2

Udka z kurczaka z brunatnymi pieczarkami, cukinią i ryżem




Dzisiaj mam dla Was pomysł na prosty, szybki i idealny na upalne dni obiad. 

Udka z kurczaka zapiekane z brunatnymi pieczarkami z dodatkiem cukinii i świeżych ziół, podane z ryżem polanym aromatycznym bulionem. 

To lekkie danie z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie lubią czuć się po posiłku ciężko i sennie. 

Składniki na 4 porcje:

* 8 filetów z udek kurczaka (bez skóry)

* 500 g brunatnych pieczarek

* 2 duże cebule

* 1 cukinia (ok. 250-300g)

* 2 łyżki oleju

* 1 łyżka masła

* 10 igiełek świeżego rozmarynu

* 2 łyżeczki świeżych listków oregano

* 150 ml bulionu drobiowego

Dodatkowo:

* ryż

Filety zwijamy w rulony i spinamy wykałaczką. Oprószamy solą oraz pieprzem i obsmażamy na złoto na oleju. 

Pokrojone pieczarki oraz cebule podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do nich pokrojoną cukinię oraz rozmaryn. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. 

Podduszone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem, a na wierzchu układamy mięso. Całość posypujemy świeżym oregano i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 45 minut. 

W czasie kiedy piecze się mięso gotujemy ryż, który polany sosem spod mięsa podajemy z kurczakiem i warzywami. 

Smacznego :)


Opublikowano: 12 czerwca 2015
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Magda D
Magda D
18.07.2018 19:01 odpowiedz
Dziękuję za kolejny,trafiony w moje gusta przepis. Było bardzo smaczne. Brakowało mi jedynie informacji czy pieczemy z przykryciem czy bez. Ja użyłam przykrywki i chyba tak miało być,bo wyszło przepyszne.
jolantaszyndlarewicz
13.06.2015 19:56 odpowiedz
Wspaniały obiad Kasiu:) Wpraszam się:)