobra zarówno jeśli chodzi o smak jak i o to czy nadal będzie można ją kroić.?
Joanna
Joanna
14.03.2016 11:53 odpowiedz
Salatka zachwyca i wyglądem i smakiem. Jak zwykle mistrzostwo! ;)

widziałam ją dzisiaj na innym blogu....niestety bez podanego źródła...
Ania G.
03.05.2015 21:12 odpowiedz
Wygląda fantastycznie i zapewne tak smakuje.
Na pewno ją wypróbuję :)
mariolka
mariolka
16.04.2015 13:02 odpowiedz
Sałatka świetna. Według mojej rodziny pyszna, według mnie też a ja niby nie lubię brokułów ale w tym wydaniu smakują świetnie:-). Tylko ja nie rozdzielałam białek od żółtek- u mnie od spodu- pieczarki, jajka, szynka i na wierzchu brokuły- też ładnie wygląda a na wierzchu ta zieleń więc wiosennie:-). Pozdrawiam.
elka
elka
06.04.2015 23:45 odpowiedz
Pani Kasiu. Skorzystałam z przepisu, sałatka super !!! Rewelacyjnie wyglądała na świąteczny stole. Pozdrawiam
kejti13
kejti13
05.04.2015 23:58 odpowiedz
Proszę o więcej przepisów na sałatki, nie miałam żadnego na nie pomysłu, aż tu nagle Twoja warstwowa. Genialna! Zaserwowałam ją po raz pierwszy w Wielkanoc i SUKCES. Rozpieszczasz mnie również przepisami na ciasta. Bazuję wyłącznie na Twoich przepisach. Dziękuję za wszystko. Jesteś najlepsza!!!
Magda
Magda
04.04.2015 16:07 odpowiedz
Przepis super! Sałatka mimo,że robiona w salaterce wygląda pysznie! Dla mneirewelacja. Niebanalna,nowoczesna,rewelacyjna!!! Polecam!
madzik120
02.04.2015 15:31 odpowiedz
ukradłam przepis i umieściłam na swoim blogu-oczywiście podałam źródło:)
madzik120
02.04.2015 15:11 odpowiedz
wowowowow, ale robi wrażenie!!!!
tomekqu
02.04.2015 13:34 odpowiedz
Robiłem sałatka rewelacja. Aaaale chciałbym poznać przepis na sałatkę wielowarzywną Pani autorstwa. Ponoć najlepsza.... Poproszę
GOOSIA
GOOSIA
02.04.2015 11:25 odpowiedz
Sałatka wyglada pieknie, czy mozna ja zrobic dzień wcześniej?
Ania
Ania
01.04.2015 22:29 odpowiedz
A co zamiast brokułów?? Mąż nie lubi czy można zastąpić żeby to miało sens?
viki
viki
30.03.2015 15:07 odpowiedz
świetna sałatka, bardzo efektownie wygląda
Renata
30.03.2015 12:03 odpowiedz
sałatka wygląda obłędnie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2015 07:50 odpowiedz
Jeśli sałatka będzie w tortownicy, to kroimy ją jak tort (i najlepiej nakładamy taką łopatką jak do tortów). Jeśli sałatka będzie dobrze schłodzona, nie powinna się rozpadać podczas krojenia.
kalinkaikuchnia
29.03.2015 21:11 odpowiedz
Kasiu! Chciałabym podać ta sałatkę wykonana w małej tortownicy, jednak interesuje mnie sposób jej serwowania?! Kiedy ktoś będzie chciał skosztować sałatki to kroimy ja jak kawałek tortu? czy może nabieramy łyżka? Nie rozpadnie się ta cała konstrukcja o którą chodzi po pierwszym kawałku? Dziękuję za odp.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2015 17:41 odpowiedz
Nie jestem przekonana, czy zdążę opublikować sałatkę jarzynową przed Świętami, ale z pewnością zrobię to po Świętach.
madziek
madziek
29.03.2015 17:14 odpowiedz
A możesz podzielić się przepisem na sałatkę jarzynową? Ta wygląda bardzo ładnie :) i pewnie super smakuje

Annia
Annia
28.03.2015 10:46 odpowiedz
Polecam też przepis mojej koleżanki - po kolei warstwy od dołu: białko starte (sól, pieprz), pomidor pokrojony i odsączony od nadmiaru wody, cebulka drobno pokrojona, majonez (doprawić solą i pieprzem), tuńczyk w sosie własnym, fasola czerwona (sól), kukurydza, majonez (doprawić), żółtko drobno starte. :)
whipped cream
26.03.2015 22:47 odpowiedz
Rewelacyjnie podana! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.03.2015 19:56 odpowiedz
Mrowisko 3 - myślę, że może być kurczak wędzony. Może być też tuńczyk z zalewy. Co kto lubi. Tylko kurczaka drobniutko pokrój.
Gość
Gość
26.03.2015 19:21 odpowiedz
Super przepis musze zrobic na swieta :-)
Gość
Gość
26.03.2015 16:27 odpowiedz
Czy kurczak wędzony tez może się sprawdzić zamiast szynki, czy zburzę konwencje :>?
Monika
26.03.2015 14:21 odpowiedz
Ale cudownie wygląda! Ileż w niej smaków :)
magma
26.03.2015 11:17 odpowiedz
rewelacja:)
nemisiek
26.03.2015 11:16 odpowiedz
Obłędna!!