
Dzisiaj mam dla Was pomysł na prosty, szybki i idealny na upalne dni obiad.
Udka z kurczaka zapiekane z brunatnymi pieczarkami z dodatkiem cukinii i świeżych ziół, podane z ryżem polanym aromatycznym bulionem.
To lekkie danie z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie lubią czuć się po posiłku ciężko i sennie.
Składniki na 4 porcje:
* 8 filetów z udek kurczaka (bez skóry)
* 500 g brunatnych pieczarek
* 2 duże cebule
* 1 cukinia (ok. 250-300g)
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżka masła
* 10 igiełek świeżego rozmarynu
* 2 łyżeczki świeżych listków oregano
* 150 ml bulionu drobiowego
Dodatkowo:
* ryż
Filety zwijamy w rulony i spinamy wykałaczką. Oprószamy solą oraz pieprzem i obsmażamy na złoto na oleju.
Pokrojone pieczarki oraz cebule podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do nich pokrojoną cukinię oraz rozmaryn. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając.
Podduszone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem, a na wierzchu układamy mięso. Całość posypujemy świeżym oregano i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 45 minut.
W czasie kiedy piecze się mięso gotujemy ryż, który polany sosem spod mięsa podajemy z kurczakiem i warzywami.
Smacznego :)
Opublikowano: 12 czerwca 2015