77

Walentynkowy Tort


Zauważyliście, że jakoś tak się przyjęło, że ciasta i desery walentynkowe zwykle kojarzą się z czekoladą i czerwonymi owocami? Czekolada i truskawki. Czekolada i granat. Czekolada i maliny.

Pozwólcie Więc sobie zaproponować przepyszne ciasto właśnie z takim połączeniem. Tym razem czekolada i maliny. Duet idealny. A przecież w Walentynki chodzi właśnie o dobrze dobrane duety, prawda? :)

A na duet czekolada i truskawka oraz czekolada i granat też przyjdzie pora. Niebawem :)

Biszkopt:

* 3 jajka

* 2/3 szklanki mąki

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 łyżki kakao

* 2 łyżki oliwy

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa malinowa:

* 500 g mrożonych malin

* 150 ml wody

* 1 galaretka malinowa

Mus czekoladowy

* 700 ml kremówki (30%) (użyłam marki Fine Food)*

* 250 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady Fine Food 50% kakao)*

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 5 minut), a następnie dodajemy oliwę. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już suche.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie rozmrożone maliny (razem z sokiem) przekładamy do garnka z grubym dnem i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, aby żelatyna z galaretki się rozpuściła i odstawiamy do stężenia. 

Masa malinowa w chwili wykładania na biszkopt powinna być na tyle zwarta, aby nie wypłynęła bokami i nie podtopiła ciasta. Ja wykładałam ją, gdy już konsystencją przypominała mus.

Tortownicę wstawiamy na około 15 min do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy warstwę czekoladowego musu.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia (ja włożyłam ją na chwilę do lodówki)

Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej przestudzoną czekoladę. Miksujemy na wysokich obrotach aby składniki się połączyły a mus miał jednolity kolor. 

Nie wolno do śmietany dodać zbyt ciepłej czekolady, ponieważ śmietana się zważy i cała masa będzie nie do odratowania.

Na lekko schłodzoną warstwę malinową wykładamy mus czekoladowy. Wyrównujemy i pozostawiamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. 

Smacznego :)

*Produkty marki Fine Food dostępne są w Makro 

 
 



Przepis własny
 

 


Opublikowano: 1 lutego 2012
Kategoria: Torty, Czekoladowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (77)
1  2
asiaż
asiaż
09.03.2015 09:30 odpowiedz
Udało mi się! wieczorem zrobiłam spód i galaretkę ,a rano mus. Wyglądał bardzo ładnie, najbardziej smakował mi biszkopt, mus był ciut za gorzki ( wzięłam czekoladę gorzką Wedla i sypnęłam kakaem na wierzchu ), a galaretka bardziej podpasowała by mi np truskawkowa z truskawkami , malinowa jak dla mnie troszkę za kwaśna, potem pomyślałam że przecież mogłam nieco cukru dosypać :/ .Ogólnie w mojej ocenie ciasto na 4+ - bo przecież każdy ma swój gust ;) Rodzince smakowało. Już powoli wybieram kolejne ciacho z Twojej strony , Wielkanoc blisko :) pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2015 21:04 odpowiedz
To czysty przypadek :) U mnie wszędzie są galaretki malinowe, zarówno w dużych hipermarketach, jak i w mniejszych sklepach. No, chyba tylko w Biedronce nie ma :)
asiaż
asiaż
06.03.2015 18:45 odpowiedz
boszszsz...ile biegania za galaretką malinową...dostałam OSTATNIĄ w Piotrze i Pawle. Nie wiedziałam ,że o nie tak ciężko :/ Jutro robię tort :) Mam nadzieję że synek pozwoli ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.02.2015 22:42 odpowiedz
Można by go było posmarować masą czekoladową lub polewą i obłożyć rurkami w czekoladzie, pałeczkami czekoladowymi, lub zrobić kokardę z masy cukrowej zabarwionej czerwonym barwnikiem.
Jeśli jednak zdecydujesz się obłożyć go, obwiąż też go czerwoną kokardą, by mieć pewność, że nie tylko nic nie odpadnie do czasu aż masa stężeje i że będzie wyglądał bardzo elegancko :)
Magda
Magda
10.02.2015 09:18 odpowiedz
Torcik już raz piekłam i był zachwycający!
Teraz chcę upiec na rodzinną uroczystość i chciałam, żeby wyglądał elegancko - proszę o podpowiedź: jak wykończyć boki tortu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.02.2014 18:48 odpowiedz
Obawiam się, że dwa dni to troszkę za długo. Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia.
A
A
10.02.2014 13:57 odpowiedz
Jak długo ciasto może stać w lodówce po przygotowaniu? Czy jeśli zrobię go dwa dni przed podaniem będzie ok?
beatawg
beatawg
05.10.2013 21:21 odpowiedz
COFAM komentarz: torcik rewelacja!!!! Niby trochę namiękł, ale nie do końca, biszkopt super, masa czekoladowa super i fajna galaretka z malinami, znajomi chwalili i pierwszy raz zdarzyło mi się, że 3/4 ciasta poszło w 4 osoby;-) Dzięki!!!
beatawg
beatawg
05.10.2013 11:22 odpowiedz
no i niestety mała porażka:( biszkopt mi namiękł galaretką;( ogólnie jest ok, ale wyglądem trochę odbiega od ideału...zdjęcie wyślę Ci Kasiu na maila facebookowego;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.10.2013 09:01 odpowiedz
Jak chodzi o małe serniczki, to mogą być takie gotowaniecieszy.blox.pl/2009/06/Waniliowe-mini-serniczki-z-jagodami.html . Jeśli nie masz jagód, daj na wierzch dżem jagodowy.

A tu cała lista małych słodkości, można wybierać ciasteczka do woli :)
gotowaniecieszy.blox.pl/strony/maleslodkosci.html
beatawg
beatawg
02.10.2013 21:48 odpowiedz
chcialabym zrobic ten torcik na sobotę, przyjdą znajomi i tak pomyślalam, ze nie miałam do tej pory jakoś kiedy go zrobić a kusi mnie od dawna;D
Co mogę upiec oprocz tego torciku, chodzi mi o jakieś np. serniczki czy muffinki, będą nasze dzieci, malutkie co prawda, ale chciałabym aby one miały dla siebie coś niekoniecznie z czekoladą...Dzięki za inspiracje, Kasiu:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.05.2013 12:24 odpowiedz
Obawiam się, że niestety nie.
Ania
Ania
07.05.2013 12:18 odpowiedz
Czy ten cudowny torcik można obłożyć lukrem plastycznym?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.04.2013 20:19 odpowiedz
Wszystko jak w przepisie :)
ewelina87
ewelina87
29.04.2013 20:16 odpowiedz
Do śmietanki i malin nie trzeba dodać cukier?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.02.2013 20:34 odpowiedz
Całe jajka.
sylka
sylka
12.02.2013 15:22 odpowiedz
Witam, jajka ubic tzn cale jajka<bialko + zoltko> ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2013 07:47 odpowiedz
Obawiam się, ze może być odrobinę za duża. Może proszę powiększyć ilość wszystkich składników o 30%.
makówka
makówka
04.02.2013 22:13 odpowiedz
mam foremkę w kształcie serca, ale odpowiada klasycznej tortownicy o śr. 26cm, czy będzie za duża do tych proporcji?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.01.2013 20:15 odpowiedz
Oczywiście :)
Gość
Gość
18.01.2013 19:15 odpowiedz
witam, chcialabym zrobic tego tortatylko chcialam sie dowiedziec czy moge uzuc czekolady mlecznej zamiast gorzkiej? pozdrawiam
Lucy
Lucy
26.11.2012 16:57 odpowiedz
Najbardziej w tym torcie smakował mi biszkopt, jest rewelacyjny, puszysty, miękki i delikatny. Pewnie nie jeden tort na nim jeszcze wymodzę ;)
emde
emde
08.10.2012 13:01 odpowiedz
witam, małe pytanko,+- ile wody trzeba dodać do malin? będzie na koronkową rocznicę:)
karolina
karolina
27.09.2012 17:59 odpowiedz
zrobilam i torcik jest rewelacyjny! dalam tylko troche mniej czekolady do masy i upieklam wiekszy biszkopt ktory przekroilam na pol. ciasto polecam jak najbardziej!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.06.2012 21:59 odpowiedz
Tak - wierzch to gorzkie kakao :)
emika
emika
05.06.2012 21:39 odpowiedz
witam:) torcik wygląda pysznie, pysznie... mam tylko pytanie. Czym jest posypany? czy to jest kakao? będę wdzięczna z odpowiedz...zamierzam się zmierzyć z tym przepisem:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2012 08:06 odpowiedz
Tak, tylko proszę zwiększyć ilość o 50 g.
Gość
Gość
01.04.2012 01:03 odpowiedz
Czy gorzka czekolade mozna zastapic biala?
margoja
05.03.2012 16:13 odpowiedz
KAsiu, zrobiłam ten torcik i muszę przyznać ze jest i pyszny i efektowny:))) Tylko maliny przetarłam jednak, bo mi tych pestek było ciut za duzo, a potem dodalam takie cale maliny do juz przetartego musu.
Super przepis:) na pewno go jeszcze zrobię!
Mam nadzieje ze męzowski zrobił jakies zdjęcie to bys go zobaczyła u mnie na blogu..., bo to byl urodzinowy tort i nie zdązylam sama go obfotografować:(
bronislawa70
03.03.2012 06:48 odpowiedz
Torcik wygląda znakomicie.:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.02.2012 21:23 odpowiedz
A może zamiast masy do tortu, sernik? :)

A jak masa z mascarpone, to polecam taką gotowaniecieszy.blox.pl/2012/01/Jaki-pierwszy-dzien-roku.html niestety tu wchodzi tylko 250 g mascarpone :)


kasieńka
kasieńka
27.02.2012 20:50 odpowiedz
hmm to może Pani mi poradzi, czy jest możliwość żeby go z czymś pomieszać aby pasował do tortu? ( zalega mi w lodówce 750g i muszę coś z nim zrobić !!:) )
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.02.2012 20:28 odpowiedz
Niestety nie, ponieważ wtedy zrobi się twarda masa.
kasieńka
kasieńka
26.02.2012 20:24 odpowiedz
witam, a czy śmietankę można zastąpić serkiem mascarpone?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.02.2012 19:14 odpowiedz
Witaj :)

Mam nadzieję, że Ci posmakuje i podzielisz się ze mną opinią i nim :)

Pozdrawiam
lusi
lusi
17.02.2012 19:03 odpowiedz
Dziś znalazłam twój blog i...zakochałam się;) Torcik zrobię z truskawkami bo mój TŻ nie lubi malin.
Anula
12.02.2012 21:47 odpowiedz
Wygląda obłędnie a połączenie czekolady i malin idealne!!
Agata dietetycznie w kuchni
09.02.2012 10:23 odpowiedz
Boski jest, jak od linijki ;)
judik1119
06.02.2012 16:16 odpowiedz
Zrobiłam, wyszedł zachwycający!:-) Jest juz na blogu:-) Dziekuję za przepis:-)
dorota20w
05.02.2012 11:23 odpowiedz
piękny
zauberi
04.02.2012 18:33 odpowiedz
Kasiu słyszałam, że taki właśnie zwarzony krem z kremówki i czekolady da się uratować, wystarczy podgrzać aż czekolada się rozpuści a później schłodzić np. przez noc w lodówce a następnie zmiksować. Raz tak zrobiłam i krem był naprawdę puszysty :)
gruszkazfartuszka
04.02.2012 11:14 odpowiedz
ojejku, ślinka mi ścieka do kolan :) a u mnie na blogu teraz walentynkowy konkursik - może warto zgłosić torcik? ;) http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/02/konkurs-homelookpl-czyli-kuchenna-moda-w-stylu.html" rel="nofollow">gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/02/konkurs-homelookpl-czyli-kuchenna-moda-w-stylu.html
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.02.2012 20:53 odpowiedz
Myślę, że zarówno maliny jak i truskawki byłyby super do tego przepisu.

Dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa o torciku :)
praca-chalupnicza
02.02.2012 19:35 odpowiedz
A to zdjęcie na sam koniec to Twój wypiek, bo wygląda strasznie kusząco - jak z cukierni !
Gość
Gość
02.02.2012 15:17 odpowiedz
Czy zamiast malin można zastosować inne owoce, np. truskawki, albo wiśnie??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.02.2012 06:35 odpowiedz
I'm pleased that you like it :)
Dee @ Bella Savvy
02.02.2012 05:54 odpowiedz
That chocolate cake is absolutely beautiful. I'm sure it tastes amazing. Lovely presentation!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.02.2012 22:23 odpowiedz
Migotko pięknie dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd :) Już poprawiłam :)
e-migotka333
e-migotka333
01.02.2012 22:12 odpowiedz
Witam :-)
Ten tort to po prostu CUDO. W tekst wkradł się błąd, na warstwę malinową nakładamy mus czekoladowy, czy malinowy ?
Od samego patrzenia można dostać ślinotoku, a tu jeszcze tak piękne zdjęcie.
Pozdrawiam
migotka333
Usagi
01.02.2012 22:04 odpowiedz
Wspaniałe. Zapisałam, będę robić.
1  2