52

Waniliowe ciasto maślankowe z brzoskwiniam i białą czekoladą


Zacznę może od tego, co niektórzy pewnie już zauważyli :) Na blogu po lewej stronie pojawiło się okienko, w którym można włączyć sobie muzykę. Założenia były dwa - po pierwsze uprzyjemnienie Wam pobyt na stronie, po drugie poznanie mnie odrobinę lepiej :) Piosenki, które będę w nim umieszczać będą odwzorowywać moją osobowość, ale będą też dostosowane do pory roku, okazji czy świąt. Piosenka nie włącza się automatycznie, więc jeśli nie macie ochoty, lub piosenka się Wam nie spodoba - nie będziecie zmuszeni do słuchania jej :) Myślę, że utwór będzie zmieniany raz lub dwa razy w tygodniu.

Tyle z nowości, a teraz pora na ciacho :) Bardzo delikatne, puszyste i super waniliowe. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu i raczej nie może się nie udać :)

Składniki na blachę 25 x 35 cm:

* 2,5 szklanki mąki



* 1 szklanka maślanki



* 1 szklanka cukru



* 0,5 szklanki oleju



* 3 jajka



* 100 g białej czekolady



* 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia



* 1 laska wanilii



* 5 - 6 brzoskwiń lub nektarynek (miękkich, dojrzałych)

Kruszonka:

* 3 łyżki cukru



* 5 łyżek mąki



* 60 g miękkiego masła

Wanilię przecinamy i wyjmujemy nasionka, które wcieramy w mąkę (dzięki temu rozprowadzą się równomiernie w cieście). Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i utartą na najgrubszych oczkach tarki czekoladą.

W drugiej misce łączymy maślankę, olej i jajka.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy energicznie łyżką aż utworzą gładkie ciasto.

Blachę smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie w taki sposób, aby odrobinę na siebie zachodziły. Ja użyłam świeżych owoców, ale poza sezonem można użyć owoców z puszki.

Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest już suchy).

Smacznego :)



 



 




Opublikowano: 26 sierpnia 2010
Tagi: brzoskwinie
Kategoria: Ucierane, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (52)
1  2
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.06.2018 12:54 odpowiedz
Myślę, że tak :)
Domi
Domi
22.05.2018 19:03 odpowiedz
A czy można dodać ananas z puszki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2017 22:05 odpowiedz
Nie powinno :)
pogodynka123
15.06.2017 20:42 odpowiedz
Hej, pytanko
źle zobaczyłam wymiary blaszki i kupiłam 25x30.
Nie wyleje mi się to ciacho?
edyta_rosner
25.06.2014 10:03 odpowiedz
Kasiu upiekłam to ciasto, było przepyszne :)
http://przystole.blox.pl/2014/06/Maslankowe-ciasto-waniliowe-z-truskawkami-i-biala.html" rel="nofollow">przystole.blox.pl/2014/06/Maslankowe-ciasto-waniliowe-z-truskawkami-i-biala.html
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2014 08:09 odpowiedz
Nigdy nie robiłam go z budyniem, więc trudno mi powiedzieć, ale myślę, że tak.
Najlepiej upiec je w dniu jedzenia, a przechowujemy poza lodówką, przykryte ściereczką.
Sandra
Sandra
14.06.2014 13:15 odpowiedz
Piękne :)
Mam kilka pytań:
- Można dodać kratkę z budyniu?
- Lepiej upiec dzień wcześniej czy tego dnia, co będzie jedzone? :)
- Gdzie najlepiej przechowywać?
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.05.2014 22:35 odpowiedz
Tak
sandra
sandra
26.05.2014 17:12 odpowiedz
Czy mozna zamiast laski wanili dac aromat waniliowy?
maggy4
02.05.2014 09:34 odpowiedz
zrobiłam... wyszło extra. na pewno będzie powtórka!!!
luna1981
16.01.2014 23:19 odpowiedz
Dzis upieklam to ciasto Rewelacja!!! Juz prawie cale zjedzone Biala czekolada z wanilia nadaje super smaczek!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.12.2013 08:58 odpowiedz
Myślę, że można.
M.
M.
29.12.2013 15:39 odpowiedz
Czy do ciasta można dodać bezpośrednio mrożone owoce, bez rozrażania? Nie zrobi się zakalec?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2013 14:16 odpowiedz
Nie, nie ma takiej potrzeby :)
Ola
Ola
23.08.2013 13:42 odpowiedz
Mam pytanie czy brzoskwinie obierasz ze skórki ?
Agata
Agata
14.08.2012 20:19 odpowiedz
Ciasto przeeeepyszne, ale Pani ma o wiele ładniejszy kolor niż moje, nie wiem czemu, ale wygląda jakby było z mąki żytniej... :( mimo to bardzo mi smakowało ;)
gosik2.0
06.07.2012 00:05 odpowiedz
Zrobiłam, jest pyszne, a zapach...poezja! Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.05.2012 17:09 odpowiedz
W ogóle nie używam termoobiegu więc zawsze wszystko co jest na blogu, jest pieczone w opcji góra + dół :)
Agata
Agata
26.05.2012 17:08 odpowiedz
to ciasto jest w moich planach, więc piszę tutaj, ale pytam ogólnie, czy podana temperatura pieczenia jest z termoobiegiem, czy normalne grzanie góra dół?
z góry dziękuję za odpowiedź ;))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.05.2012 20:04 odpowiedz
Oczywiście. Mogą być truskawki, może być rabarbar :)
Gość
Gość
14.05.2012 19:45 odpowiedz
witam.czy zamienic owoce i zrobic z rabarberem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.02.2012 16:24 odpowiedz
Zasadniczo lepsza jest maślanka a nawet kefir niż mleko. Jak chodzi o mleko to ono jest rzadsze i ciężko mi radzić ile ma go być.

A czy może piekąca je osoba mieszka za granicą i nie ma dostępu do maślanki? :) Bo ja mogę podać sposób jak zrobić maślankę z mleka w kilka minut :)
MM
MM
29.02.2012 16:18 odpowiedz
Wygląda pięknie :)

Czy maślankę mogę zamienić mlekiem? Jeśli tak - czy w tej samej ilości czy trzeba sobie przeliczyć tłuszcz?
Katia
Katia
04.05.2011 10:13 odpowiedz
Zrobiłam na wieczór panieński :) wszystkim smakowało, ale ja osobiście miałam zastrzeżenie co do smaku... bo głębszej analizie zrozumiałam, że chodzi o białą czekoladę :) Mimo, że najlepsza (Milka!) i mimo że lubię kawałki czekolady w ciasteczkach.. to nie pasowała mi do tego ciasta, ale to moje subiektywne odczucie ;) Muszę zrobić jeszcze raz bez niej i zobaczę co będzie :) pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2011 15:59 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :) Miłej niedzieli :)
Eve1458
Eve1458
26.03.2011 17:51 odpowiedz
To ciasto jest po prostu pyszne!
Połączenie białej czekolady i aromatu waniliowego smakuje niebiańsko.
Od wielu lat piekę ciasta i jest to jedno z najsmaczniejszych, jakie robiłam ;]
myniolinka
18.09.2010 21:30 odpowiedz
dzisiaj upiekłam - jest rewelacyjne!
lisaiscooking
07.09.2010 16:18 odpowiedz
Beautiful cake! Looks absolutely delicious.
justmydelicious
27.08.2010 14:17 odpowiedz
cudownie puszyste to Twoje ciacho :)
przysmakikarolki
27.08.2010 09:12 odpowiedz
Sliczne ciasto. Na dzisiejsza deszczowa pogode pasowaloby mi do herbatki.

pozdrawiam
karmel-itka
27.08.2010 00:09 odpowiedz
och! jakież apetyczne... ślinka cieknie od samego patrzenia. to chyba podczas kosztowania dostałabym ślinotoku xd
zaytoona
26.08.2010 22:21 odpowiedz
Nie dość, że maślankowe ciasto, to jeszcze z wanilią i białą czekoladą. Jestem w niebie... ;))

Pozdrawiam!
lo
lo
26.08.2010 21:16 odpowiedz
I ciasto i piosenka świetne. Fajny miałaś pomysł.
ciastella
26.08.2010 18:11 odpowiedz
wygląda świetnie;D jedno z moich ulubionych, nieskomplikowane, a przygotowanie zajmuje raptem kilka minut;D
diab79
26.08.2010 18:00 odpowiedz
Właśnie siedzę przy kawie, przeglądam blogi i... brakuje mi do tej kawy takiego właśnie ciacha :)
majanaboxing
26.08.2010 16:56 odpowiedz
Pysznie wygląda to ciacho! Bardzo puszyste, mniam:)
kass55
26.08.2010 16:52 odpowiedz
Wygląda zjawiskowo pysznie!!!
I te dodatki...i ten kolor...pycha!
kabamaiga
26.08.2010 15:07 odpowiedz
Piękne, jak zwykle i Ciebie. No i te brzoskwinie.
ilka_86
26.08.2010 14:51 odpowiedz
bardzo pięknie prezentuje się to Twoje ciacho!:) musi nieziemsko smakować:)
usmiecham-sie
26.08.2010 14:11 odpowiedz
jakie ładne! i mi tez sie podoba fargment stołu pod ciastem :)
usagi-san
26.08.2010 12:33 odpowiedz
Takie połączenie składników zapewnia ciasto idealne. A jak jeszcze tak ładnie wygląda, to już nie może być nic lepszego.
ugotujmy
26.08.2010 12:32 odpowiedz
podoba mi się ten muzyczny akcent na stronie. ale jeszcze bardziej podoba mi się to słoneczne ciasto.
agnieszka
26.08.2010 12:12 odpowiedz
Bardzo lubię duet brzoskwini z białą czekoladą. I do tego jeszcze wanilia... A ciasto na twoich zdjęciach prezentuje się tak apetycznie, że nabrałam ochoty na coś słodkiego choć dopiero, co jadłam ;)
amarantqa
26.08.2010 11:16 odpowiedz
a ja też bardzo lubię tą piosenkę :)
ciasto też z pewnością bym polubiła :)
elau66wr
26.08.2010 11:12 odpowiedz
Hi HI Kasia spoko poradzimy sobie i z szefem i z zakłóceniami. A Ty skup się na tym co robisz naj...naj i rozpieszczaj nas dalej. A my będziemy marzyć i oblizywać ekrany monitorów.
grazyna1961.only
26.08.2010 11:10 odpowiedz
Piękny słoneczny kolor! I na maślance, mniam :)
darki85
26.08.2010 11:07 odpowiedz
ja poproszę kawałek do porannej herbatki (;
cukrowawrozka
26.08.2010 10:51 odpowiedz
nie dość, że maślankowe i mięcutkie, to jeszcze z owocami i z białą kochaną! a czuć ją dość mocno, czy możnaby zwiększyć?
sweet_spoon
26.08.2010 10:51 odpowiedz
wspaniale wyglada!!! az mi slinka cieknie ;) od samego rana juz takie mam pokusy, chyba sama cos dzis upieke!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.08.2010 10:30 odpowiedz
Elu przepraszam za zakłucanie pracy ;) Całą winę przed Twoim szefem wezmę na siebie :)

Marino tort nutellowy jest super :)
1  2